Colin Powell, primul afro-american ajuns secretar de stat al SUA şi şef al Statului Major, a căzut victimă, în 2013 hackerului român Guccifer, care i-a făcut publică corespondența electronic cu eurodeputata Corina Crețu.
Colin Powell a murit luni, 18 octombrie, la vârsta de 84 de ani, din cauza unor complicaţii provocate de COVID-19.
"Un trădător al patriei", a scris hackerul Guccifer în 2013 pe pe wallul lui Powell pe Facebook, ataşând un link spre un drive Google cu e-mailuri primite de Powell de la Corina Creţu în perioada 2010-2011, prin contul său pe AOL.
„Te-am iubit atât de mult, atât de mulți ani. Ai fost cea mai mare iubire a vieții mele“, a fost unul dintre mesajele adresate lui Powell. Creţu îi scria, în 2010, în Ajunul Crăciunului, fostului secretar de stat american:
„Nu aş fi crezut că, la 43 de ani, pot plânge după un bărbat mai mult decât în adolescenţă“. Potrivit schimbului de e-mailuri, Corina Creţu părea în continuare îndrăgostită de Powell şi în 2011, când îi scria acestuia: „Nimeni nu-mi spune să merg la culcare. Vreau să te văd. Atât, nimic mai mult“.
În ajun de Ziua Îndrăgostiților, în 2011, tot Corina Crețu îi scrie: "Beau un pahar de vin cu mine, așa cum obișnuiai să-mi zici (...). Nici măcar o noapte nu merit din punctul tău de vedere? Până la ce punct vrei să mă vezi distrusă complet? Nu e cinstit, Colin, tu nu ești drept", îi scrie europarlamentarul.
Fostul secretar de stat a afirmat că nu şi-a înşelat soţia, dar a recunoscut, însă, că e-mail-urile sunt reale. „A fost o prietenie care a devenit foarte personală, pe e-mail. Îmi trimitea fotografii frecvent. Multe fotografii de familie, de la reuniuni de familie, de la sedințe oficiale de lucru, de la căsătorie și niște poze în costum de baie… Niciodată nimic nepotrivit“, a spus Powel.
Oficialul american i-a cerut, totuși, Corinei Crețu să șteargă din contul de email mesajele care dau de înțeles că cei doi au împărtășit mai mult decât o prietenie.
Powell a declarat că a cunoscut-o pe Corina Crețu în timp ce era secretar de Stat al fostului preşedinte George W. Bush, iar ea era purtător de cuvânt al preşedintelui României Ion Iliescu, subliniind că s-au întâlnit personal "o dată sau de două ori".
Powell mai declara în 2013 că e-mailurile "de natură foarte personală" cu Creţu au "încetat acum câţiva ani". "Nu a existat nicio relaţie atunci şi nu există niciuna acum", a subliniat Powell, adăugând că a păstrat legătura cu ea şi au continuat să fie "prieteni". "Mă bucur că ea are o carieră de succes. Mă bucur că s-a căsătorit şi este fericită", a mai spus Powell, citat de site-ului The Smoking Gun.com, care l-a întrebat la acea vreme despre corespondența dintre cei doi.
În calitate de general cu patru stele, Colin Powell a fost şeful Statului Major interarme în mandatul lui George H.W. Bush în timpul războiului din Golf din 1991, în urma căruia forţele conduse de SUA au alungat trupele irakiene din Kuweitul vecin.
Powell, un republican moderat şi pragmatic, a ocupat ulterior funcţia de secretar de stat în timpul preşedintelui George W. Bush.
Avocat al războiului din Irak, Powell a susţinut pe 5 februarie 2003, în faţa Consiliului de Securitate al ONU, o lungă alocuţiune privind armele de distrugere în masă deţinute de Irak, argumente care au fost folosite la justificarea invadării ţării.
El a recunoscut ulterior că această acţiune este o "pată" pe reputaţia sa. "Este o pată pentru că eu sunt acela care a făcut prezentarea în numele SUA în faţa lumii şi asta va face parte mereu din bilanţul meu", a afirmat politicianul republican.
Născut pe 5 aprilie 1937 în Harlem, Colin Powell a crescut la New York, unde a studiat geologia.
Powell şi-a început cariera militară în 1958. Mai întâi detaşat în Germania, el a fost apoi trimis în Vietnam în calitate de consilier militar al lui John F. Kennedy.
Ce e amorul? E un lung
Prilej pentru durere,
Căci mii de... Vezi tot