Colliers: Piata imobiliara se misca mai incet vara, dar nu e o perioada moarta

Marti, 22 Iulie 2008, ora 12:13
919 citiri
Colliers: Piata imobiliara se misca mai incet vara, dar nu e o perioada moarta

Desi pe piata imobiliara lucrurile se misca mai incet vara, insa nu poate fi vorba de o perioada moarta. Pentru vara lui 2008, specialistii nu se asteapta la tranzactii de amploarea celor din 2007, insa situatia s-ar putea schimba spre finele acestui an.

"Din punct de vedere al volumului de tranzactii, in aceste luni nu vor fi concluzionate tranzactii de nivelul celor din 2007, tocmai pentru ca anul acesta nu a fost atat de activ pe piata de investitii precum anul trecut. La aceasta data, ar trebui sa se incheie tranzactii incepute in ianuarie, februarie 2008", a declarata pentru Wall Street Georgiana Anghelus, consultant in cadrul diviziei de investitii a companiei Colliers.

Intrucat piata in acel moment era mult sub influenta crizei subprime, ce a generat apoi blocajul financiar din pietele vest europene, investitorii fie s-au retras, fie au asteptat sa vada ce se va intampla si ce influente vor avea aceste tulburari financiare globale.

Astfel, apetitul pentru investitii a fost foarte scazut in acea perioada, iar urmarile acestui fapt se vad acum.

Pentru piata imobiliara, vara inseamna vacanta in toate sensurile, nu numai in Romania, ci pe intreg mapamondul.

"Dupa ce in tot spectrul imobiliarelor s-au adunat profituri consistente, acum a venit timpul ca aceste venituri sa fie cheltuite. Dorinta de a obtine castiguri mari si rapide se pare ca nu mai este la acelasi nivel pentru moment, acest lucru fiind foarte vizibil mai ales prin lipsa tranzactiilor de pe piata", explica specialistul in domeniu, Dan Ionascu.

"Tranzactiile care sunt in desfasurare pot doar sa fie un pic intarziate de perioada de vacanta, insa este clar ca cei care vor sa cumpere vor cumpara, iar cei care vor sa vanda vor vinde indiferent de anotimp", declara consultantul Colliers.

Toamna reprezinta momentul reluarii activitatii de dupa vacanta si inceperea unui nou an de invatamant, deci automat este vorba de cresterea segmentului de inchirieri ca si cerere.

"In luna octombrie ar putea reincepe tranzactille mai de amploare, ce ar putea misca piata imobiliara", este de parere Ionascu.

Georgiana Anghelus afirma ca nu toate proiectele anuntate vor fi livrate, in principal din cauza lipsei de finantare, insa data fiind cererea mare de spatii, investitorii sunt mai increzatori in privinta unui posibil risc legat de gradul de neocupare.

In ceea ce priveste numarul si importanta tranzactiilor, specialistul Colliers crede ca vom vedea mai multe tranzactii incheiate spre sfarsitul anului 2008.

Citeste si:
Locuri ieftine unde să îți faci concediul iarna, în România. Consultant în turism: ”Poți să plătești 150 de lei pe noapte, cu mic-dejun inclus”
Locuri ieftine unde să îți faci concediul iarna, în România. Consultant în turism: ”Poți să plătești 150 de lei pe noapte, cu mic-dejun inclus”
Iarna este anotimpul preferat al iubitorilor de munte, care de abia așteaptă să își scoată schiurile de la naftalină și să își planifice următorul concediu pe pârtie. Pe de altă...
Facturile la energie scumpesc vacanțele la munte cu 15 la sută. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare la Poiana Brașov
Facturile la energie scumpesc vacanțele la munte cu 15 la sută. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare la Poiana Brașov
Din cauza majorărilor la facturile de utilități, cresc considerabil și prețurile de cazare în stațiunile de la munte. Hotelierii din Poiana Brașov anunță măriri de prețuri cu peste 15%...
Sursa: Ziare.com