Preturile caselor si terenurilor, in crestere in a doua parte a anului

Miercuri, 02 Iulie 2008, ora 23:40
5007 citiri
Preturile caselor si terenurilor, in crestere in a doua parte a anului

In acest an, cererea de terenuri va continua sa fie mai mare decat oferta, se arata intr-un studiu elaborat de compania imobiliara Colliers.

Potrivit acestuia, criza de pe piata imobiliara internationala va genera ezitari printre investitorii prezenti pe piata locala, care se vor gandi de doua ori inainte de a lua o decizie. "In aceste circumstante, ne asteptam la o stabilizare a preturilor in prima jumatate a anului 2008, si apoi la o crestere de 10-20% in cea de-a doua jumatate a anului, dupa ce valul provocat de criza din SUA si Europa de vest va trece", considera sursa citata.

In ce priveste piata rezidentiala, Colliers prognozeaza o scumpire in medie de circa 15% pana la finele anului, in Capitala.

Pe de alta parte, referitor la piata spatiilor pentru birouri din Bucuresti, in prima jumatate a anului 2009, stocul total de spatii pentru birouri ar putea ajunge la 1,2 milioane mp, dublu fata de sfarsitul anului 2007.

In primele 6 luni din 2008, circa 200.000 mp au fost livrati. Totusi, oferta se situaza inca sub nivelurile actuale ale cererii. Potrivit analizei Colliers International, stocul de spatii de birouri pe locuitor in Bucuresti este printre cele mai scazute de pe pietele europene emergente, aratand un potential in crestere pentru piata locala.

"Credem ca in urmatorii 5 ani cererea de spatii moderne de birouri in Bucuresti va determina aparitia unui stoc de peste 2,5 milioane mp", considera sursa citata.

Baneasa si Pipera vor creste din acest punct de vedere, desi cererea pentru aceste zone nu este atat de puternica pe cat ar putea fi, in special din cauza problemelor de accesibilitate si de trafic.

Solutiile de infrastructura pe termen mediu vor imbunatati situatia, mai considera analistii Colliers. Dezvoltarea spatiilor de birouri in partea de vest a orasului va continua in urmatorii ani, ca raspuns la nevoia de spatii aproape de zonele rezidentiale.

"Steaua" care va rasari in acest domeniu este zona Barbu Vacarescu - Floreasca, apreciaza sursa citata. Aceasta locatie ofera un excelent acces la toate zonele orasului. Pentru 2008, estimarea Colliers este ca per total, rata de spatii libere va continua sa fie aproape de zero.

Cat priveste spatiile industriale, cererea este foarte mare in Bucuresti. Pentru acest an, Colliers estimeaza ca vor fi livrate 320.000 mp de spatii industriale, din care 100.000 mp sunt deja "arvuniti" de la finele anului 2007, iar restul sunt in diverse stadii de negociere.

Colliers recomanda companiilor care vor sa isi relocheze sau sa isi extinda afacerile sa se ocupe de gasirea unui spatiu cu 6-9 luni inainte de data propusa pentru relocare.

Zonele cu cea mai mare cerere raman vecinatatea autostrazii A1 si mai ales Km 23 (plus minus 2 km de Bucuresti sau de Pitesti), care va deveni urmatoarea locatie cautata de foarte multi.

In partea de est, aproape de centura, European Future Group, o companie din Marea Britanie, in colaborare cu Immoeast, cel mai mare fond de investitii austriac activ in Romania, a lansat deja primul parc industrial modern -Pantelimon Logistic Park.

Eveniment Quarterly Report

Prețul petrolului a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimele 10 luni. Principala îngrijorare din piața de profil
Prețul petrolului a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimele 10 luni. Principala îngrijorare din piața de profil
Preţurile petrolului au urcat marţi la maximele din ultimele 10 luni, deoarece producţia slabă a exploatărilor de şist din SUA a amplificat îngrijorările legate de aprovizionare, din cauza...
Românii cumpără on-line haine, pantofi și mâncare de la restaurant. La ce produse și servicii suntem ultimii în UE
Românii cumpără on-line haine, pantofi și mâncare de la restaurant. La ce produse și servicii suntem ultimii în UE
Românii au preferat să plătească pe internet în 2022 preponderent pentru haine, pantofi și accesorii, fiind peste media europeană și în privința plăților on-line pentru livrări de la...
#scumpire, #case, #piata imobiliara, #pret, #terenuri, #rezidential, #spatii de birouri, #spatii industriale , #imobiliare