Preturile locuintelor vechi din sectorul 6 au scazut cu 33%

Joi, 06 Noiembrie 2008, ora 13:22
1826 citiri
Preturile locuintelor vechi din sectorul 6 au scazut cu 33%

Preturile locuintelor vechi din sectorul 6 au scazut cu 33% in ultimele sase luni, cele din sectorul 5 cu 23%, in timp ce apartamentele din sectoarele 1 si 2 s-au ieftinit in medie cu 20%, arata cea mai recenta analiza a companiei Colliers asupra pietei imobiliare.

Potrivit Colliers, luna octombrie a adus o scadere a BREI (Bucharest Real Estate Index) de 3% la nivel global, afectata de incertitudinea modului de implementare a noilor norme BNR si de criza internationala de capital, care provoaca un sentiment negativ. Astfel, piata rezidentiala trece prin a treia scadere lunara consecutiva,informeaza NewsIn.

Consultantii imobiliari sustin ca BREI-Nou (indicele apartamentelor noi) nu a inregistrat nici o oscilatie, preturile proiectelor noi ramanand constante, mentinand trendul stabil din ultimele sase luni, in timp ce BREI-Vechi (indicele apartamentelor vechi) a suferit o depreciere pana aproape de valoarea inregistrata in aceeasi perioada a anului precedent, ajungand in luna trecuta la nivelul de 1.576 Euro/mp.

"Este o scadere cu 6% fata de luna precedenta si cu 16% fata de inceputul acestui an. Cel mai afectat sector este sectorul 6, cu o scadere de 13% fata de luna precedenta, ajungand la o medie de 1.310 euro/mp, in timp ce sectorul 2 ramane aproape la aceeasi valoare din luna septembrie", mai spun consultantii Colliers.

Datele statistice indica faptul ca preturile locuintelor vechi din sectoarele 1 si 2 au scazut in ultimele sase luni in medie cu 20%, cele din sectorul 3 cu 14%, sectorul 4 cu 18%, cele din sectorul 5 cu 23%, in timp ce apartamentele din sectorul 6 au scazut cu 33%.

"Exista totusi o segregare a ofertei pe segmentul apartamentelor vechi in cazul anumitor sectoare. Oferta nu se mai prezinta la fel de uniform ci scindata in doua segmente: cei care pastreaza preturile aproape de valorile lunii trecute, si cei care au scazut - in speranta efectuarii unei tranzactii.

Observam astfel o disputa in piata legata de un prag de minim la care pot ajunge preturile. Luna urmatoare va aduce o confirmare sau o cadere a acestui prag conturat in luna octombrie", mai spun cei de la Colliers.

Compania de consultanta imobiliara Colliers International a lansat la sfarsitul lunii mai primului indice imobiliar din Romania ca instrument de masurare a evolutiei pietei rezidentiale din Bucuresti. Potrivit Colliers, indicele BREI (Bucharest Real Estate Index) va monitoriza evolutia preturilor apartamentelor din Capitala si reprezinta un punct de referinta in dezvoltarea profesionista a pietei imobiliare din Romania.

Ca si principalii indici bursieri, BREI are la randul sau opt indici secundari care monitorizeaza evolutia preturilor in cele 6 sectoare din Bucuresti cat si pentru apartamentele vechi din blocurile construite inainte de 1990 si pentru cele din proiectele rezidentiale noi construite in ultimii ani.

Fiecare sector a fost impartit pe cartiere si pentru fiecare cartier au fost alese oferte si tranzactii din anumite zone care sa respecte un algoritm de calcul bazat pe ponderea vanzarilor in functie de calitate si pret.

Colliers International este un parteneriat global intre companii care furnizeza consultanta imobiliara, avand aproximativ 250 birouri in 51 de tari, pe sase continente si 9.300 angajati.

In Europa Centrala si de Est, Colliers International furnizeaza servicii in Romania, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Rusia, Ucraina, Bulgaria, Serbia si Muntenegru. In Romania, Colliers International este unul din liderii de piata si ofera servicii complete de consultanta imobiliara.

Citeste si:
Cele mai ieftine apartamente din București. Top 3 preferințe ale bucureștenilor în materie de locuinte
Cele mai ieftine apartamente din București. Top 3 preferințe ale bucureștenilor în materie de locuinte
Într-un oraș ca Bucureștiul, deja sufocat de trafic și clădiri aproape lipite, paleta de oferte variază totuși destul de mult în ceea ce privește dotările super-moderne, chiar dacă...
Zeci de parlamentari și primari din tabăra Orban îi cer demisia lui Florin Cîțu din funcția de premier. Demersul, făcut cu doar câteva zile înainte de Congresul PNL
Zeci de parlamentari și primari din tabăra Orban îi cer demisia lui Florin Cîțu din funcția de premier. Demersul, făcut cu doar câteva zile înainte de Congresul PNL
Peste 50 de parlamentari, 13 primari și viceprimari de municipii, doi europarlamentari și doi președinți de CJ din echipa lui Ludovic Orban s-au reunit pentru a-i solocita lui Florin Cîțu...
Sursa: Ziare.com