Din apartamentele de lux de mari dimensiuni (penthouse) din Bucuresti, amplasate de regula la ultimul nivel, proprietarii pot incasa din chirii peste 100.000 de euro pe an, arata Colliers, citata de Daily Business.
70% dintre romanii care cumpara locuinte de lux le inchiriaza, deoarece nivelul ridicat al chiriilor permite recuperarea investitiei intr-un ritm rapid. Dar cine este dispus sa plateasca astfel de chirii?
In general, este vorba despre oameni de afaceri romani din provincie care vin periodic in Bucuresti, reprezentanti ai ambasadelor si corpurilor diplomatice, angajati din top si middle management din afara Romaniei care vin sa lucreze in Bucuresti.
Penthouse-urile se bucura de interesul chiriasilor, deoarece ofera suprafete medii de aproximativ 250 de metri patrati, terase deosebit de generoase si vedere panoramica. Acestea se inchiriaza cu 5.000 - 10.000 de euro.
In zona de nord a Capitalei, apartamentele cu pana la trei dormitoare au preturi de inchiriere intre 2.000 si 4.000 de euro lunar, in functie de zona, suprafete, anul constructiei, finisaje si dotari, existenta locului de parcare. In zona centrala, chiria este intre 600 si 2.800 de euro pe luna, iar in zona Unirii ajunge la 400 -2.000 de euro pe luna.
Problema principala: infrastructura
In nordul Bucurestiului, cea mai importanta problema este infrastructura inadecvata. Aceasta poate duce, in urmatorii ani, la aparitia unor esecuri in ceea ce priveste investitiile imobiliare, au declarat consultantii Colliers.
Pentru a evita aceasta situatie, multi dezvoltatori asteapta imbunatatirea situatiei inainte de a incepe un proiect. Dar linia de metrou Aeroport-Gara va creste si ea atractivitatea zonei.
Proiectul de finantare de catre stat a unei linii de metrou care va lega Aeroportul "Henri Coanda" de Gara de Nord va duce ,la situatia ca vei putea ajunge, de la gara la aeroport, in doar 25 de minute, ceea ce va imbunatati considerabil traficul.
Dar in zonele rezidentiale cu vile sau ansambluri exclusiviste, cu un numar relativ mic de locuitori, noua linie de metrou nu va influenta semnificativ cresterea valorii imobilelor. Aceasta deoarece locuitorii de aici folosesc foarte rar mijloacele de transport in comun.
In schimb, in zonele cu densitate locativa ridicata noua linie de metrou poate creste puternic valoarea imobilelor.