Locuintele noi se vor scumpi cu 20%

Miercuri, 28 Noiembrie 2007, ora 14:44
2107 citiri
Locuintele noi se vor scumpi cu 20%

Preturile locuintelor noi din Bucuresti se vor scumpi anul viitor la 15% - 20%, din cauza cresterii ofertei, dupa ce si anul acesta s-au scumpit cu 20%, in medie, arata un studiu Colliers.

Un apartament intr-un complex rezidential nou a ajuns astfel la 1.500 de euro/metru patrat. Anul trecut, pretul era de 1.200 de euro/metru patrat.

Cea mai mare crestere a preturilor, de 33%, a fost in estul Capitalei, in timp ce in centru a fost de 26%, iar in sud-est de 23%. Cea mai mica crestere a fost in vest, datorita lipsei ofertei.

"In aceasta zona, apartamentele vechi sunt foarte valoroase, pentru ca nu a existat oferta de locuinte noi", a declarat Ilinca Paun, director in Colliers.

Stocul de locuinte noi, anul viitor, va fi de 6.500 de locuinte, in crestere cu 5.000 de unitati fata de acest an, informeaza Colliers.

Cresc preturile terenurilor

George Margescu, directorul general la Cefin Real Estate, a explicat ca majorarea preturilor nu va mai fi sustenabila in anii viitori: "Daca pana acum cresterile de preturi la terenuri si constructii puteau fi transferate in pretul final de vanzare, vom ajunge in situatia in care, din cauza ritmului foarte mare de majorare, nu vom mai putea face acest lucru".

Managerul a opinat ca un nivel de maximum 2.000 de euro pe metru patrat este indeajuns, pentru ca dezvoltatorii sa poata vinde in urmatorii sapte ani si a explicat ca preturile terenurilor si ale constructiilor ar putea creste foarte mult, astfel incat dezvoltatorii sa nu-si mai poata permite sa investeasca in proiecte rezidentiale.

"Anul 2008 va fi un an foarte greu pentru dezvoltatori. Solutiile ar fi ca dezvoltatorii sa incheie partaneriate cu firmele de constructii si sa boicotam tranzactii cu terenuri la preturi nerealiste", a afirmat Margescu.