Pretul apartamentelor vechi, in scadere cu 5% in luna mai

Vineri, 13 Iunie 2008, ora 20:00
1934 citiri
Pretul apartamentelor vechi, in scadere cu 5% in luna mai

Preturile pe segmentul locuintelor noi au stagnat in luna mai compartiv cu luna aprilie, iar in ceea ce priveste piata apartamentelor vechi, acestea au inregistrat o scadere de 5%, coborand de la 1.892 euro/mp in aprilie la 1.808 euro/mp in luna mai.

Primul indice imobiliar din Romania, Bucharest Real Estate Index, lansat de compania de consultanta imobiliara Colliers Internationbal, a inregistrat in luna mai o valoare de 1.843 euro/mp, cu 45 de unitati sub cea din aprilie, continuand trendul oscilant de la inceputul anului, conform analizei lunare realizata de Colliers Residential Division.

In timp ce indicele apartamentelor noi (BREI-N) se situeaza la nivelul de 1.909 euro/mp, pastrand practic nivelul lunii precedente, indicele apartamentelor vechi (BREI-V) inregistreaza o scadere de 5%, coborand de la 1.892 in aprilie la 1.808 euro/mp in luna mai.

In ciuda acestei scaderi cu 2,4%, indicele imobiliar se mentine peste valoarea inregistrata in ianuarie 2008 de 1.826 euro/mp, iar minimul atins in primele cinci luni este inca destul de departe, BREI mai avand de coborat 67 de unitati pentru a trece acel prag. Analistii imobiliari mai spun ca raportat la primul trimestru de anul trecut se observa o crestere de 34%, respectiv cu 468 unitati.

Sectorul cu cel mai mare pret/mp ramane sectorul 1 cu o cota de 2.208 euro/mp, urmat de sectorul 4 care a inregistrat o valoare de 1.948 euro/mp. Valoarea cea mai scazuta este cea a sectorului 6, cu putin sub 1.600 euro/mp, in special datorita caracterului omogen al acestui sector, axat in proportie de aproape 100% pe clasa medie a pietei, anunta NewsIn.

Analistii imobiliari mai spun ca desi BREI a inregistrat fluctuatii de pana la 3% in primele cinci luni ale anului, piata rezidentiala arata rezistenta fata de criza internationala, fiind sustinuta de cererea de locuinte si de rapoartele oficiale pozitive privind cresterea economica a tarii.

Citește și:
TradeVille - Fonduri publice suplimentare pentru panouri solare
TradeVille - Fonduri publice suplimentare pentru panouri solare
Depreciere A Leului La Orizont? Conform sondajului ce măsoară încrederea in mediul macroeconomic, realizat de asociația CFA România, 75% din specialiștii intervievați anticipează o...
Gestul impresionant făcut de o româncă pentru un tânăr de la casa de copii care nu avea o locuință: "M-am trezit într-un apartament cu condiții de lux, ultracentral"
Gestul impresionant făcut de o româncă pentru un tânăr de la casa de copii care nu avea o locuință: "M-am trezit într-un apartament cu condiții de lux, ultracentral"
Un tânăr de 23 de ani a publicat un mesaj pe Facebook, pentru a găsi un apartament de închiriat în Cluj-Napoca, după ce a ieșit din centrul de plasament Gherla. Robert este student la...