Ludovic Orban, despre comasarea alegerilor: "Am auzit că vor să modifice legea prin ordonanţă de urgenţă, ceea ce agravează şi mai mult abuzul"

Miercuri, 21 Februarie 2024, ora 12:34
1623 citiri

Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a declarat miercuri, 21 februarie, despre comasarea alegerilor, că a auzit că guvernul vrea să modifice legea prin ordonanţă de urgenţă, ceea ce agravează şi mai mult abuzul pe care îl fac în materie de legislaţie electorală şi în materie de drepturi şi libertăţi fundamentale.

”Am auzit, din informaţiile pe surse pe care le avem, că vor să modifice legea prin ordonanţă de urgenţă, ceea ce agravează şi mai mult abuzul pe care îl fac în materie de legislaţie electorală şi în materie de drepturi şi libertăţi fundamentale şi mă refer la dreptul de a fi ales şi dreptul de a alege”, a arătat Orban într-o conferinţă de presă.

El a precizat că în 2012, guvernul condus de Emil Boc a adoptat o lege de comasare a alegerilor locale cu alegerile parlamentare iar Curtea Constituţională a declarat legea neconstituţională, ”cu argumente serioase care sunt valabile şi în cazul comasării alegerilor europarlamentare din 9 iunie cu alegerile locale”.

Potrivit lui Orban, la data respectivă, printre semnatarii sesizării la CCR se aflau foarte mulţi pesedişti şi penelişti care astăzi susţin public necesitatea comasării, deşi în 2012 considerau că este neconstituţională comasarea alegerilor locale cu alegerile parlamentare.

”Printre aceşti parlamentari, se află şi membri ai cabinetului Ciolacu, Ciolacu nu era la vremea respectivă parlamentar, la vremea respectivă se străduia să îşi ia bacul şi diploma de licenţă. Sunt însă membri ai guvernului, cum sunt Marian Neacşu, Angel Tîlvăr”, a mai spus Orban.

El a adăugat că ”cel mai important personaj care a semnat sesizarea de neconstituţionalitate este actualul ministru al Justiţiei Alina Gorghiu, care va trebui să avizeze această mârşăvie neconstituţională”.

”O somez pe doamna ministru a Justiţiei să aibă grijp ce semnează şi să nu accepte această încâlcare grosolană a Constituţiei”, a mai spus liderul Forţa Dreptei, adăugând că în caz contrar, ”o face pasibilă de o cercetare penală pentru comiterea unui şir de infracţiuni”.

Quarterly Report - Editia 4

La alegerile din 9 iunie vom ști în timp real câți oameni merg la vot. Colectarea datelor se va face printr-un sistem informatic de monitorizare și prevenire a votului ilegal
La alegerile din 9 iunie vom ști în timp real câți oameni merg la vot. Colectarea datelor se va face printr-un sistem informatic de monitorizare și prevenire a votului ilegal
Colectarea datelor privind prezenţa la vot a populaţiei, la alegerile din 9 iunie, se va face în timp real, a anunţat, marţi, 28 mai, Biroul Electoral Central. Totul prin intermediul...
Jocurile politice care îl țin încă pe Klaus Iohannis în cursa pentru șefia NATO. ”Biden nu are ce să-i ofere”
Jocurile politice care îl țin încă pe Klaus Iohannis în cursa pentru șefia NATO. ”Biden nu are ce să-i ofere”
Klaus Iohannis și-a anunțat candidatura pentru funcția numărul unu în NATO și chiar și în ciuda unei susțineri covârșitoare pentru Mark Rutte din partea statelor membre NATO, inclusiv...
#comasare alegeri 2024, #Ludovic Orban, #modificare lege , #comasare alegeri