De ce mingea e în terenul PSD în privința comasării alegerilor: ”Ce ar trebui noi să primim pentru a face PNL-ului un favor atât de mare?”

Miercuri, 19 Aprilie 2023, ora 03:25
2963 citiri
De ce mingea e în terenul PSD în privința comasării alegerilor: ”Ce ar trebui noi să primim pentru a face PNL-ului un favor atât de mare?”
Nicolae Ciucă, liderul PNL, Marcel Ciolacu, liderul PSD FOTO / Hepta

Comasarea alegerilor locale și parlamentare este un subiect ridicat tot mai sus pe agenda publică în ultima perioadă, iar PNL confirmă acum fără perdea această intenție. Deși liberalii invocă motive precum reducerea cheltuielilor și dorința cetățenilor de a simplifica procesul, în spatele acestui paravan există mize electorale clare.

Nicolae Ciucă, liderul PNL, a confirmat joi, 13 aprilie, că în partid a fost decisă constituirea unui grup de lucru care să analizeze opţiunea comasării alegerilor locale cu cele generale.

„Din sondajele efectuate, rezultă că cetățenii își doresc comasarea sau reducerea numărului de alegeri. (...) Din experienţa anilor anteriori putem să desluşim cât se poate de simplu că activitatea concretă guvernamentală, administrativă centrală şi locală va fi ocupată cu realizarea alegerilor”, a declarat Nicolae Ciucă.

De altfel, propunerea comasării alegerilor a fost lansată de Lucian Bode, care a invocat și cheltuielile presupuse de organizarea celor patru tururi de alegeri din anul 2024: europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale.

Potrivit ultimului sondaj realizat de INSCOP în luna martie, 31,7% dintre voturi ar merge la PSD, 22,3% la PNL, 18,2% la AUR, 11,2% la USR și 4,6% la UDMR.

Miza din spatele intenției PNL

Consultantul politic Adrian Zăbavă a explicat pentru Ziare.com care este adevărata miza pe care o urmăresc liberalii cu această propunere, de comasare a alegerilor. Este vorba despre folosirea influenței pe care o au primarii din teritoriu astfel încât liberalii să obțină un scor mai bun la parlamentare.

”În ultimii doi ani electorali, PNL a avut un scor mult mai mic la parlamentare decât la locale. A ținut și de contextul politic de atunci. Oricum, e clar că au potențial la locale, adică au primari care ar putea strânge mai multe voturi decât dacă s-ar baza doar pe votul politic al PNL. Asta e miza și pare că nu există altă șansă pentru a realiza asta, doar să comaseze alegerile. Practic alegerile s-ar simplifica în acest fel. Comasarea ar transfera voturile de la locale spre parlamentare pentru că votul în sine e un proces simplu. E cam imposibil ca un segment important de electorat să voteze într-un fel la locale și altfel la parlamentare. În general alegi pe linie. Primarii sunt principalul agent electoral pentru că sunt cei mai apropiați politicieni de votanți”, explică Adrian Zăbavă.

PSD încă face calcule

Consultantul politic punctează că mingea este în terenul PSD, dar social-democrații încă fac calcule pentru a stabili în ce măsură ar avea de câștigat dacă acceptă ideea comasării alegerilor. Un alt aspect important este că PNL se poate transforma din nou într-un adversar politic pentru PSD în următoarea legislatură, drept urmare decizia este una grea. Mai mult, rămâne ca PSD să stabilească și ce ar urma să primească în schimb dacă va face un astfel de ”favor” liberalilor.

”Greu de spus (n.r. - dacă ar fi în favoarea PSD comasarea alegerilor). La cum arată sondajele acum, înclin să cred că da. Dacă PSD ar ajunge la momentul alegerilor din 2024 cu 30%, sau sub, înclin să cred că primarii PSD au capacitatea să câștige mai mult de 30% din voturi. Depinde mult și de prezență. În general alegerile locale sunt alegeri cu o prezență importantă la vot, nu chiar atât de mare ca prezidențialele, dar oricum cu o prezență mult mai mare decât la parlamentare pentru că lumea vede în primar și în președintele consiliului județean o miză mai mare decât în parlamentari, înțelegând că primii sunt mai aproape de nevoile lor.

Cred că PSD stă încă pe gânduri cu privire la comasare, principalul factor fiind cel electoral. Cred că ar avea și ei de câștigat, dar întrebarea care se pune pentru ei e: ”Ce ar trebui noi să primim pentru a face PNL-ului un favor atât de mare?”. Pentru că trebuie să ținem cont de ceva: da, aceste alegeri pot aduce PNL și PSD împreună, dar asta nu înseamnă că vor rămâne împreună 4 ani. În următoarea legislatură PNL și PSD pot deveni din nou adversari și PSD e conștient că, dacă acceptă comasarea alegerilor, va crește scorul politic al PNL.

Klaus Iohannis pare că lasă la mâna coaliției decizia. Rămâne de văzut dacă PSD se va decide, acolo e cheia, în momentul de față e clar că PSD decide dacă alegerile comasate vor avea loc sau nu și vor analiza asta strict din punct de vedere electoral: cum și cât vor avea de câștigat”, mai arată consultantul politic.

AUR și USR - marii pierzători ai alegerilor comasate

Dacă PNL și PSD ar decide comasarea alegerilor locale și parlamentare, marii pierzători ai acestei scheme ar fi AUR și USR, adică partidele cu cel mai mic de primari și cu organizațiile locale cele mai slabe.

Adrian Zăbavă susține că, în acest caz, tot ce le-ar rămâne de făcut ar fi să facă în așa fel încât alegerile să devină despre subiecte naționale, dar și să aibă candidați puternici, care să aducă partidului voturi pe persoană fizică.

”Rămâne de văzut dacă AUR și USR vor reuși să politizeze competiția electorală și să facă scena națională să domine alegerile. Asta ar schimba trendul pentru ei, să facă în așa fel încât alegerile să devină despre subiecte naționale, unde se pot impune, în principal AUR, dar va fi complicat. Chiar dacă ar reuși, tot ar trebui să dubleze asta și prin organizații și candidați puternici care pot aduce pe persoană fizică voturi la partid.

Chiar dacă AUR nu are primari, e crucial pentru ei să aibă candidați care să fie cel puțin la scorul electoral al partidului sau peste și astfel să aducă voturi la partid, chiar dacă nu vor câștiga”, mai spune consultantul politic.

Constituționalitatea comasării - marele semn al întrebării

Adrian Zăbavă susține că, din punct de vedere politic, o astfel de mișcare ar fi realizabilă, însă rămâne de văzut aspectul constituționalității.

”Până la urmă, principalul lucru care contează este aspectul constituționalității. Dacă ne raportăm la semnalele care vin dinspre PNL, pare că nu ar avea probleme la CCR, invocând argumente juridice. Dar este o poveste foarte subiectivă ca să ne dăm cu părerea.

Din punct de vedere politic, da, e realizabil. 2024 ar fi un an extrem de alambicat și comasarea celor două ar simplifica cel puțin parte din anul electoral. Ar exista un oarecare avantaj pentru societate și nu neapărat cel al cheltuielii banilor. Sigur, e argumentul pe care poți să-l împingi cel mai ușor către marea masă a populației, dar nu e un efort financiar extrem.

Dar e adevărat că ar vicia votul politic pentru că agenții electorali cei mai importanți sunt primarii și astfel ei ar deveni cel mai important factor în acest scrutin, modificând astfel votul politic”, concluzionează Adrian Zăbavă.

Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Cătălin Cîrstoiu a avut marţi, 23 aprilie, pe rețelele sociale, prima reacţie după ce PSD şi PNL au renunţat la candidatura sa la Primăria Capitalei, precizând că nu a luat decizia de...
Constatări grave ale SUA cu privire la corupția din România. Explicația puterii și acuzațiile opoziției: „Au creat o mașinărie care funcționează ca unsă!”
Constatări grave ale SUA cu privire la corupția din România. Explicația puterii și acuzațiile opoziției: „Au creat o mașinărie care funcționează ca unsă!”
Raportul Departamentului de Stat (DOS) al Statelor Unite ale Americii (SUA) pentru anul 2023, în legătură cu România, a relevat o mulțime de informații grave referitoare la corupția...
#comasare alegeri locale parlamentare, #PNL, #PSD , #stiri politice