De ce vor PSD și PNL comasarea alegerilor

Luni, 28 Martie 2022, ora 13:22
3990 citiri
De ce vor PSD și PNL comasarea alegerilor
Liderii PSD și PNL au tot vorbit în ultima vreme despre comasarea alegerilor FOTO / Hepta

Marcel Ciolacu și Florin Cîțu au discutat intens în ultima perioadă despre comasarea alegerilor locale cu alegerile parlamentare în toamna anului 2024.

Planul e cu bătaie lungă: PSD și PNL ar urma să-și conserve numărul aproximativ egal de primari, iar majoritatea parlamentară actuală ( PSD-PNL-UDMR) să fie păstrată și din 2024 încolo. Ar mai fi un singur obstacol: Curtea Constituțională. Însă, CCR urmează să-și schimbe componența în acest an, iar noua majoritate ar putea contrazice deciziile din trecut. Președintele Klaus Iohannis ar fi de acord cu comasarea alegerilor, susțin surse politice pentru ziare.com.

PSD numără în acest moment 1.438 de primari, PNL – 1.237, în timp ce UDMR -199 de edili. În primul rând, toate cele trei partide care formează coaliția de guvernare sunt avantajate de alegerile într-un singur tur de scrutin, care le-aer conserva majoritatea fiefurilor.

În al doilea rând, comasarea alegerilor locale cu cele legislative ar însemna garanția că primarii vor tracta și lista la parlamentare, prin urmare partidele tradiționale (cu mulți primari) vor obține un număr mai mare de senatori și deputați. De obicei, primarii trag în interes personal la alegerile locale să-și câștige mandatul, însă la parlamentare uită să mai mobilizeze electoratul pentru partid.

Pe scurt, comasarea alegerilor locale și parlamentare concomitent cu păstrarea actualului sistem electoral ar păstra echilibrul dintre PSD și PNL și la nivel local, și la nivel parlamentar, chiar dacă social-democrații ar câștiga ambele alegeri, cum s-a întâmplat și în 2020. În plus, liberalii au absorbit ALDE și pregătesc fuziunea cu PMP, prin urmare vor avea încă 65 de primari în portofoliu, deci vor depăși pragul de 1.300 de edili.

Singurul obstacol pentru coaliția de guvernare e CCR. Curtea a respins o propunere similară în 2012, în vremea guvernului Boc. Printre argumentele invocate atunci de CCR s-au numărat: afectarea dreptului de a alege prin numărul mare de buletine de vot (şase la număr) și afectarea dreptului de a fi ales prin interzicerea candidaturii unei persoane la ambele tipuri de scrutin.

Însă componența CCR se va schimba anul acesta, iar PSD-PNL și UDMR vor avea o largă majoritate, la fel ca în Parlamentul României. Așadar, o eventuală sesizare a USR sau AUR, partide net dezavantajate de planul PSD-PNL, ar putea fi respinsă de CCR. N-ar fi pentru prima dată când Curtea și-ar încălcă deciziile anterioare.

Cum a ajuns Nicolae Ciucă să-și facă campanie printre liderii NATO: „Următoarele 4-6 săptămâni sunt decisive pentru candidatură”
Cum a ajuns Nicolae Ciucă să-și facă campanie printre liderii NATO: „Următoarele 4-6 săptămâni sunt decisive pentru candidatură”
Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a fost alături de președintele Klaus Iohannis, în calitate de șef al Senatului României, la Washington, în contextul Summitului NATO. Liderul liberalilor...
Guvernul vrea aprobarea Comisiei Europene pentru a ignora creșterea deficitului pe timpul unor investiții masive
Guvernul vrea aprobarea Comisiei Europene pentru a ignora creșterea deficitului pe timpul unor investiții masive
Guvernul urmează să negocieze un nou acord pentru reducerea deficitului bugetar cu Comisia Europeană, iar premierul Marcel Ciolacu speră concesii cu privire la acesta, pe timpul unor...
#comasare alegeri, #alegeri, #primari, #PSD, #PSD PNL, #PNL , #comasare alegeri
  1. Vasile Dîncu nu-l vede pe Klaus Iohannis comisar european: "Ar fi o cădere pe scara demnităților sociale și politice"
  2. Ce scrie presa din Rusia după ce Diana Șoșoacă și-a pus botniță în Parlamentul European: ”Îndrăzneață!”
  3. Premierul României anunță "o vară provocatoare” privind asigurarea necesarului de energie. Întrunire de urgență pentru găsirea soluțiilor
  4. UPDATE Subprefectul PSD de Călărași a demisionat din funcție după apariția imaginilor compromițătoare. El a fost fotografiat în chiloți, beat și pictat pe față VIDEO FOTO
  5. Liderul dreptei radicale din PE a fost șocat de derapajul lui Șoșoacă. Rareș Bogdan: "S-a întors spre mine și a făcut un gest cu mâna la cap"
  6. Reacția lui Ciolacu la declarațiile lui Dîncu despre remanierea Guvernului: "Data viitoare aș aprecia să știu dinainte"
  7. Vasile Bănescu, despre scandalul făcut de Diana Șoșoacă în PE: "Icoana nu este o armă, ci o fereastră prin care privești și ești privit" VIDEO
  8. Adina Vălean, un europarlamentar care merită urmărit. Portretul făcut româncei de o renumita publicație americană
  9. Ce câștiguri a obținut ministrul Alexandru Rafila la bursă. Creșterile acțiunilor la două companii i-au umflat conturile
  10. Sebastian Burduja, pus la punct de către Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: „Tânăra generație de politicieni trebuie să oprească furtul generației bătrâne"