Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

De ce vor PSD și PNL comasarea alegerilor

Luni, 28 Martie 2022, ora 13:22
3923 citiri
De ce vor PSD și PNL comasarea alegerilor
Liderii PSD și PNL au tot vorbit în ultima vreme despre comasarea alegerilor FOTO / Hepta

Marcel Ciolacu și Florin Cîțu au discutat intens în ultima perioadă despre comasarea alegerilor locale cu alegerile parlamentare în toamna anului 2024.

Planul e cu bătaie lungă: PSD și PNL ar urma să-și conserve numărul aproximativ egal de primari, iar majoritatea parlamentară actuală ( PSD-PNL-UDMR) să fie păstrată și din 2024 încolo. Ar mai fi un singur obstacol: Curtea Constituțională. Însă, CCR urmează să-și schimbe componența în acest an, iar noua majoritate ar putea contrazice deciziile din trecut. Președintele Klaus Iohannis ar fi de acord cu comasarea alegerilor, susțin surse politice pentru ziare.com.

PSD numără în acest moment 1.438 de primari, PNL – 1.237, în timp ce UDMR -199 de edili. În primul rând, toate cele trei partide care formează coaliția de guvernare sunt avantajate de alegerile într-un singur tur de scrutin, care le-aer conserva majoritatea fiefurilor.

În al doilea rând, comasarea alegerilor locale cu cele legislative ar însemna garanția că primarii vor tracta și lista la parlamentare, prin urmare partidele tradiționale (cu mulți primari) vor obține un număr mai mare de senatori și deputați. De obicei, primarii trag în interes personal la alegerile locale să-și câștige mandatul, însă la parlamentare uită să mai mobilizeze electoratul pentru partid.

Pe scurt, comasarea alegerilor locale și parlamentare concomitent cu păstrarea actualului sistem electoral ar păstra echilibrul dintre PSD și PNL și la nivel local, și la nivel parlamentar, chiar dacă social-democrații ar câștiga ambele alegeri, cum s-a întâmplat și în 2020. În plus, liberalii au absorbit ALDE și pregătesc fuziunea cu PMP, prin urmare vor avea încă 65 de primari în portofoliu, deci vor depăși pragul de 1.300 de edili.

Singurul obstacol pentru coaliția de guvernare e CCR. Curtea a respins o propunere similară în 2012, în vremea guvernului Boc. Printre argumentele invocate atunci de CCR s-au numărat: afectarea dreptului de a alege prin numărul mare de buletine de vot (şase la număr) și afectarea dreptului de a fi ales prin interzicerea candidaturii unei persoane la ambele tipuri de scrutin.

Însă componența CCR se va schimba anul acesta, iar PSD-PNL și UDMR vor avea o largă majoritate, la fel ca în Parlamentul României. Așadar, o eventuală sesizare a USR sau AUR, partide net dezavantajate de planul PSD-PNL, ar putea fi respinsă de CCR. N-ar fi pentru prima dată când Curtea și-ar încălcă deciziile anterioare.

Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Cătălin Cîrstoiu a avut marţi, 23 aprilie, pe rețelele sociale, prima reacţie după ce PSD şi PNL au renunţat la candidatura sa la Primăria Capitalei, precizând că nu a luat decizia de...
Cu cine ar vrea PSD+PNL să-l înlocuiască pe Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei
Cu cine ar vrea PSD+PNL să-l înlocuiască pe Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei
Cătălin Cîrstoiu se pare că s-a dovedit a fi mai degrabă nepotrivit pentru a candida din partea PSD+PNL pentru Primăria Capitalei. Astfel, alianța care formează și guvernul ar lua deja în...
#comasare alegeri, #alegeri, #primari, #PSD, #PSD PNL, #PNL , #comasare alegeri