Cum poți combate stresul: 4 metode de a opri creierul să-ți spună că va fi rău

Vineri, 01 Iulie 2022, ora 01:19
5464 citiri
Cum poți combate stresul: 4 metode de a opri creierul să-ți spună că va fi rău
Stresul poate fi alungat dacă creezi o poveste optimistă despre viitor FOTO: Science Alert

Un profesor în neuroștiințe de la Universitatea Reading din Marea Britanie a anunțat într-o lucrare cum poate fi combătut stresul, un fenomen care afectează foarte mulți oameni din toată lumea. Această stare de tensiune și încordare resimțită de oameni poate fi alungată prin metode care opresc creierul să ne spună că se va întâmpla ceva rău, în viitor.

Pe măsură ce ne imaginăm evenimente viitoare din viața noastră, experimentăm o reacție emoțională la povestea pe care o creăm. Dar acest mod de a prezice viitorul este adesea greșit, deoarece nu suntem capabili să ne imaginăm tot ce s-ar putea întâmpla, susține profesorul Patricia Riddell de la Universitatea Reading, potrivit Science Alert.

Expertul în neuroștiințe vorbește despre faptul că oamenii se lovesc de o tendință (numită catastrofare) de a presupune că se va întâmpla cel mai rău, atunci când își imaginează o situație viitoare.

Acest lucru a fost legat de stres și anxietate, sugerând că această catastrofare frecventă poate fi un factor ce determină dezvoltarea anumitor probleme de sănătate mintală.

Fenomenul vine din convingerea că imaginându-vă ce ar putea merge prost, sunteți mai capabili să vă protejați de rău, atât fizic, cât și metal. Cu toate astea, această tendință este utilă doar dacă sunteți capabili să preziceți corect ce se va întâmpla într-o anumită situație și cum vă face să vă simțiți.

Dar credința noastră în ceea ce privește ce se va întâmpla în viitor poate avea o mare influență asupra comportamentului nostru. De exemplu, oamenii care sunt optimiști (sau chiar realiști) cu privire la viitor au mai multe șanse să fie dispuși să încerce lucruri noi.

Pe de altă parte, oamenii care își imaginează catastrofa sunt mai puțin dispuși să încerce lucruri noi. Acest lucru duce la stres și anxietate nejustificate și îi împiedică pe oameni să facă lucrurile de care să se bucure sau din care pot învăța.

Pentru oamenii care se gândesc la catastrofarea viitorului, atunci când sunt tensionați, există patru metode care pot combate stresul.

Un virus a devenit rezistent la antibiotice: Boala care amenință lumea

1.Luați deciziile dimineața

Nu vă mai faceți griji pentru viitor noaptea. Unii oameni au tendința de a-și folosi creierul emoțional pentru a-și imagina viitorul, când sunt treji noaptea. Lipsa somnului ne poate face, mai sensibili la lucrurile pe care le considerăm amenințătoare. Este util să așteptați dimineața pentru a lua decizii, când creierul este odihnit.

2.Învățați criticul din interiorul vostru să fie mai plin de compasiune

Catastrofarea lucrurilor din viitor poate fi condusă de criticul din interior, care poate folosi un limbaj dur, ce ne face emoționali. Când se întâmplă acest lucru, încercați să vă imaginați criticul interior ca și cum ar privi cu ochii altcuiva. Dacă limbajul criticului interior este prea dur, încercați să treceți la un mod mai blând.

De ce anumiți oameni îmbătrânesc accelerat: Factorii de care să te ferești

3.Inventați o poveste mai bună

Chiar dacă lucrurile au mers prost în trecut, acest lucru este puțin probabil să fie și în viitor. Dacă aveți tendința de a face o catastrofă din viitor, încercați să vă gândiți la acest eveniment care ar decurge bine. O altă strategie de a scăpa de stres este de a inventa, nu doar una, ci o serie de povești plauzibile despre ceea ce s-ar întâmpla, cu rezultat pozitiv.

4.Fiți buni cu voi înșivă

Încercați să fiți mai plin de compasiune cu voi înșivă, când vă gândiți la viitor. Dacă deseori te gândești la catastrofe din viitor, gândindu-te la cele mai defavorabile scenarii, ar fi important să-și reamintești că lucrurile negative de care îți faci griji s-ar putea să nu ți se întâmple niciodată. Iar dacă faceți acest lucru, lucrurile vor ieși mult mai bine decât credeți.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#combatere stres, #stresul, #stres sfaturi, #stres remedii, #stres sanatate, #boli mintale, #stres efecte organism , #stiri sanatate