Top 5 cele mai bune soluţii pentru a reduce cheltuielile cu combustibilul. De ce condusul "sportiv" te arde la buzunar

Duminica, 22 Mai 2022, ora 03:31
5353 citiri
Top 5 cele mai bune soluţii pentru a reduce cheltuielile cu combustibilul. De ce condusul "sportiv" te arde la buzunar
Un stil agresiv de a conduce poate reduce eficiența consumului de combustibil cu 40% FOTO carVertical

Mulţi șoferi își folosesc mașinile zilnic, așa că nu este o surpriză că sunt cheltuite sute de lei pe combustibil, în fiecare lună. De asemenea, potrivit studiilor, sunt și oamenii care cheltuiesc mai mulți bani pe combustibil decât pe chirie sau pe alimente, iar cum preţurile benzinei și motorinei cresc vertiginos, situația poate scăpa de sub control.

Expertul în automobile Matas Buzelis a recomandat, într-o analiză recentă, câteva obiceiuri și soluții simple care te pot ajuta să reduci drastic cheltuielile cu combustibilul.

1. Conduceți fără grabă

Consumul de combustibil creşte atunci când conduceți în mod agresiv, dacă accelerați și frânați puternic. Cercetările științifice au dovedit că un stil agresiv de a conduce poate reduce eficiența consumului de combustibil cu 40%.

O modalitate simplă de a rezolva problema este evitarea accelerației puternice și utilizarea treptelor de viteză pentru frânare.

Obiceiurile agresive de a conduce reduc rareori durata fiecărei curse cu mai mult de un minut sau două, nereușind să compenseze consumul suplimentar de combustibil. În plus, condusul liniștit ajută și la conservarea motorului, anvelopelor și suspensiei.

2. Reduceți consumul de aer condiționat

În cazul sistemelor de control al climei din mașinile moderne, aparatul de aer condiționat funcționează adesea chiar și atunci când nu este necesar. Compresorul pentru aparatul de aer condiționat este o unitate puternică și poate crește consumul de combustibil cu până la 30%.

Sistemele de aer condiționat sunt foarte convenabile în zilele fierbinți de vară sau în zilele ploioase de toamnă, deoarece răcesc și usucă aerul în același timp. Totuși, un sfat esențial privind eficiența consumului de combustibil este utilizarea cu moderație a acestuia.

3. Verificați presiunea în anvelope în mod regulat

Fiecare producător de automobile calculează presiunea optimă a anvelopelor pentru fiecare model, necesară pentru cel mai bun nivel de performanță, confort, siguranță și eficiență a consumului de combustibil.

Presiunea scăzută a anvelopelor crește rezistența la rulare, iar astfel motorul folosește mai mult combustibil pentru a menține viteza.

Ca atare, este o idee bună să verificați presiunea în anvelope în mod regulat (cel puțin o dată pe lună). Conform studiilor, fiecare scădere de 1% a presiunii în anvelope se corelează cu o reducere de 0,3% a economiei de combustibil. Cu toate acestea, experții recomandă să nu păstrăm anvelopele prea umflate – o presiune mai mare poate duce la uzură neuniformă și prematură.

4. Încercați să reduceți greutatea inutilă

Consumul de combustibil crește cu greutatea vehiculului, deoarece este nevoie de mai multă putere pentru a deplasa o mașină mai grea. Inginerii auto înlocuiesc roțile de rezervă alegând aluminiu sau chiar materiale plastice în loc de oțel pentru a reduce la minimum greutatea mașinii.

Mașina nu e un depozit. Gestionarea dezordinii și îndepărtarea obiectelor grele va face ca mașina să fie mai economică, agilă și mai spațioasă.

5. Evitați blocajele în trafic

Oamenii ar trebui să își facă un obicei din a evita blocajele în trafic ori de câte ori este posibil. Oprirea și pornirea constantă suprasolicită motorul, suspensia și cutia de viteze.

După cum mulți probabil știu, unul dintre motivele pentru care condusul în oraș este considerat cel mai puțin economic se datorează blocajelor în trafic. Alegerea unui traseu mai lung cu trafic mai ușor este adesea mai convenabilă.

Combustibilul și timpul pot fi economisite prin evitarea orelor de vârf. În majoritatea orașelor, acestea apar în intervalele orare 7:00-9:00 și 16:00-19:00.

6. Planificați-vă călătoriile din timp

Șoferii care conduc pe distanțe scurte se confruntă cu cea mai proastă economie de combustibil, iar unul dintre motive este că motoarele utilizează mult mai mult combustibil atunci când nu s-au încălzit.

Un motor trebuie să se încălzească asemenea corpului unui om înainte de a face exerciții fizice – o solicitare excesivă fără încălzire prealabilă va provoca în cele din urmă daune.

Este o idee bună să încercați să finalizați mai multe sarcini dintr-o singură cursă – acest lucru este mult mai sănătos decât să faceți mai multe curse pe parcursul zilei. În plus, utilizarea tempomatului atunci când conduceți în afara orașului împiedică accelerarea și frânarea excesive, ceea ce duce la o mai bună eficiență a consumului de combustibil.

7. Alegeți o mașină eficientă din punct de vedere al consumului de combustibil

În multe cazuri, alegerea unei mașini cu un consum mai mic este un început excelent. SUV-urile grele și sedanele executive puternice nu vor fi niciodată la fel de economice ca modelele de familie compacte și modeste.

Pentru cei care conduc în principal în oraș, orice mașină în care încap toate persoanele și bagajele acestora poate fi în regulă.

Experţii carVertical îndeamnă potențialii cumpărători să inspecteze starea generală a oricărei mașini înainte de a o cumpăra. În mod obișnuit, istoricul curat al unui vehicul vorbește de la sine și economisește combustibil, precum și alte cheltuieli.

8. Aveți grijă de mașină, în fiecare zi

Oamenii trec adesea cu vederea faptul că starea unui vehicul joacă un rol esențial în eficiența consumului de combustibil. Elementele precum motorul, suspensia și sistemele electrice afectează consumul de combustibil.

De exemplu, un senzor de oxigen defect poate duce la facturi duble de combustibil. Deci, întreținerea regulată a mașinii nu ar trebui ignorată niciodată.

Indiferent de prețul petrolului, folosind mai puțin combustibil puteți avea o viață mai confortabilă. Adesea, totul se reduce doar la schimbarea câtorva obiceiuri de condus și de întreținere, ceea ce duce la economii de cheltuieli și la o experiență mai bună în calitate de deținător al unui autoturism.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#combustibil, #masina, #aer conditionat, #cheltuieli, #Oxigen, #Matas Buzelis , #stiri auto