Dosar penal deschis după ce doi bărbați au făcut un gest antisemit chiar în ziua în care sunt comemorate victimele Holocaustului

Joi, 27 Ianuarie 2022, ora 16:28
2858 citiri
Dosar penal deschis după ce doi bărbați au făcut un gest antisemit chiar în ziua în care sunt comemorate victimele Holocaustului

Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din Romania „Elie Wiesel” a reclamat, joi 27 ianuarie, manifestări antisemite la Memorialul Holocaustului din Bucureşti, săvârşite sub ochii jandarmilor, chiar în momentul în care se comemorau victimele Holocaustului. Doi bărbaţi au depus o coroană de flori cu mesaje negaţioniste.

Preşedintele Institutului, Alexandru Florian, a trimis o sesizare scrisă ministrului de Interne, Lucian Bode.

Ulterior, Poliţia Capitalei a anunţat deschiderea unui dosar penal de cercetare, iar Jandarmeria a transmis că acţiunea a avut loc în interiorul Memorialului.

„Într-o zi în care vorbim despre memorie, de Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, la Memorialul Holocaustului din Bucureşti au loc manifestări antisemite sub ochii Jandarmeriei”, au scris, joi, pe pagina oficială de Facebook, reprezentanţii Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din Romania „Elie Wiesel”.

Aceştia au publicat şi două imagini, din care se văd doi bărbaţi care depun o coroană de flori cu mesaje negaţioniste.

„România a salvat 400.000 de evrei în timpul Holocaustului” este unul dintre mesaje. Al doilea, în limba engleză arăta: „Să nu uităm, despre Holocaust: Jumătate din adevăr este minciună”.

Ce precizări fac Jandarmeria și Poliția Capitalei

În urma incidentului, Jandarmeria Română a transmis o serie de precizări:

„Jandarmii aflaţi în zonă aveau misiunea de asigurare a ordinii publice şi de prevenire a actelor de tulburare a acesteia în zona exterioară monumentului. Elementele de dispozitiv nu au fost implicate şi nu au avut nicio competenţă în organizarea evenimentului şi nici de verificare/limitare a accesului participanţilor la manifestare, acestea fiind asigurate de organizatori”, arată Jandarmeria.

De asemenea, instituţia prcizează că „întreaga manifestare s-a desfăşurat în interiorul Monumentului Holocaustului şi nici pemergător, nici pe timpul manifestării, organizatorii nu avut solicitări ca dispozitivul de ordine publică să verifice sau să interzică participarea vreunei persoane”.

„În acest context, reiterăm poziţia fermă a Jandarmerie de condamnare a Holocaustului şi a tuturor manifestărilor de negare a acestei tragedii istorice”, au mai transmis reprezentanţii Jandarmeriei.

La rândul lor, reprezentanţii Poliţiei Capitalei au anunţat deschiderea unui dosar penal.

„Urmare imaginilor apărute în spaţiul public, cu privire la un incident înregistrat pe parcursul unui eveniment desfăşurat la Monumentul Holocaustului, Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti - Secţia 17 Poliţie s-a sesizat din oficiu şi efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii prevăzute de art.3 din Legea nr. 157 din 2 iulie 2018 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea antisemitismului (fapta persoanei de a promova, în public, în orice mod, idei, concepţii sau doctrine antisemite constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani şi interzicerea unor drepturi), în vederea aplicării măsurilor legale”, a transmis Poliţia Capitalei.

Citeste si:
Premierul Ciucă a umflat din nou personalul din ministere. Peste 500 de noi bugetari și 8 secretari de stat: „Este șocant”
Premierul Ciucă a umflat din nou personalul din ministere. Peste 500 de noi bugetari și 8 secretari de stat: „Este șocant”
Aparatul bugetar din interiorul Guvernului Ciucă se mărește aproape de la săptămână la săptămână după ce luni, 23 mai, premierul a aprobat o Hotărâre de Guvern (HG) pentru majorarea...
Când vor ajunge primele vouchere de 250 de lei la persoanele vulnerabile. Anunțul ministrului Marcel Boloș VIDEO
Când vor ajunge primele vouchere de 250 de lei la persoanele vulnerabile. Anunțul ministrului Marcel Boloș VIDEO
Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a declarat luni, 23 mai, că marea majoritate a voucherelor pentru persoanele vulnerabile vor fi distribuite către beneficiari în...