Creştere accentuată a preţurilor de vânzare cu amănuntul pentru următoarele trei luni anunțată de managerii societăților comerciale

Luni, 28 Noiembrie 2022, ora 10:31
1629 citiri
Creştere accentuată a preţurilor de vânzare cu amănuntul pentru următoarele trei luni anunțată de managerii societăților comerciale
Managerii de societăți comerciale prognozează creșteri accentuate de prețuri FOTO Pixabay

Managerii estimează o creştere a activităţii şi a preţurilor în comerţul cu amănuntul, precum şi o relativă stabilitate a numărului de salariaţi în industria prelucrătoare şi servicii, arată datele publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS).

”Soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care NU trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS. Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă”, arată datele INS.

Industrie prelucrătoare

În cadrul anchetei de conjunctură din luna noiembrie 2022, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural -2%).

Referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de -1% pe total industrie prelucrătoare.

Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creştere în următoarele trei luni (sold conjunctural +37%).

Construcţii

Potrivit estimărilor din luna noiembrie 2022, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni o scădere a volumului producţiei (sold conjunctural -17%).

Managerii estimează scădere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -8%).

În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii, se preconizează creştere a acestora (sold conjunctural +38 %).

Comerţ cu amănuntul

În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni, tendinţă de creştere a activităţii economice (sold conjunctural +18%).

Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creştere (sold conjunctural +16%).

Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni, creştere a numărului de salariaţi (sold conjunctural +16%).

Managerii societăţilor comerciale estimează creştere accentuată a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +50%).

Servicii

Conform estimărilor din luna noiembrie 2022, cererea de servicii (cifra de afaceri) va înregistra creştere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +7%).

Se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +1%).

Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creştere (sold conjunctural +25%).

Citește și:
Nereguli grave descoperite de ANPC în magazinele și restaurantele din centrul Capitalei: produse expirate, insecte vii și mizerie
Nereguli grave descoperite de ANPC în magazinele și restaurantele din centrul Capitalei: produse expirate, insecte vii și mizerie
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a anunțat că a dat amenzi de 188.000 de lei în urma controalelor la operatorii economici de alimentaţie publică din zona Pieţei...
Cum au ajuns unele alimente de bază produse de lux. Tot mai multe supermarketuri la țin în cutii antifurt FOTO
Cum au ajuns unele alimente de bază produse de lux. Tot mai multe supermarketuri la țin în cutii antifurt FOTO
Pe fondul inflației galopante și a majorării prețurilor alimentelor și utilităților, tot mai multe produse de pe rafturile supermarket-urilor sunt ținute în cutii antifurt. Un astfel...