Record de produse contrafăcute, în țările UE. Peste jumătate provin din China

Miercuri, 13 Noiembrie 2024, ora 23:24
2619 citiri
Record de produse contrafăcute, în țările UE. Peste jumătate provin din China
Polițiști la vamă FOTO Facebook/ Autoritatea Vamală Română

Oficialii vamali au confiscat în 2023 un număr record de produse contrafăcute pe piaţa UE, conform unui raport publicat miercuri, 13 noiembrie, de Comisia Europeană, transmite DPA.

"Cu peste 138 de milioane de articole confiscate, în valoare de 2,7 miliarde de euro, 2023 reprezintă un an record pentru piaţa internă a UE, atingându-se cea mai ridicată valoare din ultimii 12 ani", se arată într-un raport comun al Executivului comunitar şi al Oficiului Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO).

În total, peste 152 de milioane de articole au fost confiscate anul trecut la graniţele externe ale UE şi în cadrul pieţei interne, o creştere de 77% faţă de cele 86 de milioane de articole confiscate în 2022.

Valoarea produselor contrafăcute detectate a urcat cu 68%, ajungând la aproximativ 3,4 miliarde de euro. Ca şi în 2022, cele mai frecvent confiscate articole au fost jocurile contrafăcute. Urmează jucăriile, CD-urile şi DVD-urile contrafăcute. Frecvent confiscate sunt şi articolele de împachetat.

Conform raportului, majoritatea bunurilor nu au fost confiscate anul trecut la graniţele externe ale UE, ci au fost descoperite pe plan intern, totalul ajungând la 138 de milioane de articole în interiorul blocului comunitar. Creşterea este provocată de majorarea comerţului online. În contrast, numărul bunurilor confiscate la graniţele externe a scăzut.

Mai mult de jumătate din produsele contrafăcute provin din China (56%), dar şi din alte state din Asia.

"Produsele contrafăcute nu doar că subminează afacerile legitime, ci şi reprezintă o ameninţare la adresa sănătăţii şi siguranţei consumatorilor UE", a precizat Comisia Europeană.

Samsung schimbă strategia. Gigantul tech vrea să renunțe la dependența de materialele rare furnizate de China
Samsung schimbă strategia. Gigantul tech vrea să renunțe la dependența de materialele rare furnizate de China
Samsung ia măsuri pentru a reduce dependența de materialele rare furnizate de China, în contextul tensiunilor economice globale și al unui potențial embargo impus de Beijing. Compania...
Achiziție importantă pe piața aeriană. Lufthansa primește undă verde din partea Bruxelles-ului pentru cumpărarea unei companii italiene
Achiziție importantă pe piața aeriană. Lufthansa primește undă verde din partea Bruxelles-ului pentru cumpărarea unei companii italiene
Comisia Europeană a aprobat un pachet de măsuri propuse pentru achiziţionarea de către Lufthansa a unui pachet minoritar de acţiuni la compania ITA Airways din Italia, prin care EasyJet şi...
#comert, #comert online, #Uniunea Europeana, #China, #produse contrafacute, #Comisia Europeana , #comert
  1. A venit prima lovitură încasată de Trump: O mare putere ”izbește” SUA, printr-o mișcare rapidă
  2. Cele mai populare mituri despre tehnologie: Adevărat sau fals?
  3. Un telefon și o tabletă de top au sosit pe piața din Europa. Despre ce dispozitive este vorba și cât costă
  4. Samsung schimbă strategia. Gigantul tech vrea să renunțe la dependența de materialele rare furnizate de China
  5. Care sunt cele mai puternice smartphone-uri din noiembrie 2024. Locul 1 domină clasamentul flagship-urilor
  6. Smartphone-urile Pixel: de la camere excepționale la probleme de supraîncălzire. Ce pregătește gigantul tech pentru viitor
  7. Apple pregătește o revoluție în display-uri. Ce ecrane pregătește pentru noua serie de iPhone 17 Pro
  8. Horia Cardoș (Agroland) la Quarterly Report: „Perioada dificilă a adus oportunități. Ne uităm serios la achiziții de ferme vegetale”
  9. Gadgeturi simple care îți pot ușura viața acasă. De la becuri smart, prize inteligente și până la aspiratoare robot
  10. Oana Barna (Grup Șerban Holding), la Quarterly Report: „Numerarul merge spre finanțarea proiectelor. Vom putea distribui dividende cel mai devreme în 2027”