Președinta Comisie Europene, Ursula von der Leyen, urmează să anunțe marți, 17 septembrie, componența noii sale echipe în instituția europeană. România ar urma să primească o funcție de vicepreședinte, spun surse oficial. Ar fi cea mai înaltă poziție primită de România în Comisie.
Surse oficiale au declarat pentru News.ro că România ar urma să primească și funcția de vicepreședinte al Comisiei Europene. Propunerea României pentru postul de comisar european este Roxana Mînzatu, iar portofoliul vehiculat este cel de muncă, drepturi sociale și locuințe.
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, săptămâna trecută, că negocierile pentru portofoliul comisarului european din partea României continuă și a precizat că este tentant un portofoliu în zona socială, cu două direcții generale în interiorul Comisiei, unde acel comisar este decident. De asemenea, Ciolacu a dezvăluit că este tentat și un post de comisar care are atribuții în interiorul Comisiei.
Alocarea portofoliilor celor 27 de comisari - câte unul din fiecare stat membru - este un moment-cheie în lansarea mandatului de cinci ani al noii Comisii, executivul european, potrivit AFP.
Uniunea Europeană trebuie să își stabilească prioritățile într-un moment geopolitic crucial, cu războiul din Ucraina, campania prezidențială din SUA și concurența economică din partea Chinei.
În culise, negocierile pentru aceste posturi au fost dureroase până în ultima clipă.
Luni, influentul comisar francez demisionar Thierry Breton a demisionat fulgerător, victimă a relațiilor sale proaste cu von der Leyen. Pentru a-l înlocui, Emmanuel Macron a propus un prieten apropiat, Stéphane Séjourné, ministrul demisionar al afacerilor externe.
Parisul speră la o vicepreședinție a Comisiei și la un portofoliu larg dedicat „suveranității și competitivității industriale și tehnologice europene”.
Componența noii echipe va trimite un semnal cu privire la ponderea statelor membre, la echilibrul politic și la direcția pe care echipa executivă intenționează să o ia la Bruxelles, la trei luni după alegerile marcate de o creștere a sprijinului pentru extrema dreaptă.
Reînvestită în iulie, Ursula von der Leyen urmează să își prezinte distribuția liderilor grupurilor din Parlamentul European marți dimineață, în marja sesiunii plenare de la Strasbourg.
Pe lângă înlocuirea surprinzătoare a lui Thierry Breton, incertitudinea persistă în Slovenia, unde aprobarea noului candidat Marta Kos de către parlamentul național a fost amânată.
La aceasta se adaugă controversa pe care liderii europeni se străduiesc să o dezamorseze cu privire la lipsa femeilor din viitoarea echipă: noul colegiu ar putea avea aproximativ zece femei din 27, fără a atinge paritatea promisă.
Înlocuirea lui Thierry Breton cu un alt bărbat, Stéphane Séjourné, nu a încetat să atragă critici. Séjourné este o „clonă” a lui Emmanuel Macron și „alegerea, ca întotdeauna, a unui bărbat, aşa că de ce să ne deranjăm cu paritatea? Lumea veche”, a afirmatt eurodeputata Manon Aubry, liderul grupului stângii radicale.
Propunerea unui comisar este de competenţa „statelor membre”, a spus o purtătoare de cuvânt a Comisiei, menţionând „două criterii”: „competenţa şi paritatea”.
În urma recentului raport Draghi privind competitivitatea, Comisia ar putea să îşi clarifice priorităţile economice într-o Europă care se luptă să concureze cu China şi Statele Unite.
La stânga şi în rândul ONG-urilor, există temeri cu privire la o reorientare în detrimentul ambiţiilor climatice ale mandatului anterior.
„Nu este vorba de o diminuare a ambiţiei, este vorba de o fază de punere în aplicare”, asigură o sursă din cadrul comisiei. Dar cu mai puţini deputaţi verzi şi o extremă dreaptă mai numeroasă, „Parlamentul este foarte diferit de cel din 2019” şi rămâne de văzut „ce influenţă va avea acest lucru asupra subiectului”.
În acest sens, va fi analizat portofoliul alocat socialistei spaniole Teresa Ribera, care este angajată în problemele climatice. Poziţia sa antinucleară nu este pe placul unor ţări europene, precum Franţa.
După această prezentare a echipei lui Ursula von der Leyen, comisarii urmează să fie audiaţi în faţa deputaţilor europeni şi supuşi unui vot de aprobare, o luptă instituţională cu Parlamentul, care doreşte adesea să îşi marcheze teritoriul prin respingerea anumitor candidaţi.
„Este ca şi cum ai da un examen.” Pentru a se pregăti, comisarul trebuie să revizuiască «cartea de informare», o «biblie» despre ceea ce a făcut comisia anterioară şi care sunt obiectivele sale, spune o persoană apropiată de un comisar demisionar.
O serie de eurodeputaţi ar dori să îl răstoarne pe candidatul ungar, acuzat că nu ascultă cu atenţie Parlamentul European şi că este prea apropiat de poziţiile premierului naţionalist Viktor Orban.
În cadrul preşedinţiei ungare a UE, Orban urma să ia cuvântul miercuri la Strasbourg, dar şi-a anulat vizita din cauza furtunii Boris care afectează Europa Centrală.
Un alt subiect sensibil este reprezentat de zvonurile din presă cu privire la o posibilă vicepreşedinţie pentru Raffaele Fitto, ministrul italian pentru afaceri europene în guvernul de extremă dreapta al Giorgiei Meloni.
Stânga şi centrul şi-au anunţat opoziţia faţă de acest lucru.
Roxana Mînzatu este propunerea României pentru postul de comisar european.