Jocuri de culise la Bruxelles. De ce s-a schimbat propunerea României pentru Comisia Europeană și ce riscă să piardă

Joi, 05 Septembrie 2024, ora 03:25
13047 citiri
Jocuri de culise la Bruxelles. De ce s-a schimbat propunerea României pentru Comisia Europeană și ce riscă să piardă
Marcel Ciolacu și Ursula von der Leyen FOTO Facebook/Marcel Ciolacu

Propunerea unui comisar european a stârnit o serie de controverse în România. Inițial, premierul Marcel Ciolacu a anunțat public că îl va propune pe vicepreședintele Parlamentului European, Victor Negrescu. Ulterior, în urma discuțiilor cu șefa Comisiei Europene, Executivul român a cedat insistențelor de a accepta propunerea unei femei pentru asigurarea unui echilibru de gen.

Problema respectării cotelor de gen a dus la schimbarea propunerii României, în contextul în care premierul Marcel Ciolacu a anunțat public o singură propunere de comisar european, pe Victor Negrescu, nume care nu a fost însă transmis oficial președintei Ursula von der Leyen. Propunerea oficial a venit ulterior, fiind înaintat numele fostului ministru al Fondurilor Europene Roxana Mînzatu, care a avut și un interviu cu șefa Comisiei Europene.

Susținerea Socialiștilor Europeni

Eurodeputatul Victor Negrescu a transmis duminică, 1 septembrie, înainte de anunțul premierului Marcel Ciolacu că țara noastră va obține un portofoliu reprezentativ în Comisia Europeană, arătând că România poate să aibă și o poziție de vicepreședinte, dacă va exista consens național. Observația a venit pe fondul dorinței afirmate de premier cu privire la obținerea unui portofoliu important pe economie.

Potrivit unor surse de la Bruxelles, odată ajuns în Comisia Europeană, Victor Negrescu ar fi fost prima opțiune a Socialiștilor Europeni (PES) pentru funcția de vicepreședinte. Negrescu este vicepreședinte al Parlamentului European și vicepreședinte al Partidului Socialiștilor Europeni (PES), formațiune care are al doilea grup ca pondere în Parlamentul European.

De altfel susținerea a fost confirmată oficial de către liderii PES. Secretarul general al Partidului Socialiștilor Europeni (PES), Giacomo Filibeck, și șeful delegației social-democraților germani și-au afirmat susținerea pentru România și pentru vicepreședintele PES, Victor Negrescu, la solicitarea caleaeuropeană.ro.

România a rămas însă printre ultimele două țări care trebuiau să vină cu propunerile oficiale de comisar europeni. Astfel că discuțiile cu șefa Comisiei Europene au privit cererea unei parități de gen în viitoarea sa echipă.

Ți-a plăcut articolul?
Vrem să producem mai multe, însă avem nevoie de susținerea ta. Orice donație contează pentru jurnalismul independent

Problema PNRR

Potrivit unor surse Ziare.com, renunțarea la prima variantă anunțată a venit ca urmare a unor negocieri privind situația economică. Statul român a cerut un acord cu Comisia Europeană pentru reducerea deficitului bugetar la 3% din PIB într-un termen de 7 ani. Ținta asumată inițial de Guvern a fost de 5%, urmând să ajungă la 3% în următorii trei ani.

De altfel, România ar urma să primească doar jumătate din banii pentru cererea de plată numărul trei, adică doar aproximativ un miliard de euro din cele două miliarde de euro. Cererea a fost trimisă de Guvern în decembrie anul trecut și nici până acum nu a fost aprobată.

Cine sunt femeile propuse pentru funcția de comisar european

Pe lângă propunerea venită din partea statului român, în persoana fostei ministre a Fondurilor Europene, Roxana Mînzatu, doar alte opt state au venit cu o propunere de femeie, în total urmând să fie 10 femei în Comisia Europeană, alături de președinta Ursula von der Leyen, dacă opțiunea în cazul Bulgariei va fi o femeie.

Dintre toate statele doar Bulgaria a transmis două propuneri, așa cum a cerut șefa Comisiei Europene. Este vorba despre Ekaterina Zaharieva, fostă ministră, și pe Julian Popov, fost ministru și fost consilier politic pentru Europa Centrală și de Est la Fundația Europeană pentru Climă. Portugalia o propune în Comisia Europeană pe Maria Luis Albuquerque, Suedia pe Jessika Roswall, iar Finlanda pe Henna Virkkunen. Croația o nominalizează pe Dubravka Suica pentru un nou mandat de comisar european și Estonia pe Kaja Kallas. În cazul Spaniei este propusă Teresa Ribera, iar în cazul Belgiei este vorba despre Hadja Lahbib.

Astfel, fiind propuse mai puține femei față de mandatul precedent, Ursula von der Leyen s-a declarat convinsă că, dacă nu ar fi adresat această cerere specifică statelor membre, elanul de a căuta echilibrul de gen nu s-ar fi creat, sugerând că încă nu sunt făcute calculele, dar și că acest criteriu de gen trebuie să aibă aceeași pondere precum criteriile privind originea geografică sau culoarea politică.

Potrivit Politico, Roxana Mînzatu ar urma să fie favorită pentru portofoliul pe coeziune. Dacă va ajunge în Comisia Europeană, Mînzatu va fi cea de-a treia femeie în funcție din partea României, fiind precedată de Adina Vălean și Corina Crețu.

Ursula von der Leyen amână cu o săptămână anunțul oficial privind noile portofolii de comisar europeni
Ursula von der Leyen amână cu o săptămână anunțul oficial privind noile portofolii de comisar europeni
Anunțul a fost amânat cu o săptămână, după ce inițial acesta era programat pentru joi, 12 septembrie, au declarat pentru G4Media surse oficiale. De vină pentru această întârziere ar fi...
Dacian Cioloș, pesimist cu privire la postul de Comisar European: "Nu avem de ce să ne așteptăm la un portofoliu puternic"
Dacian Cioloș, pesimist cu privire la postul de Comisar European: "Nu avem de ce să ne așteptăm la un portofoliu puternic"
Fostul premier și Comisar European Dacian Cioloș a explicat marți, 10 septembrie, că România nu ar trebui să aibă așteptări mari pentru un portofoliu puternic la Bruxelles. Deși o laudă...
#Comisia Europeana Romania, #Victor Negrescu, #Ursula von der Leyen, #Parlamentul European, #roxana minzatu , #Comisia Europeana
  1. Donald Trump promite că va deporta în masă imigranții agresivi: „Sunt supărat că tinerele americane sunt violate și ucise”
  2. Țara care oferă o sumă uriașă pentru a-i „alunga” pe imigranți. De când se aplică măsura
  3. Ciucă merge în zonele afectate de inundații. Își va petrece noaptea alături de sinistrați SURSE
  4. Navă cu o încărcătură explozivă de 20.000 de tone din Rusia, reperată în apropierea unei baze NATO. Cum a fost înlăturat pericolul
  5. Ajutoare de urgență pentru persoanele afectate de inundații. Măsurile anunțate de Guvern
  6. Țara europeană care își deschide granițele pentru muncitorii din Africa. Numărul uriaș de locuri de muncă disponibile
  7. Carduri educaționale 2024. Cine poate primi 500 de lei de la stat
  8. Fenomenul periculos care a provocat inundațiile din România. „Ar fi trebuit să se întâmple doar o dată la o sută de ani”. Explicațiile ministrului Mediului
  9. Cum ar putea răspunde Putin după ce Occidentul a permis Ucrainei lovituri cu rază lungă de acţiune. „Testele nucleare ar fi ceva nou”
  10. „Evitați deplasările în zonele inundate”. Recomandările autorităților pentru șoferi