Încercarea șefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, de a obține o echipă cu mai multe femei în următorul mandat a agitat spiritele la Bruxelles, culminând cu o demisie surpriză cu numai o zi înainte de anunțarea portofoliilor stabilite pentru fiecare stat. Respectarea cerinței șefei CE a dus la schimbarea candidatului propus inițial pentru funcția de comisar european din partea României, care ar putea să obțină un portofoliu diferit de ce a anunțat oficial Guvernul că încearcă să obțină.
Thierry Breton, comisarul responsabil cu piața internă, și-a anunțat luni, 16 septembrie, demisia Comisia Europeană, acuzând presiuni din partea șefei Ursula von der Leyen.
Surse de la Bruxelles afirmă că plecarea lui Thierry Breton crește șansele României pentru un portofoliu economic, așa cum a anunțat premierul Marcel Ciolacu.
Potrivit informațiilor Ziare.com, candidatul propus oficial de România, Roxana Mînzatu, ar putea prelua portofoliul pentru muncă sau cel pentru investiții.
Premierul României a anunțat încă de la începutul negocierilor că dorește să obțină un portofoliu economic. De partea cealaltă a Coaliției, liberalii au avertizat însă că nu ar exista șanse pentru obținerea unui astfel de portofoliu în prezent, punctând către apărare, un portofoliu nou, sau către extindere.
În cazul în care avertismentele se vor adeveri, Siegfried Mureșan punctează că statul nostru nu va avea influență.
„A avea un portofoliu slab înseamnă o influență mai mică în Comisia Europeană, înseamnă a nu putea influența domenii de viitor ale Comisiei Europene. Prioritățile vor fi în domeniul extinderii, în domeniul apărării, în domeniul bugetului Uniunii Europene. Vom negocierea bugetului multianual pe șapte ani de zile, eu sunt negociator-șef din partea Parlamentului European. Voi negocia cu un comisar pe buget puternic din alt stat al Uniunii Europene aceste fonduri, iar comisarul român va privi de pe margine. Deci înseamnă că rolul României va fi redus în viitoarea Comisie Europeană”, a punctat pentru Ziare.com, eurodeputaul PNL Siegfried Mureșan, susținând că schimbarea candidatului arată deja un eșec al negocierilor.
Totodată liberalul a subliniat că șeful Guvernului român, Marcel Ciolacu a stabilit „o țintă incompatibilă cu caracterul domniei sale, de prim-ministru al unui stat aflat în procedură de deficit excesiv”.