Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutor pentru întreprinderile din România. Despre ce sumă este vorba

Luni, 12 Septembrie 2022, ora 14:17
1767 citiri
Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutor pentru întreprinderile din România. Despre ce sumă este vorba
Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutor pentru România, în valoare de 1,5 miliarde de euro FOTO: Pixabay.com

Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutor pentru România, în valoare de 1,5 miliarde de euro, menită să acorde o compensaţie parţială întreprinderilor mari consumatoare de energie.

E vorba despre întreprinderile confruntate cu o creştere a preţurilor la energie electrică ce rezultă din costurile indirecte ale emisiilor în cadrul sistemului UE de comercializare a certificatelor de emisii, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

"Această schemă în valoare de 1,5 miliarde euro sprijină obiectivul României de a reduce riscul de relocare a emisiilor de dioxid de carbon pentru industriile sale mari consumatoare de energie.

În acelaşi timp, stimulentele pentru o decarbonizare eficientă din punctul de vedere al costurilor a economiei sale vor fi menţinute, în conformitate cu obiectivele Pactului verde, iar denaturările nejustificate ale concurenţei vor fi limitate", a declarat vicepreşedintele executiv Margrethe Vestager, responsabil cu politica în domeniul concurenţei.

Schema notificată de România, cu un buget total estimat de 1,5 miliarde de euro, va acoperi o parte din preţurile mai ridicate la energie electrică rezultate din impactul preţurilor carbonului asupra costurilor de producere a energiei electrice (aşa-numitele "costuri indirecte ale emisiilor") suportate în perioada 2021-2030.

Măsura de sprijin vizează reducerea riscului de "relocare a emisiilor de dioxid de carbon", situaţie în care întreprinderile îşi mută producţia în ţări din afara UE cu politici mai puţin ambiţioase privind clima, ceea ce duce la sporirea emisiilor de gaze cu efect de seră la nivel mondial.

De această măsură vor beneficia întreprinderile care îşi desfăşoară activitatea în sectoarele expuse riscului de relocare a emisiilor de dioxid de carbon enumerate în anexa I la Orientările privind anumite măsuri de ajutor de stat acordate în contextul sistemului de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră după 2021 ("Orientările privind ajutoarele de stat acordate în cadrul ETS").

Aceste sectoare se confruntă cu costuri semnificative ale energiei electrice şi sunt expuse în mod deosebit concurenţei internaţionale.

Compensaţia va fi acordată întreprinderilor eligibile sub forma unei rambursări parţiale a costurilor indirecte ale emisiilor suportate în anul precedent, plata finală urmând să fie efectuată în 2031.

Valoarea maximă a ajutorului va fi egală cu 75% din costurile indirecte ale emisiilor suportate. Valoarea ajutorului se calculează pe baza valorilor de referinţă privind eficienţa consumului de energie electrică, care asigură faptul că beneficiarii sunt încurajaţi să economisească energie.

Noi măsuri pentru sprijinirea fermierilor, propuse de Comisia Europeană: ”Merită să trăiască corect din munca lor”
Noi măsuri pentru sprijinirea fermierilor, propuse de Comisia Europeană: ”Merită să trăiască corect din munca lor”
Comisia Europeană a propus, marţi, 10 decembrie o serie de modificări specifice ale cadrului juridic actual stabilit în Regulamentul de instituire a unei organizări comune a pieţelor...
Comisarul european al Apărării: "Văd necesitatea de a se cheltui mai mult pe apărare, nu din cauza lui Trump, ci din cauza lui Putin"
Comisarul european al Apărării: "Văd necesitatea de a se cheltui mai mult pe apărare, nu din cauza lui Trump, ci din cauza lui Putin"
Noul comisar european al Apărării Andrius Kubilius a propus vineri, 6 decembrie, achiziția de sisteme de apărare la nivelul UE pentru a beneficia de costuri mai mici și prioritate mai mare....
#Comisia Europeana, #aprobare, #schema de ajutor, #intreprinderi , #Comisia Europeana
  1. Președinta Republicii Moldova, întâlnire la Parlamentul European cu Roberta Metsola. "Maia nu este doar o prietenă dragă, ci și un lider foarte puternic și curajos" FOTO
  2. Rachete ucrainene cu rază lungă de acțiune au lovit un important centru militar rus în care se află „Kremlinul zburător” al lui Putin VIDEO
  3. Zelenski, iritat după ce Viktor Orban l-a sunat pe Putin: "Sperăm că nu-l va suna pe Assad"
  4. Primarul din Crevedia, arestat pentru 30 de zile. Edilul, acuzat că a exploatat un bărbat cu handicap VIDEO
  5. Gafă diplomatică la vizita premierului Slovaciei în Brazilia. Despre naționalistul Fico s-a spus că ar reprezenta o țară desființată VIDEO
  6. Femeie dată dispărută, găsită fără suflare pe malul unui lac. Primele informații din anchetă
  7. Sectorul din Capitală care a redus cu aproape jumătate de milion de lei cheltuielile pentru iluminatul de Crăciun. Actualul edil dă vina pe "vechea orânduire"
  8. Artileria ucraineană a stabilit un nou record. A lovit o țintă aflată la 70 de kilometri, folosind un sistem primit de la o țară vecină
  9. Un cunoscut cântăreț de muzică populară a fost trimis în judecată pentru viol. Victimele, trei adolescenți de 13,14 și 16 ani
  10. Trei tineri sunt cercetați după ce n-au oprit la semnalul polițiștilor. Ce au găsit oamenii legii în mașina lor