Comisia Europeană ia în calcul oficial scenariul în care Rusia ar „perturba complet” furnizarea de gaze

Joi, 14 Iulie 2022, ora 12:44
1839 citiri
Comisia Europeană ia în calcul oficial scenariul în care Rusia ar „perturba complet” furnizarea de gaze
Comisia Europeană a transmis un răspuns către europarlamentarul PMP Eugen Tomac FOTO Comisia Europeană

Comisia Europeană a transmis joi, 14 iulie, într-un răspuns oficial adresat europarlamentarului PMP Eugen Tomac, că ia în calcul mai multe scenarii de perturbare completă a furnizorului de gaz din Rusia.

Conform lui Tomac, acesta a transmis o întrebare către Comisie în luna aprilie privind situația la zi în ceea ce privește rezervele și capacitatea UE de a asigura aprovizionarea cu gaz pe termen mediu și lung a statelor membre.

În răspunsul oficialilor europeni se arată că nivelurile de stocare a gazelor depășesc 55%, gazul fiind injectat zilnic într-un ritm constant. Între timp însă, Gazprom a limitat sau sistat furnizarea de gaze prin conducta Nord Stream 1 invocând lucrări de mentenanță care ar dura 10 zile.

Răspunsul oficial al Comisiei Europene:

„Decizia unilaterală a Gazprom de a înceta livrarea parțială sau totală de gaze către 12 de state membre reprezintă ultima încercare a Rusiei de a utiliza energia ca instrument de șantaj. Comisia și statele membre se pregătesc timp de mai multe luni pentru perturbările din Rusia și pentru consolidarea rezilienței sistemului energetic al UE.

Comisia efectuase deja o analiză a pregătirii pentru riscuri în iarna 2021-2022. În prezent, Comisia a elaborat o prezentare generală a pregătirii imediate a UE pentru vara și iarna următoare (2022), în cazul unor scenarii de perturbare completă din partea furnizorului său principal.

În prezent, nivelurile de stocare a gazelor depășesc 55 %, gazul fiind injectat zilnic într-un ritm constant. Depozitele de gaze joacă un rol esențial în asigurarea securității aprovizionării, în special pentru a acoperi diferențele sezoniere în ceea ce privește cererea.

Cu toate acestea, în 2021, Comisia a constatat că depozitele erau insuficient ocupate, în comparație cu anii precedenți. În contextul invaziei militare a Ucrainei de către Rusia, este din ce în ce mai important ca depozitele să fie completate la un nivel ridicat pentru iarna 2022-2023, pentru a fi pregătite pentru toate situațiile.

Prin urmare, Comisia a prezentat o propunere (1) privind o obligație de stocare de 80 % pentru 2022 și de 90 % pentru anii următori și salută faptul că colegiuitorii au ajuns la un acord politic cu privire la propunere la 19 mai 2022. În plus, Comisia a adoptat, la 8 martie 2022, comunicarea sa REPowerEU (2), care stabilește un plan de diversificare față de combustibilii fosili din Rusia cu mult înainte de 2030.

Aceasta a fost urmată de publicarea, la 18 mai 2022, a planului detaliat REPowerEU (3), care prezintă măsuri privind, printre altele, economiile de energie și eficiența energetică, asigurarea unor surse alternative de aprovizionare și accelerarea tranziției către o energie curată.”

#Comisia Europeana, #furnizare gaze, #gaze rusia, #gazprom, #Eugen Tomac PMP , #Comisia Europeana