Comisia Europeană propune interzicerea „dezinformării ecologice” pentru o mai bună protecție a consumatorilor

Joi, 31 Martie 2022, ora 15:04
2569 citiri
Comisia Europeană propune interzicerea „dezinformării ecologice” pentru o mai bună protecție a consumatorilor
Sediu Comiei Europene, Bruxelles. FOTO Facebook CE

Comisia Europeană a propus miercuri actualizarea normelor în materie de protecție a consumatorilor. Astfel, consumatorii vor putea face alegeri în cunoștință de cauză și respectuoase față de mediu atunci când își fac cumpărăturile.

Potrivit unui comunicat al CE, consumatorii vor avea dreptul să știe pentru cât timp este proiectat un produs să dureze și cum, și dacă acesta poate fi reparat. În plus, normele vor consolida protecția consumatorilor împotriva mențiunilor nefiabile sau false legate de mediu, interzicând „dezinformarea ecologică” și practicile care induc în eroare consumatorii cu privire la durabilitatea unui produs.

Comisia propune modificarea Directivei privind drepturile consumatorilor în sensul de a obliga comercianții să furnizeze consumatorilor informații privind durabilitatea și posibilitatea de reparare a produselor.

Astfel, cumpărătorii trebuie să fie informați cu privire la durabilitatea garantată a produselor. Dacă producătorul unui bun de consum oferă o garanție comercială de durabilitate mai mare de doi ani, comerciantul trebuie să furnizeze această informație consumatorului. În cazul bunurilor consumatoare de energie, vânzătorul trebuie să informeze consumatorii și atunci când producătorul nu a oferit informații privind garanția comercială de durabilitate, transmite Mediafax.

Comerciantul trebuie, de asemenea, să furnizeze informații relevante privind reparațiile, cum ar fi punctajul privind posibilitatea de reparare (atunci când este cazul) sau alte informații relevante privind reparațiile, furnizate de producător, cum ar fi disponibilitatea pieselor de schimb sau a unui manual de reparații. În cazul dispozitivelor inteligente și al conținutului și serviciilor digitale, consumatorul trebuie, de asemenea, informat cu privire la actualizările de software furnizate de producător.

Producătorii și comercianții vor decide cu privire la modalitatea cea mai adecvată de a furniza aceste informații consumatorului, fie pe ambalaj, fie în descrierea produsului pe site-ul internet. În orice caz, aceste informații trebuie furnizate înainte de cumpărare și într-un mod clar și inteligibil.

De asemenea, lista caracteristicilor produsului cu privire la care un comerciant nu poate induce în eroare consumatorii este extinsă pentru a acoperi impactul de mediu sau social, precum și durabilitatea și potențialul de reparare. Sunt adăugate, apoi, noi practici care sunt considerate înșelătoare în urma unei evaluări de la caz la caz, cum ar fi menționarea viitoarelor performanțe de mediu fără angajamente și ținte clare, obiective și verificabile și fără un sistem de monitorizare independent.

Trei din cele patru paneluri tematice ale Conferinței privind viitorul Europei (CoFoE) solicită o Uniune mai împuternicită și mai responsabilă, alocarea resurselor pentru a implementa tranziția ecologică și pentru a garanta o răspândire mai fiabilă a informațiilor.

Prin diferite politici de sprijin financiar, cetățenii doresc să susțină agricultura și producția ecologică cu subvenții și stimulente și cu ajutorul companiilor mici și al fermierilor pentru a promova un lanț de aprovizionare mai durabil.

Ei recomandă, de asemenea, să se evite alocarea de resurse companiilor de producție în masă sau, de exemplu, entităților care au producție intensivă.

Scopul lor final este de a face mâncarea sănătoasă mai accesibilă și de a descuraja consumul de junk food. În ceea ce privește această chestiune, cetățenii europeni consideră UE ca fiind responsabilă pentru realizarea acestui lucru la nivel continental.

Aceștia aplică o abordare similară relațiilor comerciale cu țările terțe, care din punctul de vedere al cetățenilor trebuie să respecte atât drepturile lucrătorilor, cât și sustenabilitatea producției.

Toate panelurile au făcut referiri directe sau indirecte pentru a încuraja implementarea energiei regenerabile pentru reducerea emisiilor de CO2. Reprezentanții statelor membre văd tranziția ecologică către dezvoltarea tehnologiei ecologice ca o strategie critică pentru a face față crizei climatice.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Germania va fi dată în judecată de Comisia Europeană, pentru că a impus plata unei "taxe de neutralitate"
Germania va fi dată în judecată de Comisia Europeană, pentru că a impus plata unei "taxe de neutralitate"
Comisia Europeană ar urma să dea în judecată Germania pentru că a perceput vecinilor săi o taxă suplimentară pentru cumpărarea de gaze din depozitele sale, considerând că a încălcat...
„Un tigru de hârtie”. Cum ocolesc lobbiștii mecanismul european de transparență
„Un tigru de hârtie”. Cum ocolesc lobbiștii mecanismul european de transparență
Registrul european de transparență pentru activități de lobby are lacune, arată un raport publicat miercuri, 17 aprilie, de Curtea de Conturi Europeană. Mecanismul, care ajută la informarea...
#Comisia Europeana, #norme, #Protectia Consumatorului, #mediu, #viitorul Europei , #Viitorul Europei