Comisia Europeană obligă România să includă în reforma pensiilor și plățile pentru militari SURSE

Joi, 07 Iulie 2022, ora 17:21
7386 citiri
Comisia Europeană obligă România să includă în reforma pensiilor și plățile pentru militari SURSE
Comisia Europeană a transmis o poziție oficială către România FOTO Comisia Europeană

Comisia Europeană a cerut în mod oficial României să includă și pensiile militare în reforma sistemului de pensii, care se va baza pe principiul contributivității, au declarat surse guvernamentale pentru Economedia.

Conform sursei citate, în prezent statul român lucrează la o nouă lege a pensiilor alături de Banca Mondială și Comisia Europeană, ca parte a reformelor asumate în PNRR. Noua lege ca ține cont exclusiv de criteriul contributivității.

În forma reforma propusă de către statul român, toate pensiile sunt bazate pe contributivitate, mai puțin cele ale militarilor, care nu au fost incluse pe motiv că statul consideră că acestea nu sunt pensii speciale ci sunt pensii „de serviciu” sau pensii „ocupaționale”

Astfel, potrivit Economedia, Comisia Europeană a cerut oficial României să includă în reforma sistemului de pensii și pensiile militarilor, conform unor surse guvernamentale.

Potrivit acestora, Guvernul reface acum componența comitetului interministerial pentru reforma sistemului de pensii din România, astfel încât la negocieri să ia parte și Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Apărării Naționale și Serviciul Român de Infomații, instituții care au case sectoriale de pensii.

Printre cei care beneficiază de pensie militară se regăsește inclusiv premierul Nicolae Ciucă, care a obținut în 2020 venituri de 215.880 lei, cu mult peste salariile de ministru, care au totalizat în același an 168.613 lei, potrivit celei mai recente declarații de avere.

#Comisia Europeana, #pensii speciale, #pensii militari, #reforma pensiilor, #PNRR , #Comisia Europeana