Comisia Europeană renunță la o comandă de 60 de milioane de doze de vaccin. Cine este producătorul

Joi, 21 Iulie 2022, ora 08:00
2743 citiri
Comisia Europeană renunță la o comandă de 60 de milioane de doze de vaccin. Cine este producătorul
Comisia Europeană a renunţat la aproape toată comanda de 60 de milioane de doze ale vaccinului pentru Covid-19 produs de firma franceză Valneva FOTO Pixabay

Comisia Europeană a renunţat la aproape toată comanda de 60 de milioane de doze ale vaccinului pentru Covid-19 produs de firma franceză Valneva, a anunţat miercuri Executivul UE, într-o mişcare care şterge valoarea vaccinului pentru companie, transmite Reuters.

UE a fost de acord în noiembrie anul trecut să cumpere vaccinul, iar primele 27 de milioane de doze urmau să fie livrate anul acesta, dar vaccinul a primit aprobare abia luna trecută, după întârzieri prelungite.

Ţările europene sunt acum bine aprovizionate cu alte vaccinuri, iar programele de vaccinare au încetinit.

Conform acordului revizuit, ţările europene vor cumpăra acum doar 1,25 milioane de doze de la Valneva, care urmează să fie livrate în august şi septembrie, cu opţiunea de a cumpăra alte 1,25 milioane până la sfârşitul acestui an.

”Volumul comenzilor nu reflectă interesul pe care îl vedem din partea cetăţenilor europeni”, a declarat directorul general al Valneva, Thomas Lingelbach, într-un comunicat.

Analistul Rx Securities Samir Devani - care prognozase la un moment dat vânzări de 400 de milioane de euro (407,96 milioane de dolari) ale vaccinului pentru Covid-19 pentru Valneva, în mare parte pe baza contractului iniţial cu UE – a revizuit în scădere valoarea vânzărilor de vaccinuri, atunci când compania a dezvăluit luna trecută că contractul este în primejdie.

Miercuri, el a spus că Valneva va folosi probabil stocul existent de vaccinuri pentru a onora comanda mai mică a UE.

Compania franceză a suspendat producţia deocamdată şi a spus că va investi în continuare în vaccin şi în vaccinul său de a doua generaţie pentru Covid-19 doar dacă va asigura acorduri cu alţi clienţi împreună cu finanţarea necesară, în lunile următoare.

Marea Britanie şi-a anulat contractul pentru vaccinul Valneva anul trecut. Compania a obţinut acorduri în Bahrain şi Emiratele Arabe Unite.

Va fi foarte greu pentru Valneva să menţină o linie de producţie pentru vaccinul VLA2001 fără mai multe comenzi, a adăugat Devani.

Vaccinul Valneva foloseşte o tehnologie utilizată deja de zeci de ani în vaccinurile împotriva poliomielitei, gripei şi hepatitei.

Compania pariase că va atrage oamenii care au refuzat vaccinurile COVID care folosesc tehnologii mai noi, cum ar fi ARNm. Dar un alt vaccin, de la Novavax, care foloseşte şi o tehnologie tradiţională, a avut o utilizare limitată în Europa.

Continentul se luptă acum cu un nou val de Covid-19, condus de ramurile Omicron BA.5.

Aproape 3 milioane de cazuri noi au fost raportate în Europa săptămâna trecută, iar ratele de spitalizare s-au dublat, a declarat marţi Hans Kluge, directorul regional al OMS pentru Europa.

Oficialii din domeniul sănătăţii au spus că populaţiilor în vârstă şi vulnerabile ar trebui să li se administreze a doua doză de rapel de vaccin. Între timp, autorităţile de reglementare din Europa au început să revizuiască vaccinurile specifice variantelor, care ar putea fi gata în cursul acestui an.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Germania va fi dată în judecată de Comisia Europeană, pentru că a impus plata unei "taxe de neutralitate"
Germania va fi dată în judecată de Comisia Europeană, pentru că a impus plata unei "taxe de neutralitate"
Comisia Europeană ar urma să dea în judecată Germania pentru că a perceput vecinilor săi o taxă suplimentară pentru cumpărarea de gaze din depozitele sale, considerând că a încălcat...
„Un tigru de hârtie”. Cum ocolesc lobbiștii mecanismul european de transparență
„Un tigru de hârtie”. Cum ocolesc lobbiștii mecanismul european de transparență
Registrul european de transparență pentru activități de lobby are lacune, arată un raport publicat miercuri, 17 aprilie, de Curtea de Conturi Europeană. Mecanismul, care ajută la informarea...
#Comisia Europeana, #vaccin COVID, #coronavirus , #vaccin covid