Strategia de biodiversitate a Comisiei Europene pentru 2030. Obiective obligatorii de restaurare a naturii

Luni, 13 Iunie 2022, ora 01:34
2290 citiri
Strategia de biodiversitate a Comisiei Europene pentru 2030. Obiective obligatorii de restaurare a naturii

În mai 2020, Comisia Europeană și-a publicat strategia de biodiversitate pentru 2030, care s-a angajat să protejeze legal cel puțin 30% din pământ și 30% din mare în UE. Legea refacerii naturii va avea ca scop transformarea acestui lucru în realitate, asigurându-se că toate ecosistemele sunt într-o stare bună până în 2050, cu rezultate măsurabile până în 2030.

Planificat inițial pentru publicare în 2021, acesta va asigura utilizarea durabilă a ecosistemelor și îmbunătățirea cunoștințelor și monitorizării, cu un accent deosebit pe zonele cu potențial ridicat de stocare a carbonului și necesare pentru a reduce impactul dezastrelor.

Se va aborda, de asemenea, faptul că legislația de mediu existentă nu a fost întotdeauna bine implementată. Potrivit strategiei pentru biodiversitate, legea „va cere și va sprijini statele membre să ridice nivelul de implementare a legislației existente în termene clare”.

Comisia Europeană încă elaborează legea, care va lua probabil forma unui regulament aplicabil direct la nivel național. Potrivit unui proiect, văzut de EURACTIV, „propunerea stabilește o serie de obiective și obligații obligatorii de restaurare specifice ecosistemelor într-o gamă largă de ecosisteme”.

„Împreună, aceste măsuri ar trebui să acopere cel puțin 20% din suprafețele terestre și maritime ale Uniunii până în 2030 și toate ecosistemele care au nevoie de restaurare până în 2050”, a continuat.

Aceasta s-ar baza pe legislația de mediu existentă și ar putea însemna ținte pentru zonele umede, turbării, râurile cu curgere liberă, zonele marine și alte ecosisteme care nu sunt acoperite în prezent de legislația UE, cum ar fi polenizatorii și solurile, conform analizei cost-beneficiu a Comisiei.

De exemplu, ținte pentru refacerea turbării drenate destinate utilizării agricole, 30% din aceste suprafețe fiind restaurate până în 2030, dintre care cel puțin un sfert sunt reudate, 50% până în 2040 (din care jumătate sunt reudate) și 70% până în 2050. (din care jumătate este reumidificată).

Țintele din lege trebuie să depășească legislația existentă, să depășească ariile protejate existente și să asigure rezultate tangibile până în 2030, potrivit Laura Hildt de la Biroul European de Mediu (EEA). Între timp, sectorul agricol a cerut obiective de restaurare realizabile și realiste pentru a realiza această „lucrare extraordinară necesară”.

Abordarea factorilor care provoacă pierderea biodiversității

În timp ce legea de restaurare a naturii va fi esențială și inovatoare, Europa se confruntă cu o provocare „fenomenală” de a inversa în mod fundamental tendința negativă în care doar unul din șapte ecosisteme din Europa este într-o stare bună, a declarat directorul executiv al AEE, Hans Bruyninckx.

Potrivit Agenției Europene de Mediu, producția agricolă intensivă, construcțiile, exploatarea în cariere, supraexploatarea, speciile exotice invazive, poluarea și schimbările climatice sunt principalii factori ai pierderii biodiversității.

Aceasta înseamnă că UE trebuie să depășească restaurarea biodiversității pe 30% din teritoriul UE și schimbarea sistemelor care conduc la pierderea biodiversității, a spus Bruyninckx.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Germania va fi dată în judecată de Comisia Europeană, pentru că a impus plata unei "taxe de neutralitate"
Germania va fi dată în judecată de Comisia Europeană, pentru că a impus plata unei "taxe de neutralitate"
Comisia Europeană ar urma să dea în judecată Germania pentru că a perceput vecinilor săi o taxă suplimentară pentru cumpărarea de gaze din depozitele sale, considerând că a încălcat...
„Un tigru de hârtie”. Cum ocolesc lobbiștii mecanismul european de transparență
„Un tigru de hârtie”. Cum ocolesc lobbiștii mecanismul european de transparență
Registrul european de transparență pentru activități de lobby are lacune, arată un raport publicat miercuri, 17 aprilie, de Curtea de Conturi Europeană. Mecanismul, care ajută la informarea...
#Comisia Europeana, #strategie, #biodiversitate, #obiective, #restaurare natura , #Viitorul Europei