Comisia Europeană renunță la politica de convergență și mizează totul pe înarmare. Decizie radicală privind fondurile de coeziune

Marti, 12 Noiembrie 2024, ora 14:22
1771 citiri
Comisia Europeană renunță la politica de convergență și mizează totul pe înarmare. Decizie radicală privind fondurile de coeziune
Doar 5% din fondurile de coeziune cheltuite

Comisia Europeană își schimbă politicile de cheltuieli pentru a redirecționa potențial zeci de miliarde de euro către apărare și securitate.

Pe măsură ce războiul din Ucraina și revenirea lui Donald Trump la Casa Albă pun presiune pe UE să crească investițiile în domeniul apărării, Bruxellesul a decis să finanțeze aceste nevoi cu fondurile de coeziune care au fost alocate dar nu au fost cheltuite.

Este vorba de peste 90% din bugetul alocat fondurilor de coeziune, adică aproximativ o treime din bugetul comun al blocului comunitar.

Doar 5% din fondurile de coeziune cheltuite

Fondurile de coeziune au reprezentat până acum principala componentă a politicilor Comisiei Europene legate de reducerea inegalităților economice și sociale dintre țările membre ale blocului comunitar.

Diferența între sumele alocate de Bruxelles și cele cheltuite efectiv de țările mai puțin dezvoltate din Uniunea Europeană este însă uriașă. În timp ce guvernele naționale acuză stufoasa birocrație europeană, Comisia arată cu degetul politicienii locali, care nu reușesc să realizeze programe pentru absorbția acestor bani europeni.

Doar aproximativ 5% din aceste fonduri de coeziune au fost cheltuite până în prezent, cei mai mari beneficiari, inclusiv Polonia, Italia și Spania, cheltuind și mai puțin.

Edificator este cazul României, care, deși are a patra cea mai mare sumă din UE alocată pentru a fi cheltuită pentru politici de coeziune, iar așa-zisa absorbție se ridică la a doua cea mai mare sumă din UE, suma de bani efectiv cheltuită prin programe concrete puse în aplicare este inferioară ratei din țările amintite mai sus.

Peste 390 de miliarde de euro, direcționate către înarmare

Schimbarea de politici s-ar aplica la aproximativ o treime din bugetul comun al blocului, adică aproximativ 392 miliarde de euro din 2021 până în 2027, scrie Financial Times.

Conform regulilor existente, aceste fonduri nu pot fi utilizate pentru achiziționarea de echipamente de apărare sau pentru finanțarea directă a armatei, dar investițiile în produse cu dublă utilizare, cum ar fi dronele, sunt permise.

Capitalele statelor membre vor fi informate în săptămânile următoare că vor avea acum mai multă flexibilitate pentru a aloca fonduri de coeziune în scopul de a sprijini industriile de apărare și proiectele de mobilitate militară, cum ar fi consolidarea drumurilor și podurilor, pentru a permite trecerea în siguranță a tancurilor.

Va fi permisă finanțarea pentru a crește producția de arme și muniții, deși interdicția de a folosi fonduri ale Uniunii Europene pentru achiziționarea acestor arme va rămâne.

Schimbarea politicii este un preambul pentru un accent mai puternic pe apărare în următorul buget al UE, care va începe în 2028 și va fi negociat începând de anul viitor.

Un raport recent, realizat de fostul președinte finlandez Sauli Niinistö, a recomandat rezervarea a 20% din viitorul buget comunitar pentru apărare.

Redirecționarea de fonduri a fost deja salutată de reprezentanții oficiali ai țărilor baltice.

Noi măsuri pentru sprijinirea fermierilor, propuse de Comisia Europeană: ”Merită să trăiască corect din munca lor”
Noi măsuri pentru sprijinirea fermierilor, propuse de Comisia Europeană: ”Merită să trăiască corect din munca lor”
Comisia Europeană a propus, marţi, 10 decembrie o serie de modificări specifice ale cadrului juridic actual stabilit în Regulamentul de instituire a unei organizări comune a pieţelor...
Putin face o mutare șireată: Rusia încheie cea mai mare afacere cu o țară de un miliard de locuitori
Putin face o mutare șireată: Rusia încheie cea mai mare afacere cu o țară de un miliard de locuitori
După începerea războiului Rusiei din Ucraina, Moscova a fost alungată aproape în totalitate de pe piața de energie din Europa, dar a fost și ținta sancțiunilor occidentale. Însă acum,...
#Comisia Europeana , #zona euro
  1. Putin face o mutare șireată: Rusia încheie cea mai mare afacere cu o țară de un miliard de locuitori
  2. România în Schengen. Ce se schimbă pentru români de la 1 ianuarie 2025: „Potențialul va fi extrem de limitat dacă autoritățile nu se vor pune la treabă”
  3. Ce se pregătește la nivelul UE pentru mașinile electrice în 2025. România, direct vizată
  4. Inovație în curierat: eAWB reduce costurile pentru IMM-uri
  5. NATO ar putea cere bugete mult mai mari pentru armată. Prinși între presiunea lui Trump și războiul din Ucraina, oficialii europeni au intrat în negocieri
  6. Turabo inaugurează prima fabrică de cafea de specialitate și capsule de cafea din România a brandului, cu o investiție de peste 1 milion de euro
  7. De la ruină la producător de energie. Începe licitația pentru construirea unei centrale termoelectrice noi în București, pe ruinele unui CET vechi
  8. BELLEMONDE - un stil de viață complet în nordul Bucureștiului
  9. „O gură de oxigen” pentru exporturi și turism. Ce urmează după intrarea României în Schengen. Analist: „Ne oferă un avantaj istoric - rămâne ca noi să o exploatăm”
  10. Industriile în care angajații câștigă mult mai mult decât media națională. Scad ușor veniturile în IT