Evaluarea comisarilor europeni la final de mandat. Ce notă a primit comisarul român, Adina Vălean

Vineri, 29 Noiembrie 2024, ora 19:42
3395 citiri
Evaluarea comisarilor europeni la final de mandat. Ce notă a primit comisarul român, Adina Vălean
Comisia Europeană Von der Leyen 1 FOTO Comisia Europeană

Noua Comisie Europeană condusă de Ursula von der Leyen îşi preia oficial mandatul de cinci ani de la 1 decembrie, după ce a primit toate aprobările necesare.

Însă prima echipă condusă de Ursula von der Leyen în perioada 2019-2024 a avut un parcurs infernal. Aceşti cinci ani au fost dominaţi de un război la porţile Europei şi altul în Orientul Mijlociu, o criză energetică continuă şi răspunsul la pandemie, în timp ce executivul a încercat să-şi îndeplinească promisiunile privind clima, progresele în domeniul inteligenţei artificiale şi chiar un leac pentru cancer, scrie POLITICO.

Publicaţia de la Bruxelles face şi o scurtă evaluare, materializată printr-o notă, a activităţii fiecărui comisar din prima Comisie Europeană condusă de Ursula von der Leyen.

Într-o notă adresată personalului, Ursula von der Leyen a lăudat Comisia care îşi încheie mandatul pentru îndeplinirea promisiunii de a fi „îndrăzneaţă şi ambiţioasă” în îndeplinirea aspiraţiilor cetăţenilor UE şi în abordarea provocărilor viitoare. Aceasta şi-a depăşit promisiunea, a adăugat ea.

POLITICO a încercat să vadă cum se potrivesc aceste complimente interne cu ceea ce a fost promis şi în cele din urmă livrat. Aşa că face o „fişă de evaluare” pentru fiecare comisar, inclusiv pentru Ursula von der Leyen, căruia îi acordă şi o notă, după sistemul de notare american (de la A la F).

Niciun comisar nu a obţinut nota maximă, A+, sau măcar A. Cea mai mare notă acordată de POLITICO este A-, pe care au obţinut-o cinci comisari: Ylva Johansson (afaceri interne), Margrethe Vestager, vicepreşedinte executiv pentru o Europă pregătită pentru era digitală, Stella Kyriakides, sănătate şi siguranţă alimentară, Wopke Hoekstra, acţiuni climatice (a rămas şi în a doua Comisie cu acest mandat), şi Virginijus Sinkevičius, mediu, oceane şi pescuit.

Preşedinta Comisiei Europene însăşi, Ursula von der Leyen, este cotată cu B-, dar există şi un „repetent”, comisarul Ungariei, Olivér Várhelyi, care s-a ocupat de vecinătate şi extindere. (El face parte şi din noul Colegiu al Comisarilor, în calitate de comisar pentru agricultură şi bunăstarea animalelor).

Alţi doi comisari sunt la limită, fiind în zona D: Iliana Ivanova, inovare, cercetare, cultură, educaţie şi tineret, are D+, iar Janusz Wojciechowski, comisarul pentru agricultură şi dezvoltare rurală, este evaluat la D-.

Zece comisari au primit note în zona B (B+, B sau B-), în timp ce nouă sunt în zona C (C+, C şi C-).

Reprezentanta României, Adina Vălean, comisarul pentru transporturi, este în zona mediocră, fiind notată cu C-.

Iată cum îşi justifică POLITICO evaluarea Adinei Vălean:

„Europarlamentar din 2007, Vălean este în elementul ei în Parlamentul European. În calitate de comisar pentru transporturi, însă, a părut să nu fie sincronizată, uneori chiar plictisită de legislaţia pe care a fost însărcinată să o apere.

Parlamentarii şi diplomaţii s-au plâns de lipsa unei viziuni asupra transporturilor, iar un oficial a catalogat-o drept comisarul cel mai absent din cadrul executivului UE, chiar dacă departamentul său a elaborat o listă lungă de texte legislative.

Comisarul a primit laude din partea unora pentru certificatele Covid, care au repornit călătoriile, şi pentru „benzile verzi” care au permis circulaţia camioanelor atunci când ţările şi-au închis frontierele, în încercarea inutilă de a stopa răspândirea Covid.

Iar atunci când Rusia a invadat Ucraina şi i-a oprit comerţul maritim, „culoarele de solidaritate”, care au sprijinit exporturile terestre ucrainene, au fost o parte esenţială a răspunsului UE la război”.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care se pregăteşte de un nou mandat de cinci ani în fruntea executivului european, a primit nota B- şi are din partea POLITICO următoarea caracterizare pentru activitatea din primul mandat:

„Von der Leyen a trecut de la o necunoscută şi o alegere neaşteptată pentru a conduce executivul UE, la unul dintre cei mai puternici lideri ai acestuia din istoria recentă, în timpul primului său mandat. Ea s-a folosit de pandemie şi de consecinţele războiului Rusiei împotriva Ucrainei pentru a-şi întări controlul asupra procesului decizional european şi pentru a-şi îmbunătăţi propria imagine publică dincolo de coridoarele instituţiilor de la Bruxelles. Deşi a fost, de asemenea, criticată, procesul său decizional centralizat a ajutat Europa să reacţioneze rapid la crize”, scrie POLITICO.

Publicaţia de la Bruxelles schiţează şi provocările noului mandat al Ursulei von der Leyen: „Pentru al doilea mandat, în timp ce războiul din Ucraina continuă fără a i se întrevedea sfârşitul, ea va trebui să conducă blocul printr-o a doua preşedinţie a lui Donald Trump, asigurând în acelaşi timp o UE mai competitivă în raport cu SUA şi China şi îndeplinind obiectivele blocului privind clima”.

Klaus Iohannis, discuție cu președintele Comisie Europene, Ursula von der Leyen. Decizia importantă luată de cei doi lideri
Klaus Iohannis, discuție cu președintele Comisie Europene, Ursula von der Leyen. Decizia importantă luată de cei doi lideri
Klaus Iohannis, preşedintele României, a discutat la telefon cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şeful statului precizând că au căzut de comun acord că trebuie...
Comisarul european al Apărării: "Văd necesitatea de a se cheltui mai mult pe apărare, nu din cauza lui Trump, ci din cauza lui Putin"
Comisarul european al Apărării: "Văd necesitatea de a se cheltui mai mult pe apărare, nu din cauza lui Trump, ci din cauza lui Putin"
Noul comisar european al Apărării Andrius Kubilius a propus vineri, 6 decembrie, achiziția de sisteme de apărare la nivelul UE pentru a beneficia de costuri mai mici și prioritate mai mare....
#Comisia Europeana, #Romania UE, #Ursula von der Leyen, #Adina Valean, #Adina Valean europarlamentar , #Comisia Europeana
  1. Țara din Europa care impune restricții pentru social-media. Măsura s-ar putea extinde la nivelul UE
  2. De ce dronele rusești se strică din ce în ce mai repede. Cum contracarează Moscova lipsa de tehnologie din Occident
  3. Robotul umanoid al lui Elon Musk a ieșit la plimbare. „Plimbările zilnice îți curăță mintea”. Reacția lui Musk VIDEO
  4. Salariul mediu din România e mai mare decât în Ungaria și Grecia, dar rămâne încă foarte scăzut față de nivelul mediu al UE
  5. Israelul atacă neîntrerupt în Siria. Care sunt țintele vizate după căderea preşedintelui Bashar al-Assad
  6. Consultări pentru formarea unui Guvern în Franța. Macron a schimbat strategia. Pe cine a chemat la discuții și pe cine va ține la poartă
  7. Viktor Orban s-a întâlnit cu Donald Trump și Elon Musk la complexul Mar-a-Lago. "Astăzi SUA. Viitorul a început!"
  8. Primarul municipiului Târgu Mureș, reținut pentru abuz în serviciu. Edilul urmează să fie prezentat în fața unei instanțe, care va decide dacă va fi arestat
  9. Avertisment al SUA. Un nou front apare subit: Putin și China vor să pună mâna pe o zonă bogată a lumii VIDEO
  10. Descoperirea de la Harvard, un sfat genial: Băutura care te ferește de infarct și colesterol mărit