Germania va fi dată în judecată de Comisia Europeană, pentru că a impus plata unei "taxe de neutralitate"

Joi, 18 Aprilie 2024, ora 07:34
2450 citiri
Germania va fi dată în judecată de Comisia Europeană, pentru că a impus plata unei "taxe de neutralitate"
Taxa suplimentară pentru cumpărarea de gaze din depozitele germane este considerat abuzivă FOTO UE

Comisia Europeană ar urma să dea în judecată Germania pentru că a perceput vecinilor săi o taxă suplimentară pentru cumpărarea de gaze din depozitele sale, considerând că a încălcat regulile UE privind piaţa unică, au declarat două surse familiare cu chestiunea, transmite Reuters.

Sursele au spus că procesul, cunoscut ca o procedură de încălcare a dreptului comunitar, ar putea fi lansat încă din următoarele zile.

Taxa germană este o moştenire a crizei energetice europene care a atins apogeul în 2022, după ce Moscova a redus fluxurile de gaze către Europa şi o explozie subacvatică a închis conducta Nord Stream din Rusia către Germania - ruta care asigura 15% din importurile de gaze ale Europei.

Pentru a recupera miliardele de euro pe care le-a cheltuit pentru cumpărarea de gaz non-ruse la preţuri ridicate, pentru a-şi umple rezervoarele de stocare, Germania, cea mai mare dintre toate ţările UE, a introdus ceea ce a numit ”o taxă de neutralitate” pentru vânzările de gaze către vecinii săi.

Taxa suplimentară s-a triplat de când a fost introdusă în octombrie 2022, despre care unele guverne au spus că contravine regulilor pieţei unice a UE care interzic orice tarif pentru comerţul dintre ţările blocului.

”Rămânem în legătură cu autorităţile germane în această chestiune, inclusiv la nivel politic... nu speculăm cu privire la posibila deschidere a procedurilor de încălcare a dreptului comunitar”, a spus un purtător de cuvânt al Comisiei.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Economiei şi Climei din Germania a declarat că taxa este nediscriminatorie, iar alte ţări UE au beneficiat de faptul că Germania şi-a umplut rapid vastele depozite de gaze.

”Această măsură a adus o contribuţie decisivă la securitatea europeană a aprovizionării şi la stabilizarea preţurilor”, a declarat purtătorul de cuvânt într-un comunicat trimis prin e-mail.

Procedura oficială a UE începe cu o notificare prin care se solicită informaţii, urmată de o solicitare de a se conforma legislaţiei UE, înainte ca chestiunea să fie trimisă Curţii Europene de Justiţie.

Procedura poate dura luni de zile.

În special Republica Cehă, Austria, Slovacia şi Ungaria au presat Comisia să ia măsuri împotriva taxei germane.

Autoritatea de reglementare a energiei din UE, ACER, a declarat că astfel de taxe au dus la preţuri mai mari la gaze în unele ţări şi nu ar trebui aplicate comerţului transfrontalier.

Comisarul pentru Energie, Kadri Simson, a declarat luna trecută că taxa a pus în pericol solidaritatea blocului şi a afectat eforturile de a reduce dependenţa UE de gazul rusesc.

”Comerţul dintre statele membre nu este restricţionat de taxe, aşa că nu există nicio justificare pentru trecerea la gazul rusesc”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Economiei şi Climei din Germania.

Quarterly Report - Editia 4

Războiul din Gaza nu se reduce la a lua partea Israelului sau a grupării Hamas, susține șefa diplomației din Germania. ”Este numai sânge omenesc”
Războiul din Gaza nu se reduce la a lua partea Israelului sau a grupării Hamas, susține șefa diplomației din Germania. ”Este numai sânge omenesc”
Ministrul de Externe german Annalena Baerbock a declarat joi că situaţia din Orientul Mijlociu nu se reduce la a lua partea Israelului sau Hamas în conflictul din Fâşia Gaza, relatează vineri...
O femeie și-a dat în judecată fostul soț pentru că s-a mutat cu amanta pe aceeași stradă. „Am suferit o depresie puternică”
O femeie și-a dat în judecată fostul soț pentru că s-a mutat cu amanta pe aceeași stradă. „Am suferit o depresie puternică”
O femeie din Italia și-a dat în judecată fostul soț, după ce s-a despărțit de ea, pentru că acesta s-a mutat împreună cu amanta pe aceeași stradă, la câteva sute de metri de casa ei....
#Comisia Europeana, #Germania, #judecata, #taxa , #Comisia Europeana