Comisia Europeană nu mai plafonează prețul gazelor naturale. Este preferată o suprataxare pe profiturilor uriașe ale companiilor energetice

Marti, 13 Septembrie 2022, ora 16:54
3160 citiri
Comisia Europeană nu mai plafonează prețul gazelor naturale. Este preferată o suprataxare pe profiturilor uriașe ale companiilor energetice
Comisia Europeană renunță la plafonarea prețului la gaze FOTO Twitter

Comisia Europeană condusă de Ursula von der Leyen nu va mai plafona prețul gazelor naturale importate din Rusia, preferând suprataxarea companiilor energetice, potrivit unui document oficial obținut de jurnaliștii de la The Guardian.

În schimb, este așteptat ca executivul UE să introducă o taxă pe profiturile ridicate ale companiilor ce ard combustibili fosili, urmând ca o măsură separată să fie adoptată pentru producătorii de electricitate ce generează emisii de carbon reduse.

Companiile din domeniul petrolier, gazelor naturale și cărbunelui vor trebui să facă o contribuție financiară „de solidaritate” pe baza „surplusului taxabil făcut în anul fiscal 2022”, potrivit documentului redactat de Comisie.

The Guardian notează că Ursula von der Leyen va publica probabil miercuri planul de a gestiona situația privind creșterea prețurilor la electricitate în blocul comunitar, concomitent cu susținerea discursului privind starea uniunii, arată hotnews.ro.

România a susţinut o propunere surprinzătoare vinerea trecută, la consiliul miniştrilor energiei de la Bruxelles, pledând nu doar pentru o plafonare a prețului gazelor importate din Rusia, ci al tuturor gazelor importate în blocul comunitar.

Printre ţările care au cerut plafon generalizat, în ciuda propunerii Comisiei Europene, s-au aflat cele cu un grad mare de dependenţă faţă de gazele ruseşti, precum Ungaria, Austria, Slovacia, Polonia, Cehia, dar şi ţări din vest, precum Franţa şi Belgia. România a fost şi ea în acest pluton, chiar dacă gradul de dependenţă este unul dintre cele mai reduse din UE.

România îşi asigură întregul consum din producţie proprie şi doar iarna are nevoie de importuri, în vârf de consum.

Statele care s-au arătat total împotriva acestei idei şi au susţinut Comisia Europeană au fost cele baltice, arată sursa citată.

#Comisia Europeana, #Ursula von der Leyen, #plafonare pret gaze, #suprataxare companii petroliere , #Comisia Europeana