Ultima misiune de evaluare privind aderarea României la Schengen a primit raport favorabil. Principalele concluzii SURSE

Miercuri, 23 Noiembrie 2022, ora 13:27
5182 citiri
Ultima misiune de evaluare privind aderarea României la Schengen a primit raport favorabil. Principalele concluzii SURSE
Raportul a fost publica miercuri de către Comisia Europeană FOTO Facebook / Comisia Europeană

Comisia Europeană a publicat miercuri, 23 noiembrie, ultimul raport al comisiei de evaluare formată din experți din Olanda și alte țări cu privire la aderarea României la Spațiul Schengen. Raportul este unul foarte favorabil pentru România.

”România continuă să îndeplinească condițiile necesare pentru aplicarea tuturor părților relevante ale acquis-ul Schengen în întregime”, se arată în raport.

Vizita complementară s-a derulat în coordonarea Comisiei Europene, cu sprijinul experților Consiliului UE și al experților naționali din Cehia, Germania, Olanda și Suedia, aceștia fiind invitați de către guvernul român după ce premierul olandez Mark Rutte a afirmat că misiunea inițială de evaluare a Comisiei nu a fost completă.

Misiunea a avut loc în perioada 14-18 octombrie și a vizat mai multe instituții din România printre care Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, Ministerul Afacerilor Interne, sau Poliția națională.

Echipa care a derulat misiunea a concluzionat că România continuă să îndeplinească toate condițiile necesare pentru aplicarea integrală a acquis-ului Schengen și nu a identificat probleme în ceea ce privește aplicarea de către România a normelor europene în materie de vize, protecția datelor și în privința cooperării judiciare.

Conform unor surse Ziare.com, principalele concluzii ale raportului sunt următoarele:

• România implementează în mod adecvat acquis-ul în materie de vize.

• Infrastructura IT este exemplară.

• Sistemul informatic național românesc este bine structurat, iar fluxul de lucru corespunde logicii impuse de Codul de Vize.

• Echipa de experți a confirmat că sistemul informatic național românesc (n.a. de gestiune a vizelor) conține câmpurile necesare pentru înregistrarea datelor în Sistemul Central de Informații privind Vizele.

• România respectă prevederile din Codul de vize (cel care reglementează procedurile de acordare a vizelor, inclusiv vize Schengen) privind timpul de procesare a vizelor.

• Consulatul examinează cererile (n.r.: de vize) într-o manieră solidă și deciziile sunt bine întemeiate, iar factorii de decizie au cunoștințe solide cu privire la riscurile și tendințele migratorii.

• Site-ul Ministerului Afacerilor Externe al României (și portalul de aplicații „eViza”, în special) oferă informațiile necesare procesului de acordare a vizelor într-o manieră structurată și demonstrează că România aplică deja părțile majore ale acquis-ului în materie de vize.

• România verifică sistematic cerințele legate de valabilitatea/caracteristicile documentelor de călătorie și consulatele sunt echipate corespunzător.

• Autoritățile române au informat că sunt în proces de recrutare a 120 de angajați consulari suplimentari, inclusiv ofițeri de vize pentru a consolida activitatea Centrului de vize din Capitală și pentru a fi detașați la nivel mondial pentru a consolida procesarea vizelor de scurtă și lungă ședere, ceea ce a fost apreciat de către echipa de experți.

• Centrul Național de Vize (n.a. din cadrul MAE) aplică aceleași reguli de protecție a datelor pentru sistemul național de vize pe care țările Schengen le aplică pentru Sistemul de Informații privind Vizele/ VIS.

• România are o abordare integrată a serviciilor consulare oferite cetățenilor români și cetățenilor străini, cu un interes puternic pentru interoperabilitate și ușurință de acces, inclusiv la serviciile de viză.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Lovitură pentru Ursula von der Leyen: alesul controversat numit de președinta CE pe un post profitabil a demisionat cu câteva ore înainte de prima sa zi
Lovitură pentru Ursula von der Leyen: alesul controversat numit de președinta CE pe un post profitabil a demisionat cu câteva ore înainte de prima sa zi
Controversatul ales de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru un post profitabil, și-a dat demisia cu câteva ore înainte de prima sa zi ca reprezentant al întreprinderilor...
Numirea controversată într-un post bine plătit a unui apropiat al Ursulei von der Leyen i-a adus un vot de blam președintei CE
Numirea controversată într-un post bine plătit a unui apropiat al Ursulei von der Leyen i-a adus un vot de blam președintei CE
Eurodeputaţii i-au dat, joi, 11 aprilie, un vot de blam preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în urma numirii controversate a unuia dintre apropiaţii ei într-un post foarte bine...
#Comisia Europeana, #raport Schengen, #aderare Romania Schengen , #stiri politice