Cine profită în urma războiului lui Putin: Firmele unei mari puteri NATO câștigă masiv

Joi, 23 Februarie 2023, ora 02:17
6983 citiri
Cine profită în urma războiului lui Putin: Firmele unei mari puteri NATO câștigă masiv
Terminalele de GNL au fost omologate rapid în SUA FOTO: Guardian

Războiul declanșat de Vladimir Putin în Ucraina acum un an de zile a bulversat piețele internaționale din diverse domenii, dar și bursele financiare. S-au modificat rutele de transport și schimburile comerciale din întreaga lume, iar firmele energetice din Statele Unite, o mare putere din cadrul NATO, au încheiat contracte importante pe termen lung, privind livrarea de gaze în Europa.

Companiile americane de petrol și gaze fac eforturi pentru a rezolva problema pe termen scurt a unei aprovizionări dificile cu gaze a Europei, determinată de invazia Ucrainei de către Rusia, cu contracte pe termen lung cu gaz natural lichefiat (GNL), arată un nou raport publicat recent, potrivit The Guardian.

Industria americană a combustibililor fosili a încheiat 45 de contracte pe termen lung și extinderi de contracte de la începutul războiului, potrivit cercetărilor realizate de către experții de la Friends of the Earth, Public Citizen și BailoutWatch. Aceasta este o creștere majoră față de cele 14 astfel de contracte semnate în 2021.

În timp ce volatilitatea prețurilor la gaz în Europa se reduce deja, majoritatea noilor contracte nu vor livra gaz decât până în 2026 sau mai târziu, după care vor bloca achizițiile timp de 20 de ani sau mai mult.

„Terminalele GNL sunt investiții extrem de scumpe, pe mai multe decenii”, a spus Lukas Ross, coautor al raportului și manager de program pentru Friends of the Earth. „Pentru ca o bancă sau alt investitor să se simtă confortabil să scrie un cec pentru așa ceva, au nevoie de certitudinea pieței. Și modul în care această certitudine este furnizată este prin contracte pe termen lung. Dar o criză a aprovizionării pe termen scurt nu ar trebui rezolvată cu infrastructură pe termen lung.”

Și apoi mai este problema climei. Luate împreună, contractele de GNL din 2022 totalizează 58,1 milioane de tone metrice pe an de GNL în fiecare an - adică mai mult de jumătate din gazul ars pentru gătit și încălzire în casele din SUA în 2021. Aceste contracte reprezintă 351 de milioane de tone metrice de emisii de dioxid de carbon per fiecare an, echivalent cu emisiile anuale ale a 94 de centrale pe cărbune sau o treime din toate gospodăriile din SUA.

„Câte dintre aceste proiecte sunt construite – și câți ani de extracție și emisii sunt blocați – este poate cea mai urgentă problemă de politică climatică din SUA astăzi”, a spus Ross.

Guvernul SUA a accelerat procesul de autorizare pentru mai multe dintre terminalele GNL propuse, dintre care multe au fost blocate ani de zile înainte de invazia Ucrainei. Un terminal pe care Sempra Energy încearcă să-l construiască în Port Arthur, Texas, din 2019, de exemplu, a anunțat în ianuarie 2023 că și-a asigurat contracte care acoperă 80% din producția sa pentru următorii 20 de ani, netezind calea către construcție.

Companiile de petrol și gaze care încearcă de ani de zile să construiască terminale de export pe coasta Pacificului pentru a ajunge mai ușor la clienții din Asia și-au găsit o casă în Mexic. Acolo se construiesc mai multe proiecte, dintre care majoritatea vor trece în continuare prin procesele de autorizare din SUA, deoarece gazul pe care îl vor exporta va ajunge exclusiv din SUA.

Un aliat al lui Putin îi dă cu tifla. Liderul străin anunță o afacere colosală cu Trump, de 600 de miliarde dolari
Un aliat al lui Putin îi dă cu tifla. Liderul străin anunță o afacere colosală cu Trump, de 600 de miliarde dolari
În ciuda incertitudinile globale legate de războiul din Ucraina, situația încordată din Gaza și de crizele economice internaționale, acum au apărut mari oportunități de afaceri. Astfel,...
Noua serie Galaxy S25 aduce funcții AI de top, dar cu un cost suplimentar. Ce se întâmplă după cele 6 luni gratuite?
Noua serie Galaxy S25 aduce funcții AI de top, dar cu un cost suplimentar. Ce se întâmplă după cele 6 luni gratuite?
Samsung a lansat seria Galaxy S25 într-un eveniment dedicat tehnologiilor AI, marcând un nou pas în integrarea inteligenței artificiale pe dispozitivele mobile. Principalele noutăți sunt...
#companii americane, #statele unite, #gaze lichefiate, #GNL, #contracte energie, #razboi Rusia, #companii petroliere , #stiri afaceri
  1. Noua serie Galaxy S25 aduce funcții AI de top, dar cu un cost suplimentar. Ce se întâmplă după cele 6 luni gratuite?
  2. Pas important pentru construcția unui nou tronson al Autostrăzii Unirii. În cât timp va fi gata FOTO
  3. Milioane de români primesc facturi la energie pe minus sau zero. Care este încurcătura și când vor veni cele la zi
  4. MediaTek lansează Dimensity 9400+. Performanțe ușor îmbunătățite pentru flagship-urile din 2025
  5. Previziunile pentru piața imobiliară. Ce cred analiștii că se va întâmpla cu prețurile locuințelor
  6. Mișcare-surpriză pentru Dedeman. Frații Pavăl renunță la afacerea în care au investit deja 8 milioane de lei
  7. Proprietarii de autoturisme vechi primesc bani de la stat. Cât ar putea încasa în 2025
  8. Cu McLarenul la RAR. ”Un supercar rar întâlnit pe străzile din România” FOTO
  9. România, printre ţările cele mai expuse riscului de „oprire bruscă” a fluxurilor de capital. ”Fenomenul nu poate fi tratat superficial”
  10. Nothing pregătește lansarea Phone 3. Ce poate oferi unul dintre cele mai avantajoase smartphone-uri în raportul calitate-preț