Cifra de afaceri a companiilor din industrie, atât pe piaţa internă, cât şi pe cea externă, a crescut per total în primele nouă luni ale anului cu doar 1%, în condițiile în care veniturile din industria prelucrătoare s-au majorat, dar cele din industria extractivă s-au redus cu 14% fată de perioada similară din 2022, arată datele INS.
Cu toate acestea, câteva companii românești cu capital de stat domină evoluțiile bursiere din ultimele luni. În timp ce Hidroelectrica a anunțat recent un profit net istoric, conform unor date transmise de Bursa de Valori București, alte nume importante în industria românească listate la BVB au înregistrat de asemenea creșteri substanțiale: Antibiotice Iași a raportat venituri mai mari cu 25% în primele nouă luni ale anului, în timp ce IAR Brașov și-a triplat veniturile în acest an. Chiar și Romgaz, care se află în scădere cu 37% față de aceeași perioadă a anului trecut se află totuși în topul tranzacțiilor la bursă, cu o cifră de afaceri de 6,81 miliarde de lei.
Pe marile grupe industriale, în primele 9 luni s-au înregistrat creşteri ale cifrei de afaceri la companiile din industria bunurilor de capital, industria bunurilor de uz curent şi în industria bunurilor de folosinţă îndelungată. În contrast, ultimele date ale Institutului Național de Statistică arată că veniturile din industria energetică s-au redus cu 26%, iar cele din industria bunurilor intermediare cu 3,9%.
În luna septembrie, cifra de afaceri din industrie s-a redus cu 2% fată de același interval din 2022 în urma a scăderii cu 13,7% înregistrate în industria extractivă, în industria prelucrătoare. Pe marile grupe industriale, scăderi au înregistrat: industria energetică şi industria bunurilor intermediare. Pe de altă parte, industria bunurilor de capital, industria bunurilor de folosinţă îndelungată şi industria bunurilor de uz curent au raportat creșteri.
Compania Hidroelectrica, controlată majoritar de stat, prin Ministerul Energiei, a raportat un profit net de 5,2 miliarde lei pentru primele nouă luni ale anului 2023, marcând o creștere de 42% față de profitul de 3,65 miliarde lei înregistrat în perioada ianuarie-septembrie 2022. Această performanță financiară a fost realizată pe fondul unor venituri de 9,6 miliarde lei, în creștere cu 32%, conform datelor din raportul financiar trimestrial afișat pe Bursa de Valori București (BVB).
La jumătatea anului 2023, Hidroelectrica anunța deja un profit net de aproape 4 miliarde lei, cu 46% mai mare comparativ cu prima jumătate a anului 2022, și venituri de aproape 7 miliarde lei, cu o creștere de 42%.
Valoarea de piață a Hidroelectrica este de 53,6 miliarde lei, având în vedere că acțiunile companiei (simbol H2O) se tranzacționează la BVB cu o creștere de 15% față de prețul ofertei inițiale de listare (104 lei) și cu 18% peste prețul cu discount (100,88 lei), conform calculelor realizate de zf.ro.
Cantitatea de energie electrică produsă și comercializată (netă) a înregistrat o creștere semnificativă de 38%, ajungând la 14.101 GWh în primele nouă luni ale anului 2023, față de 10.253 GWh în aceeași perioadă a anului anterior, conform unui comunicat recent emis de companie. Astfel, Hidroelectrica a înregistrat o creștere de 22% în producția netă pentru trimestrul al treilea din 2023 comparativ cu aceeași perioadă a anului 2022, o creștere atribuită în mare parte condițiilor de secetă din trimestrul al treilea al anului 2022.
Hidroelectrica a actualizat previziunile privind producția totală de energie electrică pentru anul curent, crescând estimarea de la 16,3 TWh la 17,3 TWh, în baza condițiilor hidrologice actuale și a estimărilor pentru restul anului, așa cum reiese din comunicatul companiei.
Producătorul român de medicamente Antibiotice Iaşi a raportat în primele nouă luni ale anului venituri totale de 478 milioane lei, în creştere cu 25%, şi un profit net de 76 milioane lei, de două ori peste aceeași perioadă din 2022, după cum arată raportul financiar publicat la BVB.
Cheltuielile totale ale companiei s-au ridicat la 389 milioane lei, cu 11% mai mari față de 2022, iar vânzările au crescut cu 32% pe piața internă și cu 23% din exporturi.
Compania farmaceutică ieșeană a înregistrat în perioada ianuarie-septembrie venituri din vânzările pe piețele internaționale în cuantum de 175,6 milioane de lei, îndeosebi în America de Nord, Europa și Asia. Conform cifrelor prezentate recent de Antibiotice, șapte teritorii au generat 80% din vânzări - SUA, Vietnam, UK, Moldova, Danemarca, Ungaria, Olanda.
Antibiotice a derulat și investiții, care s-au ridicat la 58 milioane lei, dirijate către dezvoltarea portofoliului de produse, producției de energie verde, și modernizării laboratoarelor și logisticii.
Antibiotice are o capitalizare de 825 milioane de lei şi este controlată în proporţie de 53% de Ministerul Sănătăţii, în timp ce SIF Oltenia deţine 27% din capitalul social. Acţiunile ATB înregistrează o creştere de 117% de la începutul anului, pe fondul unor tranzacţii de 32 mil. lei, arată datele BVB, conform Business Magazin.
Compania IAR Braşov este una dintre întreprinderile aeronautice ale României, care a produs elicopterele IAR 330 Puma și IAR 316B Alouette sub licență Sud Aviation Franța, devenită Aerospațiale, apoi Eurocopter, în prezent Airbus Helicopters. În prezent Societatea IAR SA se ocupă cu întreținerea, reparația și modernizarea elicopterelor.
Compania a înregistrat a înregistrat în primele nouă luni din 2023 o cifră de afaceri de 360 milioane de lei, în creștere de la 226 de milioane de lei în aceeaşi perioadă din 2022. Profitul net al companiei a crescut la 36,4 milioane de lei anul acesta, în timp ce anul trecut a fost încheiat cu un profit de 14,2 milioane de lei.
Rezultatele au fost publicate miercuri dimineaţă la Bursa de Valori Bucureşti, acolo unde IAR Braşov are o capitalizare de 256 milioane de lei după o creştere de 47% a acţiunilor anul acesta. Astfel, veniturile din exploatare ale companiei s-au situat la 331 milioane de lei, în creştere de la 252 milioane de lei, iar cheltuielile au crescut la 290 de la 234 milioane de lei.
În totalul cifrei de afaceri, modernizarea elicopterelor Puma şi reparaţii capitale a avut un aport de 113 milioane lei în timp ce piesele de schimb şi reparaţiile de echipamente pentru Puma şi Alouette au fost de circa 210 milioane de lei.
Acționarii companiei sunt Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului, cu 64,89% din capitalul social, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, cu 7,35% din capitalul social, SIF Transilvania, cu 4,57%, alte persoane fizice (17,25%) și juridice (5,98%).
Conform ultimelor rezultate financiare anunțate de Romgaz la Bursa de Valori București, compania a înregistrat o cifră de afaceri de 6,81 miliarde lei, în scădere cu 37%, şi un profit net de 2,16 miliarde lei, mai mic cu 3%.
Cota de piaţă a Romgaz, estimată pentru primele nouă luni ale anului 2023, este de 55%, cu 3,6% mai mare ca cea înregistrată în aceeași perioadă a anului trecut, iar veniturile totale ale companiei s-au diminuat cu 35%, la 7,1 miliarde lei, în timp ce cheltuielile au fost cu 62% mai mici decât în 2022, de 3,1 miliarde lei.
Anul acesta, producţia de gaze naturale a Romgaz s-a redus cu aproape 5%, iar cantitatea de energie electrică produsă a fost de 641,466 GWh, în scădere cu 24%. Cu această producţie, Romgaz deţine o cotă de piaţă de 1,52% pe zona de energie electrică.
Raportul arată că un efect important în diminuarea cifrei de afaceri din vânzarea gazelor naturale l-au avut prevederile OUG nr.27/2022 prin care s-a stabilit în sarcina Romgaz obligaţia ca cea mai mare parte a producţiei să fie vândută la preţul reglementat de 150 lei/MWh, se arată în raport. Cifra de afaceri din vânzarea de energie electrică a înregistrat, de asemenea, o diminuare, în condițiile în care, începând cu anul 2023, conform prevederilor OUG nr.27/2022, peste 90% din producţia de energie electrică a Romgaz este vândută la preţul de 450 lei/MWh.
Compania a anunțat săptămâna aceasta că ar putea apela la pieţele externe pentru a atrage fondurile necesare realizării proiectului Neptun Deep, pentru că volumul este unul ridicat, conform unor declarații făcute în cadrul unui eveniment BVB de Răzvan Popescu, directorul general al Romgaz. Întrebat de jurnalişti despre câte fonduri ar putea fi atrase de pe piaţa internă şi câte de pe pieţele internaţionale, acesta a menţionat că volumul de finanţare este unul ridicat şi nu ştie dacă poate fi ridicat integral de pe piaţa autohtonă.
Romgaz valorează 17,9 miliarde de lei pe Bursa de Valori București, cu peste 50% mai mult față de capitalizarea de la debutul bursă al companiei, care a avut loc pe data de 12 noiembrie 2013.
Considerând și dividendele distribuite de companie în acești ani, investiția realizată în acțiunile Romgaz a adus un randament de 171% de la listare până în prezent, în timp ce randamentul de preț al acțiunilor companiei este de 52%. Compania a distribuit în cei 10 ani de la listare dividende în valoare de 13,4 miliarde de lei.