Insolvența unei companii strategice costă milioane. Statul român, deși acționar majoritar, a tăiat facilitățile fiscale

Miercuri, 10 Iulie 2024, ora 16:08
9555 citiri
Insolvența unei companii strategice costă milioane. Statul român, deși acționar majoritar, a tăiat facilitățile fiscale
Datoriile totale ale companiei de stat au atins un nivel record, de peste 771 de milioane de lei FOTO Facebook/Romaero

Romaero SA, compania strategică de apărare cu profil aeronautic, a publicat miercuri, 10 iulie, raportul anual pentru 2023. Compania, ale cărei acțiuni sunt listate la Bursa de Valori București a avut o cifră de afaceri de 40,1 milioane de lei, în scădere cu peste 40% față de anul precedent.

Romaero se află în insolvență de la mijlocul lunii ianuarie a acestui an, iar tranzacționarea acțiunilor sale este oprită. În raportul publicat miercuri arată că pierderile sale din exploatare s-au triplat, ajungând la finalul lui 2023 la peste 126,2 milioane de lei, comparativ cu 41,3 milioane, la finalul lui 2022.

Compania spune că procedura insolvenței a dus la creșterea cheltuielilor. În timpul exercițiului financiar precedent, cheltuielile au crescut cu peste 30%, conform raportului financiar.

Romaero atribuie această majorare cheltuielilor crescute cu provizioanele constituite în urma insolvenței. La finalul lui 2022, compania pune deoparte 5,8 milioane de lei. La sfârșitul lui decembrie 2023, provizioanele, care reprezintă bani destinați unor obligații financiare anume, ajung la 36,3 milioane de lei, conform documentului. Acestea includ bani pentru concediile neefectuate ale angajaților și bonificații de pensii, în cuantum de 4,5 milioane de lei.

Provizioanele nou constituite pe parcursul anului se referă exclusiv la obligații fiscale constatate de Fisc, anume 25,45 milioane de lei pentru datorii accesorii apărute ca urmare a pierderii facilităților fiscale, după intrarea în insolvență, și, respectiv, 5,48 milioane de lei reprezentând obligații fiscale suplimentare stabilite de inspectorii fiscali în urma unei anchete care viza perioada ianuarie 2017 - decembrie 2023. Cu alte cuvinte, beneficiile de care s-a bucurat compania trebuie acum înapoiate statului, ceea ce pune și mai multă presiune pe finanțele unei firme deja îngropate în datorii.

Statul român este acționarul majoritar al companiei strategice, cu peste 56% din acțiuni. Datoriile companiei au ajuns la peste 771 de milioane de lei.

Cine sunt creditorii

Printre creditorii care vor să recupereze bani de la Romaero se numără și Partidul Social Democrat. PSD s-a înscris la masa credală și revendică o creanță în valoare totală de 1,583 milioane lei asupra Romaero, din care administratorul judiciar al companiei a acceptat suma de 1,438 milioane lei, conform relatărilor din mai 2024. Partidul nu a explicat de unde provine această creanță.

Tot atunci, tabelul preliminar de creanțe al Romaero arăta datorii recunoscute în cuantum total de peste 851 milioane lei. Peste 466 de milioane lei, mai mult de jumătate din total, reprezintă restanțe bugetare către Fisc. Alți creditori majori sunt BCR SA (peste 111 milioane lei, creanță garantată cu ipoteci pe clădiri și terenuri), CEC Bank SA (peste 80 milioane lei, creanță garantată) și omul de afaceri Cristian Sindie (peste 77 milioane lei, creanță chirografară, rezultată dintr-un litigiu).

În decembrie 2022, Romaero a vândut PSD sediul de partid din cartierul Băneasa, împreună cu curtea aferentă, pentru o sumă totală de aproximativ 3,57 milioane de euro.

Încă un eșec major bifat de mașinile electrice. Bogații de la Porsche au confirmat: „Clienții au rămas reticenți"
Încă un eșec major bifat de mașinile electrice. Bogații de la Porsche au confirmat: „Clienții au rămas reticenți"
Producătorul de maşini de lux Porsche se aşteaptă ca tranziţia la vehicule electrice să dureze mai mult decât credea. Oficialii companiei au declarat anterior că obiectivul lor este ca 80%...
Google schimbă strategia în privința utilizatorilor ce folosesc aplicații piratate. Cu ce îmbunătățiri vine Play Protect
Google schimbă strategia în privința utilizatorilor ce folosesc aplicații piratate. Cu ce îmbunătățiri vine Play Protect
Google încearcă să convingă utilizatorii obișnuiți să folosească aplicații piratate sau procurate din surse nesigure să accepte mecanismul de securitate Play Protect, sperând că...
#companii de stat, #datorii, #Romaero, #industrie aeronautica, #industrie aparare , #stiri Bursa de Valori Bucuresti
  1. Încă un eșec major bifat de mașinile electrice. Bogații de la Porsche au confirmat: „Clienții au rămas reticenți"
  2. Economia liniară vs. circulară: cum îți dai seama în care se încadrează afacerea ta
  3. Google schimbă strategia în privința utilizatorilor ce folosesc aplicații piratate. Cu ce îmbunătățiri vine Play Protect
  4. Platforma Glovo, anchetată de Uniunea Europeană pentru înțelegeri de tip cartel
  5. Un mare producător de zahăr închide o fabrică din România. Sindicaliștii spun că vor reclama compania
  6. Cum arată și cât a ajuns să coste o mini-garsonieră de doar 11 metri pătrați. Prețuri explozive în Cluj-Napoca FOTO
  7. O multinațională cu profituri de miliarde de euro anunță finalizarea unei fabrici în Transilvania
  8. Record doborât: Data la care Pământul a înregistrat cea mai caldă zi din istorie. La ce se așteptă experții
  9. România, printre cele mai mari creșteri ale datoriei publice din UE în primul trimestru
  10. ONU pregătește o lovitură pentru companiile mari emițătoare de gaze de seră. Microsoft și Apple, între cele vizate