De ce rămân firmele românești "subcontractori la subcontractori". Pogonaru (AOAR): "70% din activele românești sunt deținute de capitalul străin"

Marti, 17 Septembrie 2024, ora 15:45
12141 citiri
De ce rămân firmele românești "subcontractori la subcontractori". Pogonaru (AOAR): "70% din activele românești sunt deținute de capitalul străin"
Florin Pogonaru, președintele AOAR, la The Real Estate Event.

Cea mai mare parte a activelor românești sunt deținute de investitori străini, ceea ce pune într-o altă lumină deciziile pe care le iau guvernanții când vine vorba de susținerea mediului de afaceri, a explicat Florin Pogonaru, președintele Asociației Oamenilor de Afaceri din România, în cadrul unei discuții din timpul The Real Estate Event, care a avut loc joi, 12 septembrie.

Pogonaru susține că ambițiile de ieșire din țară ale capitalului românesc sunt ținute în frâu inclusiv de probleme cu finanțarea tranzacțiilor internaționale care ar trebui acordată de Exim Banca Românească SA. Instituția de credit este deținută aproape în totalitate de Ministerul Finanțelor. De altfel, firmele romanești care ies în afara granițelor caută să facă investiții ferite de riscurile existente în piața autohtonă, conform afaceristului.

"Avem probleme la nivel de EximBank. Mă iertați, dar pentru diverse exporturi am obținut întotdeauna garanții de la garantori maghiari, francezi - de la oricine, numai de la EximBank, nu. Aud că s-au făcut progrese, dar nu avem structura din spate care să susțină astfel de investiții. Suntem în situația în care avem firme ca Dedeman și încă vreo două care fac investiții în străinătate; eu le interpretez și ca o chestiune de portofoliu, de plasare a banilor lor în active în afara riscului românesc. În concluzie, avem provocări imediate, care ne împiedică să gândim la investiții fie ele și regionale, de tipul deficitului și a priorităților pentru ajutorul de stat", a declarat acesta.

Pogonaru a subliniat că 70% dintre activele românești sunt deținute de capitalul străin, însemnând că plaja investitorilor români este, în fapt, una mică.

"Rămânem cu probleme mari structurale. Nu suntem structurați pentru a susține investiții românești în străinătate. Am lucrat în mare parte din viața mea profesională am lucrat pentru capitalul străin. Susțin investițiile străine, dar hai să gândim puțin dacă nu sunt niște cauze obiective. Până la urmă, activele românești sunt deținute în proporție de 70% de capitalul străin. Deci, deciziile Guvernului român sunt pentru un 30% care mai rămâne. De fapt, este o economie cu o putere destul de mică. Mereu ne întrebăm de ce pot ungurii sau polonezii, dar de fapt comparăm un potențial de 30% al economiei cu ceea ce se întâmplă în alte părți", a declarat omul de afaceri.

Deocamdată, poziția firmelor românești în angrenajul european și global le face să fie mulțumite cu rolul de a fi "subcontractori la subcontractori", în timpul în care dezvoltarea lor continuă, a mai spus Pogonaru.

"Nu înseamnă că în România nu s-au întâmplat și lucruri bune, cum ar fi firme mijlocii care s-au dezvoltat și, într-adevăr, au apetit regional pentru diverse investiții, dr care se orientează în principal spre export, investiții în infrastructură sau administrații publice care iau inițiativă și merg înainte. Până una alta, pot spune cel puțin că firmele din AOAR se uită la bazinul nostru mic și încearcă să înoate alături de pești mai mari în bazine mai mari. Va mai fi o vreme destul de mare pentru care vom rămâne subcontractori de subcontractori", a încheiat președintele AOAR.

Intervenția poate fi urmărită mai jos.

The Real Estate Event, cea mai nouă platformă de conferințe și networking de top, a reunit în cadrul ediției inaugurale de joi, 12 septembrie, experți și lideri vizionari din real estate pentru a identifica perspective valoroase cu privire la cele mai actuale subiecte ale industriei. La eveniment au participat fizic peste 100 de persoane, la Restaurant Diplomat, iar jucătorii de top din industrie care au urcat pe scenă au fost urmăriți online, pe Ziare.com, de circa 120.000 de persoane. The Real Estate Event este o inițiativă ambițioasă care a rezultat din parteneriatul companiilor RETAIL365 și Ziare.com.

PARTENERI PRINCIPALI: SVN® Romania și Nobis Gardens.

PARTENER PLATINUM: NUSCO

PARTENERI GOLD: KULTHO, OBSENTUM, SEMA REAL ESTATE, VIGGO, MURFATLAR

PARTENERI SILVER: HAGAG DEVELOPMENT EUROPE, META ESTATE TRUST, NORTH BUCHAREST INVESTMENT, STC PARTNERS

PARTENERI BRONZE: RPG SECURITY, BUCURESTI MALL

PARTENERI COPPER: BIRISGORAN, BELLEMONDE

PARTENERI: KINSTELLAR, LERIDA, SALESFORCE, NEXT CONSULT, INECO ELECTRIC

CONSULTANT PR: Simona Macovei

PARTENER FIT-OUT: BoConcept

PARTENER DIGITAL: IMSOL

PARTENER ADVERTISING: DANCO VISION

PARTENERI MEDIA: Fairway, Delir Media, Transilvania Business, Revista BIZ, Arena Constructiilor, Business24.ro, Comunicatedepresa.ro, National FM.

Dennis Selinas (Globalworth) la The Real Estate Event: „Singurul mod de a instituționaliza produsele imobiliare care pot atrage investiții este să facem clădiri performante”
Dennis Selinas (Globalworth) la The Real Estate Event: „Singurul mod de a instituționaliza produsele imobiliare care pot atrage investiții este să facem clădiri performante”
Dennis Selinas, CEO al grupului Globalworth, a participat joi, 12 septembrie, la ediția inaugurală a The Real Estate Event, evenimentul dedicat pieței imobiliare organizat de Ziare.com și...
Antoniu Panait (Vastint) la The Real Estate Event: "Predictibilitatea este foarte importantă pentru viitorii investitori, iar România are nevoie de investitori"
Antoniu Panait (Vastint) la The Real Estate Event: "Predictibilitatea este foarte importantă pentru viitorii investitori, iar România are nevoie de investitori"
Antoniu Panait, directorul Vastint România, a participat joi, 12 septembrie, la ediția inaugurală a The Real Estate Event, evenimentul dedicat pieței imobiliare organizat de Ziare.com și...
#companii romanesti, #investitii straine Romania, #Eximbank, #deficit, #capital strain, #AOAR, #the real estate event , #the real estate event
  1. Boss-ul Meta a devenit al doilea cel mai bogat om de pe planetă. Cum l-a devansat Mark Zuckerberg pe Jeff Bezos
  2. România revine pe piața de capital niponă. Prima emisiune de obligaţiuni Samurai a avut succes, anunță ministrul Finanțelor
  3. Actualizarea Windows 11 24H2 întâmpină probleme: șase erori critice confirmate de Microsoft
  4. Ciucă critică prestația guvernului Ciolacu: "Am avut vârf de investiții străine directe în România, în anul în care începea războiul"
  5. Vești bune pentru fanii de smartphone-uri marca Google. Noul Google Pixel 9a va fi lansat mai devreme în 2025: Precomenzi disponibile din luna martie
  6. Reacția ministerului Energiei, după ce Comisia Europeană a spus că plafonarea prețurilor încalcă legea
  7. Programul Casa Verde, marcat de risc de fraudă. „Există suspiciuni privind robotizarea înscrierii”
  8. Nouă valoare record pentru aur. Leul a pierdut lupta cu euro, dolarul și francul elveţian
  9. Străinii care au ales România pentru vacanță. Top 10 țări din care au venit cei mai mulți turiști până în august
  10. Autostrada Moldovei. Când vor putea circula șoferii pe tronsonul Buzău-Focșani. "Lucrările evoluează foarte bine" FOTO