Putin și-a schimbat tactica împotriva Occidentului: Rusia vrea să ”înghită” firmele străine

Joi, 18 Mai 2023, ora 05:03
4262 citiri
Putin și-a schimbat tactica împotriva Occidentului: Rusia vrea să ”înghită” firmele străine
Putin vrea să naționalizeze firmele străine din Rusia FOTO: Insider

După începutul invaziei lui Putin din Ucraina acum aproape 15 luni, Occidentul a impus mai multe pachete de sancțiuni împotriva Moscovei, pentru a-i diminua capacitatea de luptă. Acum, regimul lui Putin, la rândul său, și-a schimbat tactica în războiul său economic dus împotriva Vestului, acesta intrând într-o fază periculoasă.

Rusia a creat recent cadrul legal pentru a putea ”înghiți” firmele străine din țară, naționalizând temporar activele străine ale acestora, potrivit Business Insider.

”Este o escaladare din partea Moscovei, după ce represaliile anterioare împotriva sancțiunilor occidentale s-au concentrat pe restricționarea aprovizionării cu energie pentru Europa”, a spus Alexandra Prokopenko, un cercetător nerezident la Centrul Carnegie Rusia Eurasia, în Financial Times.

Putin este pe frânghie. O țară NATO poate pregăti Ucraina să dea lovitura finală Rusiei

„Confruntarea economică a Rusiei cu Occidentul în urma invaziei Ucrainei de către Kremlin intră într-o nouă etapă periculoasă”, a avertizat ea.

După ce Moscova a suferit înfrângeri judecătorești care au menținut activele rusești înghețate în Europa, Kremlinul a stabilit de atunci un cadru legal pentru naționalizarea temporară a activelor străine în Rusia, a adăugat Prokopenko.

Proiectele care costă miliarde de dolari sunt acum în pericol, iar guvernul rus va adopta probabil o „abordare personalizată” cu fiecare parte interesată, deoarece încearcă să împartă Occidentul, a scris ea.

O parte cheie a noii strategii de răzbunare a Moscovei este un decret pe care președintele Vladimir Putin l-a semnat luna trecută, despre care Prokopenko a spus că oferă agenției guvernamentale de administrare a proprietăților control asupra activelor occidentale afectate de oprirea operațiunilor în Rusia și capacitatea de a le vinde cumpărătorilor ruși.

Fost șef al CIA avertizează: Zilele lui Putin sunt numărate, dar o altă amenințare este cea mai mare

Decretul cere, de asemenea, firmelor „națiunilor neprietenoase” să plătească o donație pentru eforturile de război ale Rusiei, echivalând între 5% și 10% din valoarea unui bun vândut. Companiile occidentale sunt, de asemenea, obligate să-și vândă participațiile în proiectele partajate cu partenerii ruși cu o deducere de 50%.

De când Putin a semnat decretul, activele firmelor energetice finlandeze și germane au fost plasate sub gestiune provizorie. Între aceasta și constrângerile occidentale privind vânzarea către Rusia, „un număr tot mai mare de astfel de companii par din ce în ce mai probabil să-și piardă investițiile în Rusia în totalitate”, a spus Prokopenko.

„Până acum, nici Rusia, nici Europa nu au o strategie cuprinzătoare cu privire la modul de a face față activelor blocate”, a spus ea. "Ruperea legăturilor dintre cele două părți va exacerba aproape sigur conflictul, deoarece Kremlinul caută modalități de a pedepsi Europa pentru impunerea de sancțiuni și sprijinirea Ucrainei. Apetitul prietenilor lui Putin de a sechestra bunurile occidentale din Rusia nu va face decât să aducă importante prejudicii".

Putin se confruntă cu o ”trilemă” imposibil de rezolvat, sinucigașă. Avertismentul experților americani
Putin se confruntă cu o ”trilemă” imposibil de rezolvat, sinucigașă. Avertismentul experților americani
Războiul lui Putin din Ucraina s-a prelungit foarte mult, iar durata sa a trecut de pragul a 26 de luni, fără ca dictatorul rus să dea vreun semn că ar renunța la conflictul sângeros....
Marea Britanie trimite Ucrainei ”cadoul otrăvit” pentru Putin: Londra livrează cel mai de preț ”diamant” VIDEO
Marea Britanie trimite Ucrainei ”cadoul otrăvit” pentru Putin: Londra livrează cel mai de preț ”diamant” VIDEO
În ciuda faptului că războiul Rusiei din Ucraina a trecut în al 3-lea an și victimele din rândul soldaților se ridică la sute de mii, Vladimir Putin continuă agresiunea fără scrupule....
#companii straine Rusia, #firme straine, #firme rusia, #companii straine, #nationalizare companii, #Rusia razboi, #Putin razboi , #Razboi Ucraina