Două mari companii românești vor intra în insolvență. Scumpirile din sectorul energetic le-au pus la pământ EXCLUSIV

Miercuri, 19 Ianuarie 2022, ora 01:51
31210 citiri
Două mari companii românești vor intra în insolvență. Scumpirile din sectorul energetic le-au pus la pământ EXCLUSIV

Două companii mari românești, cu tradiție în sectorul energetic, nu au depășit criza generată de scumpiri.

Este vorba de Romelectro și de Hidroconstrucția. Companiile au fost ”puse la pământ” de scumpirile din sectorul energetic, dar și de creșterea prețurilor la materialele de construcții.

În cazul Hidroconstrucția, cererea a fost înregistrată la Tribunalul București, în Dosarul 35978/3/2021. Cererea a fost înregistrată pe 14 decembrie 2021, iar Tribunalul Bucureşti a amânat termenul de judecată pentru 19 ianuarie 2022.

Hidroconstrucția execută lucrări de construcții hidroenergetice și hidrotehnice la suprafață și în subteran.

Compania avea în 2020 un număr de 1.758 angajaţi și pierderi de 29,85 milioane lei, de la 59,18 milioane lei în 2019, la o cifră de afaceri de 520,5 milioane lei și datorii de 577,5 milioane lei. Hidroconstrucția avea însă de recuperat creanțe de 234,6 milioane lei, în 2020.

De asemenea, Romelectro a cerut pe 14 ianuarie 2022 să intre sub protecția legii insolvenței. Compania a avut ghinion și că nu a prins proiecte noi și nici nu a încasat banii pe proiecte pe care le construise, care au fost blocate de instanțe.

Romelectro este acum implicată în 18 proiecte, din care 11 au fost încheiate cu Transelectrica, potrivit informațiilor obținute de Ziare.com.

Tribunalul Bucureşti, care trebuia să decidă marți, 18 ianuarie 2022, în privința insolvenței Romelectro, a amânat termenul de judecată pentru 1 februarie 2022.

Romelectro este cel mai mare contractor românesc pentru proiecte energetice și a proiectat 90% din capacitatea totală instalată în centralele din România. Compania are circa 100 de salariați. În 2020, compania a avut pierderi de 8,13 milioane lei și o cifră netă de afaceri de 201,6 milioane lei.

Romelectro este implicată într-unul din cele mai importante proiecte energetice din România. În asociere cu Duro Felguera, Romelectro construia la Iernut o centrală termoelectrică de 430 MW, cu ciclu combinat cu turbine cu gaze, pentru compania de stat Romgaz, producător de gaze naturale. Lucrările la termocentrala pe gaze sunt însă în întârziere, investiția trebuia să fie finalizată la sfârşitul anului 2019, potrivit graficului iniţial.

Potrivit contractului, echipamentele principale şi ingineria de bază trebuie furnizate de Duro Felguera, iar Romelectro urma să se ocupe de lucrările de construcţii - montaj, de partea de inginerie de detaliu şi livrarea echipamentelor auxiliare.

Citeste si:
Europa recunoaşte că va trebui să ardă mai mult cărbune pentru a-şi reduce dependenţa de energia rusă
Europa recunoaşte că va trebui să ardă mai mult cărbune pentru a-şi reduce dependenţa de energia rusă
Comisia Europeană a concretizat detaliile unui plan de creştere a capacităţii UE de energie regenerabilă şi de reducere a dependenţei acesteia de combustibilii fosili ruşi, recunoscând,...
De ce România (nu) devine independentă energetic. Cine o subminează
De ce România (nu) devine independentă energetic. Cine o subminează
România ar putea deveni independentă energetic în următorii cinci ani. Totul depinde de stabilitatea politică a țării, de felul în care evoluează conflictul de la Marea Neagră și de...