Acţiuni de vânzare la două mari companii de stat. ”Vor pune România pe radarul investitorilor de pe tot globul"

Joi, 27 Ianuarie 2022, ora 21:53
7838 citiri
Acţiuni de vânzare la două mari companii de stat. ”Vor pune România pe radarul investitorilor de pe tot globul"

Românii vor putea cumpăra acţiuni la două mari companii deţinute de statul român. Este vorba de Hidroelectrica, unul din cei mai mari producători de energie din România şi totodată cea mai profitabilă companie a statului în acest moment; compania este controlată majoritar de Ministerul Energiei. A doua companie este Societatea Naţională a Sării (Salrom), singurul producător de sare din România, aceasta fiind administrată de Ministerul Economiei.

De precizat, Fondul Proprietatea deţine participaţii minoritare la ambele companii.

Statul a anunţat încă din urmă cu acum câţiva ani că are de gând să le privatizeze, să le scoată la bursă şi pentru care companiile trebuie să îndeplinească nişte condiţii. Una dintre acestea este ca aceste companii să înregistreze profit câţiva ani la rând înainte de a fi listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), condiţie pe care ambele companii o îndeplinesc.

Se pare că acum proiectul înaintează. Odată ce companiile vor fi scoase pe bursă, atât persoanele fizice, cât şi companiile vor putea achiziţiona acţiuni la cele două mari companii de stat.

Fondul Proprietatea, acţionar minoritar la cele două companii, a primit, anul trecut, aprobarea de principiu de la Ministerul Economiei de a-și lista participația la Salrom la Bursa de Valori București, iar anul acesta Fondul dorește să obțină avizele necesare de la Ministerul Energiei pentru listarea Hidroelectrica.

„Fondul Proprietatea a susținut continuu dezvoltarea pieței de capital din România și implementarea celor mai bune practici de guvernanță corporativă la nivelul companiilor din portofoliu. Mai sunt multe de făcut, iar singura cale către progres este listarea unor noi companii la bursă. Pledăm cu tărie pentru aceste IPO-uri, iar Hidroelectrica și Salrom sunt două companii cheie pregătite să înceapă procesul de listare. Ne propunem să profităm de momentul prielnic de pe piața locală de capital și să colaboram în beneficiul tuturor părților interesate. Odată cu listarea acestor două companii, România va face un pas important spre promovarea la statutul de piață emergentă de către MSCI, ceea ce va permite intrări de noi fonduri la Bursa de Valori București”, spune Ilinca von Derenthall, Președinte al Comitetului Reprezentanților.

La rândul său, Johan Meyer, CEO Franklin Templeton București și manager de portofoliu al Fondului Proprietatea, a declarat că "societăţi precum Hidroelectrica și Salrom sunt bine poziționate pentru a beneficia de pe urma listărilor și vor pune România pe radarul investitorilor de pe tot globul".

Hidroelectrica a realizat în primul semestru al anului trecut un profit net de 1,687 miliarde lei, de două ori mai mare faţă de rezultatul net din primul semestru din 2020, de 805,5 milioane lei. Cifra de afaceri a crescut cu 77,9% în primele şase luni din 2021, la 3,2 miliarde lei, faţă de aceeaşi perioadă a anului 2020.

Salrom a înregistrat în primul semestru din 2021 un profit net de 22,2 milioane lei, de cinci ori şi jumătate mai mare faţă de acelaşi semestru din 2020 (4,1 milioane lei). Veniturile operaţionale au urcat în prima parte a anului trecut cu 26%, la 161,2 milioane lei, de la 127,7 milioane lei in prima parte a anului anterior.

Citeste si:
UE adoptă o nouă lege pentru a lupta împotriva hackerilor din sectoare critice
UE adoptă o nouă lege pentru a lupta împotriva hackerilor din sectoare critice
Confruntată cu o serie de atacuri cibernetice, Uniunea Europeană cere sectoarelor sale critice să-și întărească apărarea. Vineri dimineața, negociatorii unei noi directive UE privind...
Rubla a devenit cea mai performantă monedă din lume de la începutul anului 2022
Rubla a devenit cea mai performantă monedă din lume de la începutul anului 2022
Controalele de capital impuse de Rusia au transformat rubla în cea mai performantă monedă din lume în acest an, arată o analiză Bloomberg. Rubla și-a reluat avansul față de dolar...