România, țara marilor firme. Cum domină giganții privați piața autohtonă

Luni, 09 Decembrie 2024, ora 03:15
5950 citiri
România, țara marilor firme. Cum domină giganții privați piața autohtonă
Doar o mie șapte sute de companii aduc o parte importantă din valoarea adăugată din economia de piață. FOTO: Pexels

În România activează peste 1.700 de firme mari. Numărul lor a crescut în ultimii ani, la fel și cifrele de afaceri. Ziare.com a analizat datele disponibile despre aceste mari companii și prezintă detaliile unui sector privat în care companiile mici nu au cum să țină pasul cu giganții.

În economia de piață a României sunt peste 1,02 milioane de firme, arată datele din 2023 colectate de Eurostat. Numărul acestora a crescut cu 8% din 2021, iar anul trecut au avut cifre de afaceri care au însumat peste 545 de miliarde de euro. Peste 40% din aceste câștiguri vin de la doar 1.722 de companii imense, arată aceeași sursă. Acestea sunt companii care angajează 250 sau mai multe persoane.

Privit din altă perspectivă, microîntreprinderile - care au mai puțin de 10 angajați - și firmele mici - cu până la 50 de salariați - au avut câștiguri totale mai mici cu peste 25 de miliarde de euro mai mici decât marile companii, deși sunt peste 1 milion de astfel de afaceri. Din perspectiva forței de muncă, în companii mari lucrau anul trecut peste 1,5 milioane de oameni, aproape o treime din numărul lucrătorilor din mediul privat, conform cifrelor de la Eurostat.

Datele economice arată că firmele mari împing producția României de la spate; lăsând la o parte cifra de afaceri, care include și vânzări care nu aduc neapărat ceva în plus, balanța valorii adăugate înclină și ea spre aceste firme, cu aproape 60 de miliarde de euro în 2022. Practic, aproape 45% din valoarea adăugată din economia de piață vine de la aceste 1.700 de firme. Raportat la întreaga economie, marile companii au adus în 2022 peste 23% din valoarea adăugată, conform cifrelor legate de producția internă de la Institutul Național de Statistică.

Cum arată sectorul industrial

Structura exporturilor României accentuează faptul că țara noastră încă are un profil industrial pronunțat. Anul trecut, un sfert din angajații din economia privată lucrau în industria prelucrătoare - peste 1.09 milioane de angajați. Cam jumătate dintre aceștia lucrează pentru marile companii.

Peste o treime din firmele mari, 642, activează în industria prelucrătoare, mai arată cifrele Eurostat,

La nivel de cifră de afaceri pe sector, cel mai mare este comerțul cu ridicata și cu amănuntul, repararea automobilelor și motocicletelor, iar al doilea este industria prelucrătoare, cu 126,4 miliarde de euro - peste jumătate din cifra de afaceri din comerț. Marile fabrici au avut o cifră de afaceri totală de aproape 86 de miliarde de euro anul trecut, echivalentul a peste două treimi din totalul sectorului.

Prin comparație cu restul Uniunii Europene, România este mai jos de mijlocul clasamentului la nivel de cifră de afaceri totală a marilor fabrici. Cu o cifră de afaceri per angajat de 164.500 de euro pe an, România este pe ultimele locuri în topul european, depășită de Bulgaria și în fața Croației, a Ciprului și a Irlandei. Diferențe de acest tip sunt date și de raportarea la moneda națională și de faptul că industria României este dependentă de exporturi, care sunt mai ieftine decât în alte țări.

România și Ungaria au decis să dezvolte cooperarea economică. Domeniile de interes FOTO
România și Ungaria au decis să dezvolte cooperarea economică. Domeniile de interes FOTO
Ministrul român al Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu, şi ministrul ungar al Afacerilor Externe şi Comerţului exterior, Péter Szijjártó, au convenit, într-o întrevedere la Bucureşti, să...
Revenirea lui Donald Trump la Casa Albă: Franța cere măsuri extreme în Uniunea Europeană
Revenirea lui Donald Trump la Casa Albă: Franța cere măsuri extreme în Uniunea Europeană
Jean-Noël Barrot, ministrul francez macronist de Externe, s-a făcut remarcat în ultimele zile prin o serie de interviuri în care cere pe un ton aprins adoptarea unor măsuri urgente, politice...
#companii, #angajati, #PIB, #IMM, #companii mari Romania, #Piata, #industrie , #Industrie
  1. România și Ungaria au decis să dezvolte cooperarea economică. Domeniile de interes FOTO
  2. Clujul continuă să surprindă. Valoarea cu care a fost scos la vânzare un loc de parcare
  3. Revenirea lui Donald Trump la Casa Albă: Franța cere măsuri extreme în Uniunea Europeană
  4. Cel mai dificil și spectaculos lot al autostrăzii Sibiu-Piteşti bate pasul pe loc: ”Firma nu va termina în următorii 7 ani”
  5. Regenerarea urbană: o provocare imobiliară pentru dezvoltatori. Bogdan Iliescu (NUSCO): Oferim locuitorilor un spațiu care promovează interacțiunea comunitară
  6. Valoarea Bitcoin atinge un nou record, la învestirea lui Donald Trump. Cum influențează președintele SUA creșterea criptomonedelor
  7. Epopeea închegării Bugetului de Stat pe 2025
  8. Imobiliare 2025. "Sold, but we have more"
  9. IPO de obligațiuni la BVB – TradeVille
  10. Un nou program de sprijin în România. Cine sunt românii care pot obține un ajutor de 200.000 de euro și în ce condiții