Peste jumătate dintre cele mai mari 100 de companii din Europa de Sud-Est activează în România, arată clasamentul unei publicații de profil publicat recent. Cea mai mare companie din regiune este un gigant al pieței de energie din România, iar 28 dintre primele 50 de companii activează pe piața autohtonă.
OMV Petrom SA este cea mai mare companie din Europa de Sud-Est pentru al doilea an la rând, arată clasamentul realizat de SeeNews, remis Ziare.com joi, 31 octombrie. Clasamentul este realizat după cifra de afaceri, iar compania de petrol și gaze a avut vânzări totale de peste 7,7 miliarde de euro anul trecut. OMV Petrom ia primul loc în ciuda unei scăderi de 42% a cifrei de afaceri, față de 2022.
În clasamentul profitului, compania este pe locul al treilea, dar primul loc aparține unei alte companii imense din sectorul energiei, Hidroelectrica SA. Compania de stat a încheiat anul trecut cu un profit de aproape 1,3 miliarde de euro, cu 60% mai mare decât rezultatul net al OMV Petrom.
Deși companiile din energie iau încă primele locuri, veniturile lor au scăzut semnificativ față de anul trecut, în cea mai mare parte. Aceste scăderi au tras în jos cifra de afaceri totală a giganților din regiune, care s-a ridicat anul trecut la 198,4 miliare de euro, în scădere de la aproape 224 de miliarde de euro în anul precedent. Mai puțin de jumătate dintre companiile din top 100 au raportat venituri mai mici.
La nivel de profit, rezultatul net a crescut la 10,3 miliarde de euro, mai mare cu 0,2 miliarde față de anul precedent. Totuși, pragul de intrare în clasament s-a diminuat pentru prima oară de după pandemia de coronavirus.
În afara industriei energiei, cele mai mari companii din România care apar în clasament sunt Automobile-Dacia SA (locul 3 la nivelul regiunii), Lidl Discount SRL (6), Kaufland România SCS (10), Ford Otosan România SRL (20) și Profi Rom Food SRL (21).
Un clasament separat relevă faptul că 17 dintre cele mai mari 100 de bănci din Europa de Sud-Est activează în România. În fapt, Banca Transilvania SA și Banca Comercială Română SA ocupă primele două poziții, cu un profit net foarte apropiat, care depășește 500 de milioane de euro pentru fiecare. BT se clasase pe primul loc și în anul precedent. Cele 100 de bănci au avut un an profitabil: au strâns împreună câștiguri nete de 8.9 miliarde de euro, semnificativ mai mult decât 5,9 miliarde de euro profit net în anul precedent.
Clasamentul a analizat companii din Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Macedonia de Nord, Moldova, Muntenegru, România, Serbia și Slovenia.