Cât va fi valabilă măsura compensării prețurilor la carburanți „astfel încât să nu afecteze bugetul”

Marti, 05 Iulie 2022, ora 22:18
2109 citiri
Cât va fi valabilă măsura compensării prețurilor la carburanți „astfel încât să nu afecteze bugetul”
Reducerea 0,5 lei/litru de carburant a fost adoptată de Guvern FOTO Unsplash

Compensarea cu 50 de bani a preţului la carburanţi este o măsură care va funcţiona trei luni, luată astfel încât să nu afecteze bugetul, în condiţiile în care în România nu mai există nicio companie de rafinărie petrolieră de stat, a declarat marţi seara, 5 iulie, vicepremierul Kelemen Hunor, lider al UDMR.

El a argumentat că "au existat mai multe variante".

"Pe masă au fost mai multe analize. În acest moment, atât s-a putut asuma, pentru a nu afecta bugetul şi probabil că vom reveni asupra acestei chestiuni după trei luni de zile. Nu ştiu exact dacă vom suporta mai mult din buget sau nu, în acest moment pe această compensare vom cheltui 200 - 300 de milioane, în funcţie de consumul lunar (...), ceea ce este o sumă foarte mare", a explicat vicepremierul la Euronews România.

Întrebat de ce nu a putut România să ia alte măsuri, el a răspuns: "Fiindcă nu avem nicio companie de stat în zona petrol - rafinărie şi nu se putea umbla în zona de profit, respectiv să suporte din marja de profit compensarea preţurilor".

"Noi, într-un entuziasm foarte mare, am vândut tot. Pe de altă parte, noi aveam confirmarea din partea firmelor că, dacă reducem TVA, eventual accizele - că asta era a doua soluţie - la jumătate, atunci ei vor menţine preţul redus cu ceea ce noi scoatem prin accize şi prin reducerea TVA. Nu sunt mulţumit de această soluţie, dar atât am putut în acest moment. (...) Nu poţi să explici la toată lumea individual sau în grupuri mai mici de ce. Aceasta a fost decizia, cu această decizie mergem înainte trei luni, vedem ce vom face. Dar, din păcate, ne aşteaptă o perioadă lungă de timp cu crize multiple - criza energetică, criza alimentară, inflaţie. (...) Din păcate, această criză multiplă şi globală ne va afecta şi nu numai în 2022, dar suntem conştienţi că prin instrumentele guvernamentale mai putem atenua câte ceva. (...) Sigur, războiul va amplifica criza", a subliniat Kelemen Hunor.

El a adăugat că a pledat, la un moment dat, pentru înjumătăţirea TVA şi pentru reducerea accizelor.

"Eu am spus, la un moment dat, "haideţi să înjumătăţim TVA şi să reducem accizele cel puţin pentru un an de zile, dar acest lucru ar fi însemnat să nu avem venituri la bugetul de stat şi să nu avem garanţia că preţurile vor scădea cu 2-3 lei pe litru", a motivat liderul UDMR.

Întrebat dacă România poate prelua modelul maghiar, el a negat: "Nu, pentru că nu are o companie petrolieră de stat. Când privatizezi sectoare strategice, trebuie să fii conştient că, la un moment dat, îţi creşti vulnerabilitatea foarte mult".

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#compensare, #preturi carburanti, #kelemen hunor , #UDMR