În 2022, aproape 30% dintre persoanele angajate din UE cu vârsta cuprinsă între 15 și 74 de ani au declarat că folosesc dispozitive digitale pe toată durata sau cea mai mare parte a timpului de lucru. Conform unui sondaj realizat de Eurostat. România se află în coada clasamentului, din acest punct de vedere, deși țara noastră deține una dintre cele mai performante rețele de telecomunicații din lume și un internet de mare viteză care se află pe primele locuri la nivel global.
La nivel de țară, Luxemburgul a înregistrat cea mai mare cotă de persoane angajate care și-au petrecut întreaga sau cea mai mare parte a timpului de lucru utilizând dispozitive digitale, cu 46,6%. Olanda și Suedia au urmat, cu procente care depășesc, de asemenea, 40%. În schimb, Ungaria, Slovacia, Grecia, Bulgaria și România au înregistrat cele mai mici rate, cu mai puțin de 20% dintre persoanele angajate care folosesc dispozitive digitale pe întreaga durată sau cea mai mare parte a timpului de lucru. Mai mult, în Bulgaria și România, 47,2%, respectiv 56,7%, au declarat că nu folosesc deloc dispozitive digitale în timpul orelor de lucru.
Din totalul datelor consultate la nivel european, proporția persoanelor angajate care folosesc dispozitive digitale pe întreaga durată sau cea mai mare parte a timpului de lucru a crescut odată cu nivelul de educație, indiferent de sex, arată datele Eurostat. În rândul persoanelor cu un nivel scăzut sau mediu de educație, femeile au înregistrat cote mai mari decât bărbații: 10% dintre femeile cu educație scăzută își petreceau întreaga sau cea mai mare parte a timpului de lucru folosind dispozitive digitale, comparativ cu 8% dintre bărbați; 28% dintre femeile cu educație medie se aflau în aceeași situație, comparativ cu 16% dintre bărbați. Tendința s-a inversat în rândul persoanelor cu un nivel înalt de educație, unde femeile au înregistrat o cotă de 44%, în timp ce bărbații 47%.
În general, femeile au raportat utilizarea acestor dispozitive într-o măsură mai mare decât bărbații. Utilizarea a atins un vârf pentru ambele sexe în intervalul de vârstă 30-44 ani (36% dintre femeile angajate au utilizat dispozitive digitale pentru cea mai mare parte sau întreaga durată a timpului de lucru, comparativ cu 29% dintre bărbați), apoi a scăzut pentru grupele de vârstă 45-59 ani (31% pentru femei, 23% pentru bărbați) și 60-74 ani (24% pentru femei, 19% pentru bărbați).
Când vine vorba de reversul medaliei, în schimb, România nu înregistrează valori extreme în nicio direcție. La nivel de țară, peste o cincime dintre persoanele angajate și-au petrecut întreaga sau cea mai mare parte a timpului de lucru desfășurând muncă fizică grea în Italia (25,3%), Irlanda (22,1%), Slovacia (22,0%), Grecia (20,4%) și Franța (20,2%)
Deși concurează cu țări precum Liechtenstein și Islanda, România se află încă printre primele țări când vine vorba de viteza internetului, conform unui top realizat de publicația Business Review. Cu toate astea, conform unui studiu publicat astăzi de un grup de telecomunicații care are sediul și în România, până la zece milioane de români nu au competenţe digitale, nu ştiu să comunice online, nu ştiu să creeze sau să administreze o adresă de e-mail.
În anul 2021, doar 27,8% dintre românii cu vârste cuprinse între 16 și 74 de ani aveau competențe digitale de bază, un procent care ne plasează pe ultimul loc din UE, conform datelor prelucrate de Today Istat despre „Cetățeni și competențe digitale”, citate de Agenția de presă Rador.