
Gospodinele au început deja să pregătească borcanele pentru iarnă, mai ales că deja s-au copt fructele în grădini.
Nimic nu se compară cu compotul făcut în casă, care aduce savoarea verii în zilele friguroase din anotimpul rece. Deși, în linii mari, există doar câteva reguli generate, dacă țineți cont de câteva ponturi veți avea parte de cel mai bun compot pe care l-ați făcut vreodată.
În primul rând, trebuie să alegeți fructe tari, nu foarte coapte, ca să nu se sfărâme, potrivit pofta-buna.com.
Fructele mici se pot pune întregi, pe când pe cele mai mari trebuie să le tăiați. De asemenea, puteți să le puneți atât cu sâmburi, cât și fără sâmburi, în funcție de preferințe.
Fructele pregătite se pun în borcane, iar apoi se adaugă apa și zahărul.
Se calculează 3 linguri de zahăr pentru borcanul de un litru (75 g), 2 linguri pentru borcanul de 800 ml (50 g), o lingură pentru borcanul de 400 ml (25 g) etc.
Un truc pe care îl foloseau bunicile este să faceți un sirop din zahăr în loc să îl puneți pur și simplu. Siropul se face din trei părți de apă și o parte de zahăr.
Siropul se face pe foc şi se amestecă până când zahărul se dizolvă complet. Apoi adăugaţi fructele şi fierbeţi cam 30 de minute. Nu trebuie fierte foarte mult pentru a nu se înmuia prea tare.
În prezent, conservanții sunt folosiți adesea în prepararea compotului, însă pe vremuri erau folosite ingrediente naturale care au acest rol.
Scorțișoara este cea mai bună variantă deoarece dă și o aromă deosebită compotului. Dacă presărați scorțișoară deasupra, la final, va ține mucegaiul departe.