Unde se află ”Comuna Comunelor” din România. Localitatea, distinsă cu un premiu în turism, este faimoasă pe plan mondial

Miercuri, 08 Februarie 2023, ora 17:56
25649 citiri
Unde se află ”Comuna Comunelor” din România. Localitatea, distinsă cu un premiu în turism, este faimoasă pe plan mondial
Comuna Rășinari FOTO: Ora de Sibiu

O localitate din centrul țării a fost desemnată ”Comuna Comunelor” din România Asociația Comunelor din România (ACoR). Distincția vine la numai câteva luni după ce după ce a primit premiul „Best Tourism Villages”.

Este vorba despre comuna Rășinari din Județul Sibiu, iar primarul acestei localități spune că acest premiu vine după o muncă susținută de promovare a turismului în zonă.

„Este o onoare pentru noi, le-am mulțumit pentru acest premiu. Este o dovadă de apreciere a muncii noastre. Am primit acest titlu datorită activității noastre în ceea ce privește promovarea turismului, dezvoltarea localităților, dezvoltarea ecoturistică și încercăm să promovăm producătorii locali, susținem tradițiile cu ceea ce înseamnă dezvoltare comunitară eficientă”, a spus Bogdan Bucur, primarul comunei Rășinari, pentru Ora de Sibiu.

Rășinari a fost desemnată ”Best Tourism Village” 2022 (BTV)

Anul trecut, localitatea Rășinari a fost desemnată ”Best Tourism Village” în cadrul unei competiții internaționale lansate de către Organizația Mondială a Turismului (OMT).

”Recunoașterea Rășinariului ca Best Tourism Village 2022 reprezintă o mărturie a angajamentului nostru de a promova turismul rural sustenabil prin conservarea și promovarea valorilor naturale și culturale, a tradițiilor, a obiceiurilor și a produselor locale din zona noastră. Suntem foarte recunoscători și ne onorează această distincție oferită de Organizația Mondială a Turismului. Mulțumim tuturor celor care se implică constant în activități de dezvoltare sustenabilă a comunității și anume autorități naționale, județene și locale, unități de învățământ, pensiuni turistice, producători locali, asociații și mulți alții.” declara la acea vreme primarul Bucur Bodgan.

În cadrul competiției mondiale, Rășinariul a fost selectat din 136 de sate participante din 57 de țări.

Selecția satelor s-a realizat în baza mai multor criterii din care fac parte: promovarea și conservarea resurselor culturale și naturale, durabilitatea economică și socială, dezvoltarea și protejarea mediului, dezvoltarea turismului și integrarea lanțului valoric, infrastructură și conectivitate, sănătate, siguranța și securitate. Suplimentar, au fost notate și fotografiile și videoclipurile de prezentare a destinațiilor.

Din România, la competiție au participat trei sate si anume Rășinari (județul Sibiu), Biertan (județul Sibiu) și Ciocănești (județul Suceava), localități care au obținut cele mai mari punctaje în cadrul etapei naționale a competiției „Best Tourism Villages” derulate de Ministerul Antreprenoriatului și Turismului (MAT). Aceste localități sunt incluse și în ”Ruta satelor tradiționale turistice din Romania” dezvoltate de către MAT.

”Best Tourism Villages” este o inițiativă globală a OMT lansată în anul 2021 cu scopul de a evidenția acele localități unde turismul păstrează culturile și tradițiile, celebrează diversitatea, oferă oportunități și protejează biodiversitatea. Printre satele căștigătoare in anul 2021 aminitim Gruyer (Elveția), Morella (Spania), Cumeada (Portugalia), Soufli (Grecia), Mani (Mexico), Niseko (Japonia), Caspala (Argentina), Yucun (China), Le Moren (Mauritus), Bojo (Filipine) etc.

De ce să mergem la Rășinari

Comuna Rășinari este situată în sud-estul județului la 12 km de Sibiu fiind una dintre cele mai vechi comune din Mărginimea Sibiului. La doar câțiva km de stațiunea montană Păltiniș, oferă un cadru natural deosebit pentru a petrece un nemaipomenit concediu la munte alături de familie și cei dragi, conform informațiilor de pe directbooking.ro.

Comuna este legată de oraș printr-o linie de tramvai care traversează și Pădurea Dumbrava. Pe această legătură Sibiu-Rășinari se joacă piesa de teatru "Un tramvai numit Popescu" cu actorii de la Teatrul Național Radu Stanca.

Răşinariul la fel ca multe alte localităţi din zonă face parte din Drumul Brânzei şi este renumit pentru preparatele sale delicioase, potrivit sibiu-turism.ro. Dintre toate, Răşinariul este recunoscut pentru desertul său delicios - vărzarul – prăjitură dulce cu urdă şi mărar. Este vedeta comunei, în monografia Răşinariului din 1915 fiind precizat faptul că plăcinta nu lipsea de pe masa niciunui creştin de Rusalii. Deliciosul desert are chiar şî o zi dedicată, Ziua Vărzarului, sărbătorită în luna iunie.

Produse locale precum “telemeaua de Răşinari”, zacuscă, dulceţuri sau produse apicole din zonă puteţi comanda direct pe pagina #dinmărginime (produsele sunt proaspete direct de la producătorii din zonă).

Evenimentul gastronomic care a adus renume Răşinariului este Festivalul Brânzei şi al Ţuicii.

Zona este apreciată din punct de vedere turistic pentru frumusețea pitorească, dar și pentru tradițiile și obiceiurile locale, cum ar fi culesul rășinii de brad, îndeletnicire ce a dat și numele localității.

În comuna Rășinari s-au născut și câteva persoane care au devenit mai tărziu personalități literare sau savanți: Emil Cioran, Octavian Goga, Ilarie Mitrea (fondator al Muzeului Antipa - București) și alții.

Citește și:
Fostul premier Mihai Tudose apără pensiile militarilor: ”Uite cât are domnul Ciucă, 180 de milioane”
Fostul premier Mihai Tudose apără pensiile militarilor: ”Uite cât are domnul Ciucă, 180 de milioane”
Europarlamentarul Mihai Tudose ia apărarea subofiţerilor şi ofiţerilor de rang inferior care au pensii de 2.000, 3.000 şi 4.000 de lei, precizând că acestea nu sunt pensii nesimţite....
Secretul aflat de fostul primar Viorel Lis despre soția sa cu 35 de ani mai tânără: ”Eu credeam că i-a plăcut”
Secretul aflat de fostul primar Viorel Lis despre soția sa cu 35 de ani mai tânără: ”Eu credeam că i-a plăcut”
Viorel Lis (79 de ani), fost primar al Bucureștiului în perioada 1998-2000, a făcut dezvăluiri despre căsnicia sa cu Oana, o femeie cu 35 de ani mai tânără. Viorel și Oana Lis sunt...
#comuna rasinari, #comuna comunelor, #turism Sibiu, #localitate cunoscuta nivel mondial , #Turism
Comentarii
Poza MacGigi
MacGigi
rank 5
Printre satele căștigătoare in anul 2021 aminitim Gruyer (Elveția).