Fotografia din vremea comunismului care a stârnit nostalgii și revoltă: "Ce ne mai distram! Doamne, ce tinerețe frumoasă și vie am avut!"

Marti, 06 Decembrie 2022, ora 05:04
96588 citiri
Fotografia din vremea comunismului care a stârnit nostalgii și revoltă: "Ce ne mai distram! Doamne, ce tinerețe frumoasă și vie am avut!"
Imaginea din 1984 FOTO Facebook/ Bucureștiul secret

O fotografie din vremea comunismului postată pe Facebook a stârnit controverse. Imaginea datează din anul 1984, când tinerii erau obligați să facă practică la ferme.

Fotografia este alb negru, iar în ea apar mai mulți tineri, în jurul unei grămezi mari de saci cu cartofi.

Poza este însoțită de un text scurt: "La practică agricolă în 1984".

Unii își amintesc cu nostalgie de perioada tinereții, alții se declară revoltați, în comentarii.

"Ce ne mai distram!"

"Ce ne mai distram!! Doamne, ce tinerețe frumoasă și vie am avut!"

"Fiecare ce are în suflet, gașca mea avea doar bucurii, sport, vernisaje la Galeriile de artă, ceaiuri, majorate, mergeam la Cenaclu’ Flacăra, la concerte, ne întâlneam, mergeam în excursii, drumeții pe munte, râdeam până nu mai puteam, ne plimbam pe-afară și mai ales învățam și citeam cu mare, mare drag. Eram total independenți de politic.

Așa am trăit eu, mă scuzați că am ales să trăiesc frumos - copilăria, adolescența, tinerețea, acum sunt bunica de 13 ani, am o familie veselă ca mine și tare ne e bine!"

"Am participat la multe acțiuni de acest fel. Dar eram permanent în dilemă, greu mă decideam care era un cartof mare și care era unul mai mic. Am mers de câteva ori și în Grădina Icoanei, la măturat."

"Eu făcând un liceu de mate-fizică (Dimitrie Cantemir) nu am avut tangențe cu astfel de lucruri. Dar, ulterior, da. Pentru că în timpul stagiului militar, deși am făcut la TR, toți soldații mergeam la tot felul de chestii legate de agricultură, cam o lună-două din cele 9 luni, respectiv la cules de roșii, la descărcat saci cu melasă din vagoane în depou, dar și curățat de cartofi pentru bucătăria unității militare. A fost o experiență, mi-e greu să o calific, deoarece tinerețea învingea tot."

"Am fost o săptămână în timpul liceului la sortat cartofi. Bucuroși că "scăpăm" de școală, puși mereu pe glume, ne făceam că muncim. Plus că ne întorceam acasă cu câte 2-3 kile zilnic, nu se supăra nimeni."

"Eram la liceu, ce frumos era! Ne distram de minune, mai ales că eram scutiți de orele de școală, ne lua mașina din fața liceului, ne ducea în Gara Progresul, ne puneau în fața unui morman de cartofi și noi îi selectăm: ăia buni în coșuri, ăia mucegăiți în capul băieților!!"

"Practică agricolă se făcea în facultate la începutul fiecărui an școlar. În acea perioadă și eu am făcut așa ceva la Popești Leordeni la un depozit foarte mare de legume și fructe. A fost un an în care am fost privilegiați să facem practică lângă București. De obicei eram cazarmați la niște ferme lângă Călărași la cules de legume."

"Ce timpuri frumoase am trăit! Acum realizez când privesc în jurul meu și văd că oamenii au uitat să se mai bucure!"

"Muncă voluntară. Nici vorba de practică agricolă, ar fi fost interesant. Sortat cartofi, cules porumb. Totul cu normă! Îmi amintesc că atunci când lucrăm la Electronum făceam echipa cu dnii Manolache și Mazilu, echipa MM cum îi strigăm eu. Fetele sortau, băieți cărau coșurile. Amintiri din Epoca de Aur."

"Când țara era independentă și cu adevărat bogată. Am vrut libertate și o avem. Ce am făcut cu ea? Dar cu țara?"

"Parcă și acum când mă uit la poză am în nări mirosul cepei stricate pe care trebuia să o sortam undeva la un depozit în Chiajna."

"Lasă că e e mai bine cu democrația acum! Tinerii sunt puturoși, needucați, tupeiști, și nu mai avem economie! E frumos acum, nu-i așa!!?"

"Tinerețe de sclav comunist"

"Tinerețe de sclav comunist! Halal tinerețe! Alții mergeau la concerte cu Beatles sau la Woodstock! Noi la "mitinguri" pentru pace și Cântarea României! "Frumos" ce să zic!"

"Cea mai tristă amintire din timpul școlii, practică la sortat de cartofi."

"Povestea și mama despre practicile astea, dar nu cu mândrie, dimpotrivă. Erau duși cu forța de pe la întreprinderile unde lucrau, nu conta că aveau copii acasă și responsabilități. Soțul meu a prins practică agricolă în școala generală. La 11 ani mergeau cu școala la cules de struguri și roșii. Câte o săptămână în barăci insalubre, venea acasă super murdar și cu mâinile crăpate, copil de 11 ani. Anul următor soacră-mea a reușit să îi facă rost de o scutire medicală. Ce scandal a rezultat că a fost văzut plimbându-se prin oraș, deși ar fi trebuit să fie bolnav acasă."

"Dacă vă e dor de vremurile alea, vedeți că mai găsiți așa frumusețe prin Coreea de Nord, poate și la ruși, cred că o să vă primească cu brațele deschise".

Anul în care comunismul va deveni cea mai puternică ideologie a lumii. Baba Vanga a făcut predicția și despre apocalipsă
Anul în care comunismul va deveni cea mai puternică ideologie a lumii. Baba Vanga a făcut predicția și despre apocalipsă
Baba Vanga continuă să rămână un personaj de mare interes pentru internauți. Unii cred cu tărie în predicțiile ei, unii susțin că sunt, de fapt, niște înșelăciuni. Alții pur și...
Clotilde Armand nu renunță: a cerut anularea alegerilor locale din Sectorul 1. „Fraudă electorală”
Clotilde Armand nu renunță: a cerut anularea alegerilor locale din Sectorul 1. „Fraudă electorală”
Clotilde Armand, primarul în funcție al Sectorului 1, a anunțat marți, 16 iulie, că a cerut Biroului Electoral Central să anuleze alegerile locale din Sectorul 1 din data de 9 iunie, în urma...
#comunism, #amintiri, #practica agricola, #tineri romani , #comunism
  1. Secetă devastatoare în România. Aproape 300 de localități primesc apă raționalizată, iar Dunărea și mai multe râuri au debite scăzute dramatic
  2. Atac armat în apropierea unei moschei din Orientul Mijlociu. Patru persoane au murit VIDEO
  3. Povestea creatoarei de costume populare care a fost declarată Tezaur Uman Viu. "Cred că până la urmă se va pierde acest meșteșug. Se duce..."
  4. "Ivan, nu!" Un bărbat din Maramureș și-a bătut soția în direct pe TikTok. Ce s-a întâmplat imediat după aceea VIDEO
  5. Premieră medicală la Timișoara. Medicii au salvat un pacient cu o afecțiune care făcea ca mâncarea să-i ajungă în plămâni
  6. Copaci căzuți, subsoluri inundate și acoperișuri desprinse în urma unei furtuni. A fost nevoie de intervenția pompierilor FOTO
  7. O clădire faimoasă din Bucureștiul interbelic va fi renovată. Construcția este încadrată în clasa de risc seismic 1
  8. Călătorie de coșmar pentru 100 de elevi care se întorceau de la mare. Trenul a întârziat șase ore, fără aer condiționat și apă, cu uși legate cu sârmă
  9. Prima sesiune a Parlamentului European, după alegerile din 9 iunie. Se votează pentru cele mai importante funcții
  10. Ministrul Mediului consideră că legea care permite împușcarea urșilor nu este suficientă. "S-ar putea să nu rezolvăm problemele pe care astăzi le avem"