Numele unei românce a fost trecut în Panthéonul francez. Cine a fost Olga Bancic, stalinista executată prin decapitare

Vineri, 23 Februarie 2024, ora 10:19
13882 citiri
Numele unei românce a fost trecut în Panthéonul francez. Cine a fost Olga Bancic, stalinista executată prin decapitare
Olga Bancic FOTO Facebook

Olga Bancic a fost o activistă comunistă română, luptătoare antifascistă, eroină a Rezistenței franceze din perioada ocupației naziste a Franței.

Ea s-a născut în 1912 într-o familie de evrei din Basarabia, care la acea dată făcea parte a Imperiului Rus. La vârsta de 12 ani, a fost arestată pentru prima dată pe motivul că a participat la o grevă în fabrica de saltele la care lucra. În ciuda vârstei sale fragede, a fost închisă și bătută.

În anii 1933 - 1939 a fost membră activă a organizației muncitorești locale.

Începând cu 1940 a luptat în rezistență Franceză împotriva germanilor, într-o grupare condusă de Missak Manouchian. Olga Bancic a adoptat pseudonimul „Pierrette”. A asamblat bombe și a transportat explozive folosite pentru sabotarea trenurilor germane care transportau trupe și provizii. Pe 6 noiembrie 1943 a fost arestată de Gestapo. Deși a fost torturată, nu și-a demascat camarazii. Pe data de 21 februarie 1944 a fost condamnată la moarte, împreună cu 22 de tovarăși. Cei 22, fiind bărbați, au fost împușcați în aceeași zi. Dat fiind că o lege din Franța interzicea împușcarea femeilor, Olga a fost transferată de germani într-o închisoare din Stuttgart, unde a fost rejudecată și condamnată din nou la moarte. Interogările și torturile au continuat și după ce a fost condamnată la moarte.

A fost decapitată de ziua ei de naștere, pe 10 mai 1944, când împlinea 32 de ani.

Pe 21 februarie 2024, rămășițele pământești ale lui Missak Manouchian și ale soţiei sa Mélinée au fost aduse la Pantheonul din Paris. Pe mormântul eroului de origine armenească a fost montată o placă pe care sunt gravate numele celor 23 de membri ai grupului Manouchian, printre care şi cel al Olgăi Bancic.

"A fost decapitată pentru că nu putea să fie împușcată. Asta era paradigma, protocolul de pedeapsă al Gestapoului: bărbații erau împușcați dar nu și femeile. Dar, nu discutăm despre el, va rămâne o aberație și Gestapoul. Sigur, a fost o femeie curajoasă, nu am niciun fel de îndoială, curajul ei este dovedit, a rezistat torturii. Dar, au existat comuniști care au luptat în rezistența franceză, ori în războiul civil spaniol, care ulterior au făcut carieră în România. Astăzi, numele lor nu a rămas pe indicatoare de străzi din simplul fapt că au rămas cunoscuți ca foști miniștri, ori ca foști oameni de partid, și mai puțin ca foști luptători în rezistența franceză ori în războiul civil spaniol. În războiul civil spaniol s-au dus și de la extrema stângă din România, comuniști, dar și legionari, după cum se știe. La fel, în rezistența franceză au fost mai mulți comuniști care ulterior, unii dintre ei, au făcut carieră politică la București, alături de Gheorghe Gheorghiu-Dej ori de Ana Pauker. Dar asta nu le-a îndulcit memoria în ochii românilor de astăzi", a declarta istoricul Adrian Cioroianu pentru RFI.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Viitorii piloți de vânătoare ucraineni sunt instruiți pe avioane de luptă într-o locație secretă din Franța
Viitorii piloți de vânătoare ucraineni sunt instruiți pe avioane de luptă într-o locație secretă din Franța
Viitori piloţi de vânătoare ucraineni care ar putea zbura cu avioane americane F-16 sunt antrenaţi în sudul Franţei de către forţele aeriene, a anunţat vineri ministrul francez al...
Franța le recomandă cetățenilor săi să ”se abțină” de la călătorii în Orientul Mijlociu după SUA și Rusia
Franța le recomandă cetățenilor săi să ”se abțină” de la călătorii în Orientul Mijlociu după SUA și Rusia
Cetăţenii francezi ar trebui să se "abţină" de la călătorii în Iran, Israel, Liban şi teritoriile palestiniene, a declarat vineri Ministerul de Externe pentru AFP. În contextul în...
#comunista, #romanca, #nume, #omagiata, #Franta, #decapitare , #comunism