Coloana Infinitului, Roata norocului și Baba neagră. Meniul pregătit de bucătarii moldoveni și români la summitul european din Republica Moldova VIDEO

Joi, 01 Iunie 2023, ora 12:34
2692 citiri
Coloana Infinitului, Roata norocului și Baba neagră. Meniul pregătit de bucătarii moldoveni și români la summitul european din Republica Moldova VIDEO
Meniul a fost pregătit de bucătari moldoveni și români FOTO Facebook/Summitul EPC 2023 în Republica Moldova

Liderii europeni care participă joi, 1 iunie, la summitul Comunității Politice Europene din Republica Moldova vor fi serviți cu bucate tradiționale reinventate. Bucătarii și-au propus să-i impresioneze pe invitați prin ”tradiție și mister”.

Echipele de bucătari care au pregătit meniul la Castelul Mimi, unde are loc summitul, sunt mixte, din Republica Moldova și România.

”Prin acest meniu am încercat să povestim despre ce se întâmplă în Republica Moldova și în România, din punct de vedere gustativ, pentru că suntem frați și avem foarte multe obiceiuri în comun. Eu cred că acesta este un spațiu exotic pentru multă lume, care se află aici pentru prima dată. Unii dintre ei nu au fost pe aici și nu știu la ce să se aștepte și cred că o să-i surprindem extrem de plăcut”, a declarat Alex Petricean, bucătar din România, potrivit Deschide.md

La rândul său, bucătarul-șef de la castel, Vadim Surachii, a precizat că au fost selectate doar produse locale.

Detalii despre meniul pregătit

Șefii de stat și de guvern vor putea gusta sărmăluțe cu umplutură de legume călite în stil moldovenesc, acoperite cu glazură de vin din soiul Saperavi și cu smântână afumată. Bucătarii au pregătit și ”Roata norocului”, o tocăniță de vinete și roșii presărată cu pudră de vin din soiul Rară Neagră și usturoi negru. Denumirea mâncării vine de la roata de la carul cu boi, expusă în moșiile boierești și care este aducătoare de noroc, potrivit Libertatea.

Meniul va mai conține colțunași din dovleac murat cu cremă de brânză de capră, sos de leuștean și icre de știucă, dar și mămăliguță umplută cu brânză de burduf, caș afumat și trufe negre. Mămăliga va fi fiartă în zer obținut din lapte bătut, prelucrată după principii japoneze.

Nu vor lipsi nici rulourile de cartof umplut cu zacuscă făcută ca la Bulboaca, presărate cu boia afumată și cu semințe de floarea-soarelui și arpagic verde.

Ca fel principal, bucătarii vor prepara mușchiuleț de miel în stil moldovenesc cu frunze de varză, garnitura fiind din morcov și țelină sub forma ”Coloanei Infinitului”, sos glazurat de struguri din soiul Saperavi, sos de hribi cu ulei, ceapă verde și un buchet de ierburi cu flori de sezon și hrean. Invitații vegetarieni vor putea alege păstrăv de fag (ciupercă pleurotus) în stil moldovenesc, iar amatorii de carne de pește vor putea savura sturionul în stil moldovenesc.

La desert, liderii europeni vor fi serviți cu tradiționala prăjitură moldovenească ”Babă neagră” cu înghețată din vin din soiul Merlot, alături de un sos de vanilie, jeleu din suc de struguri, dar și un Ice Wine Riesling din anul 2018.

Eveniment Quarterly Report

Percheziții DNA la Predeal, la solicitarea Procuraturii din Republica Moldova. Ce au căutat procurorii români
Percheziții DNA la Predeal, la solicitarea Procuraturii din Republica Moldova. Ce au căutat procurorii români
Procurorii DNA au efectuat percheziţii la un imobil din oraşul Predeal, la solicitarea Procuraturii din Republicii Moldova, într-un dosar instrumentat de anchetatorii din ţara vecină privind...
Vila de 26 de milioane de dolari din Elveția a lui Vlad Plahotniuc: „Ar fi bugetul Procuraturii Anticorupție pentru aproximativ 13 ani”
Vila de 26 de milioane de dolari din Elveția a lui Vlad Plahotniuc: „Ar fi bugetul Procuraturii Anticorupție pentru aproximativ 13 ani”
Vila luxoasă din Elveția care aparține fostului lider PDM, Vlad Plahotniuc este sub sechestru. Astfel, înstrăinarea acesteia este imposibilă, a anunțat șefa Procuraturii Anticorupție,...
#comunitatea politica europeana, #summit, #Republica Moldova, #meniu , #Republica Moldova