Holmbergs Safety System, producător de sisteme de siguranță pentru scaunele auto pentru copii, a inițiat procesul de concediere colectivă a celor 353 de angajați ai săi. Deciziile au fost emise cu data de 28 noiembrie 2024, cu preaviz până pe 31 decembrie. Din cauza lipsei comenzilor, angajații vor fi plătiți până la finalul anului, dar nu vor munci efectiv, fiind „libere plătite” conform Codului Muncii.
Din 2025, aceștia vor intra oficial în șomaj. Procesul de concediere a fost coordonat în colaborare cu Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Iași și Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Iași, arată BZI.ro.
Costel Grojdea, inspector șef al ITM Iași, a precizat: „Firma a declanșat procedura de concediere colectivă prin adresa înregistrată la ITM și AJOFM Iași. În data de 20 noiembrie 2024, o delegație din partea ITM și AJOFM Iași s-a deplasat la sediul societății pentru a discuta despre respectarea cadrului legal și soluții de sprijin pentru șomeri. S-a discutat despre legea insolvenței, a șomajului, actele ce trebuie întocmite pentru derularea acestui proces. ITM se asigură de toată colaborarea și deschiderea pentru a sprijini angajații și angajatorii pe toată durata acestui proces”.
Holmbergs Safety System SRL a intrat în insolvență la propria cerere, în septembrie 2024, pe fondul problemelor de cashflow cauzate de intrarea în insolvență a unui grup din Franța, principalul client al fabricii. Compania, care anterior fusese cunoscută sub numele de Te-Rox Prod și deținută de Doina Cepalis, a fost achiziționată de grupul suedez în urmă cu patru ani. Planurile de a transforma fabricile din Iași în cei mai mari producători de sisteme de siguranță din Europa Centrală și de Est nu au mai putut fi realizate.
Rezultatele financiare ale companiei au fost afectate semnificativ, cifra de afaceri din 2023 fiind cu circa 35% mai mică decât în anul anterior, ajungând la 49 de milioane de lei.
Adriana Sîrghie, purtător de cuvânt al AJOFM Iași, a declarat: „În urma întâlnirii de la Pașcani cu reprezentanții companiei, au fost stabiliți pașii care trebuie să fie urmați de reprezentanții firmei, până la finalizarea procesului de disponibilizare. Pentru a sprijini persoanele care urmează a fi disponibilizate, noi vom organiza, pe parcursul a 3 zile, servicii de preconcediere. Conform articolului 51 din legea 76/2002, în cazul în care sunt concedieri colective, AJOFM organizează servicii de preconcediere. Printre acestea se numără informarea privind prevederile legale referitoare la protecția șomerilor și acordarea serviciilor de ocupare, cum pot fi sprijiniți șomerii prin mediere, prin cursuri de formare profesionale, de ce stimulente financiare pot beneficia în momentul în care se încadrează la această categorie, a șomerilor. Îi ajutăm cu plasarea pe locurile de muncă vacante, le arătăm cum să își facă un CV. Până la finalul lunii decembrie 2024, vor pleca toți angajații din companie”.