Angajații care ar putea fi înlocuiți curând de statul român cu inteligența artificială. "N-aș vrea să șochez"

Joi, 13 Februarie 2025, ora 17:11
6342 citiri
Angajații care ar putea fi înlocuiți curând de statul român cu inteligența artificială. "N-aș vrea să șochez"
Angajații care ar putea fi înlocuiți curând de statul român cu inteligența artificială FOTO Pixabay

Inteligența Artificială amenință din ce în ce mai mult locurile de muncă ale oamenilor. Statul român are, se pare, deja în vedere o categorie de angajați care vor putea fi înlocuiți fără probleme de IA.

Agenții de inteligență artificială (IA) vor deveni, în curând, cei mai eficienți agenți de asigurări pentru clienții individuali, datorită capacității lor de a oferi recomandări mult mai precise și corecte.

„De curiozitate, dacă încercați să aflați ce aveți de făcut pentru avizarea unui dosar de daună, folosiți ChatGPT (un chatbot lansat de Open AI în noiembrie 2022, n.r.). În 30 de secunde aveți toate informațiile necesare.

Este un exemplu cum un agent IA este de folos. Consumați mult mai puțin timp decât a naviga pe site-ul unei companii de asigurări. Este și un fel de lecție pe care ar trebui să o învețe asiguratorii, unde ar trebui să ajungă atunci când se dorește asigurarea unor servicii corespunzătoare pentru clienți. (...)

N-aș vrea să șochez, dar eu cred că în viitorul apropiat cei mai buni agenți de asigurări pentru clienții persoane fizice vor fi agenții IA. De ce? Pentru că sunt produse standardizate, simple, nu cu foarte multe date și, prin urmare, pot face recomandări mult mai precise și mai corecte.

Sper ca agenții ceilalți, mai degrabă să-i folosească drept instrumente în a-și îmbunătăți activitatea, pentru că altfel au un concurent redutabil”, a spus Sorin Mititelu,

vicepreședinte al sectorului de Asigurări-Reasigurări în cadrul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), la conferința 'Quo Vadis 2025!', ediția a VII-a.

El a precizat că ASF are un proiect care încorporează inteligența artificială într-un viitor sistem de gestiune a activității pentru toate cele trei sectoare. Sorin Mititelu a subliniat că inteligența artificială este un subiect cu care ne întâlnim din ce în ce mai des în jurul nostru.

'În ce privește piața de asigurări, aș putea spune că subiectul ar trebui abordat din două perspective: întâi cel al pieței și apoi cel al autorității. În ceea ce ne privește, avem în desfășurare un proiect care încorporează, într-o anumită măsură, ce-i drept, destul de mică - și acest instrument numit inteligență artificială, într-o viitoare platformă, într-un viitor sistem de gestiune a activității ASF pentru toate cele trei sectoare. Avem un proiect pentru care au fost depuse documentele necesare în a accesa fondurile pentru achiziția și dezvoltarea unui sistem integrat, proiect realizat prin intermediul ADR (Autoritatea pentru Digitalizarea României n.r.). Încercăm să ținem pasul cu aceste evoluții. Este dificil, pentru că este vorba de finanțare. Nu se întâmplă nimic fără finanțare, iar expertiza necesară pentru a alege cele mai bune soluții este la un nivel din ce în ce mai ridicat', a precizat Sorin Mititelu.

Potrivit acestuia, cu instrumentele IA pot fi automatizate numeroase procese, fiind îmbunătățită activitatea companiilor.

'Pot fi folosite în activitatea noastră, individuală, în a putea să exercităm anumite activități, să le desfășurăm mai bine, mai eficient și mai precis. E ceea ce se spune o augmentare, o îmbunătățire a activității noastre. Mai mult, aceste instrumente pot opera semi-autonom, ca agenți. E ca și când ai avea o altă entitate în fața ta, cu care interacționezi și cu care ai de rezolvat o serie de probleme. Iar ca aplicabilitate, domeniul este extrem de vast: de la asistență sau customer service, vânzare, apoi subscriere, deschidere de dosare de daune și evaluări daune, 'pricing' (stabilirea prețurilor, n.r.). Toate acestea sunt domenii în care putem avea inteligență artificială care să ne ajute, în final, să facem lucrurile mai bine, mai eficient, în beneficiul clienților și al companiilor de asigurări, chiar și a noastră, a autorităților de reglementare, supraveghere pentru că putem avea informații mai bune, reacție mai rapidă și, în final, decizii mai bune', a adăugat Sorin Mititelu.

Totodată, el a atras atenția asupra unui aspect legat de tarifare, menționând că inteligența artificială nu este prea bine venită în asigurări. 'Îți trebuie instrumente mai puternice de analizat date, dar nu folosite atât de mult încât să ajungi să ai calcule în ceea ce privește tarifele la nivel de persoană, de activ sau mici segmente. De ce? Pentru că, în final, acel preț nu mai reflectă comportamentul unui grup omogen, iar prima de risc rezultată și apoi tariful este de așteptat ca la unii clienți sa fie foarte mic, iar la alții să fie foarte mare (...). Dar, pentru toate celelalte, inteligența artificială este necesară și cu siguranță o vom vedea din ce în ce mai prezentă în companii, la noi - și în ceea ce folosește orice angajat a acestor companii și chiar clienții', a mai spus Mititelu.

Reprezentanți ai asociațiilor din asigurări și lideri din industrie, alături de autoritățile centrale, au discutat, joi, despre impactul inteligenței artificiale în asigurări la conferința 'Quo Vadis 2025!', ediția a VII-a.

Meta aduce AI-ul său în Europa, dar cu frâna trasă: funcții limitate și reguli stricte de confidențialitate
Meta aduce AI-ul său în Europa, dar cu frâna trasă: funcții limitate și reguli stricte de confidențialitate
După un an de la lansarea în Statele Unite, Meta își extinde în sfârșit instrumentul de inteligență artificială și în Uniunea Europeană. Dar europenii vor primi o versiune „cu...
Roboții Boston Dynamics pot înlocui muncitorii în fabrici mai repede decât crezi
Roboții Boston Dynamics pot înlocui muncitorii în fabrici mai repede decât crezi
Boston Dynamics, compania de robotică deținută de Hyundai, demonstrează din nou cât de rapid avansează tehnologia. Robotul său de top, Atlas, nu doar că execută mișcări imposibile pentru...
#concedieri, #angajati, #inteligenta artificiala, #inlocuire angajati, #asf, #agenti asigurari , #inteligenta artificiala
  1. Coreea de Nord lovește din nou: cel mai mare furt de criptomonede din istorie finanțează un nou centru global de hacking
  2. ”Omul lui Trump” îngrozit după pierderi de 1.000 de miliarde dolari: ”Se simte ca Armagedonul”
  3. Meta aduce AI-ul său în Europa, dar cu frâna trasă: funcții limitate și reguli stricte de confidențialitate
  4. Samsung lansează One UI 7 pe 14 aprilie, dar Europa încă așteaptă: Ce aduce noua interfață și de ce întârzie actualizarea
  5. Probleme vechi revin pe noul Pixel 9a: Google păstrează piesa cu cele mai multe reclamații de pe Pixel 8
  6. Aplicația care îți blochează apelurile spam și mesajele nesolicitate. Cum funcționează și ce trebuie să faci
  7. YouTube nu mai stă la discuții. Mesaj clar: ori reclamele, ori abonamentul Premium!
  8. iPhone fără niciun port? Ce spune UE despre un viitor smartphone complet wireless
  9. Concurentul Shiba Inu, XYZVerse, se pregătește să atingă 1 dolar în 6 luni cu un mecanism puternic de ardere
  10. Windows blochează din greșeală un driver esențial. Ce aplicații sunt afectate