3 întrebări pe care trebuie să le pui dacă ești concediat: angajații de la Resurse Umane nu sunt prietenii tăi

Duminica, 03 Martie 2024, ora 03:45
5029 citiri
3 întrebări pe care trebuie să le pui dacă ești concediat: angajații de la Resurse Umane nu sunt prietenii tăi
Persoană care și-a strâns lucrurile după concediere FOTO Pixabay

Un avocat specializat în dreptul muncii a explicat cum ar trebui să reacționeze un angajat în cazul în care ajunge să fie dat afară de la locul de muncă.

"Am fost avocat în domeniul muncii timp de 12 ani. Oamenii trebuie să înțeleagă că departamentul de resurse umane lucrează pentru companie. Compania le emite salariile, și, la finalul zilei, sunt interesați în principal să se asigure că firma nu este responsabilă pentru nimic", a spus Craig Levey pentru Business Insider.

Cele 3 obiective ale celor de la Resurse Umane în timpul concedierilor

Din perspectiva profesioniștilor din domeniul resurselor umane, există trei obiective principale în momentul concedierilor.

Ei nu doresc ca angajatul să fie informat în prealabil despre concediere. Scenariul tipic este ca supervizorul angajatului să îl anunțe despre această situație în aceeași zi în care aceasta are loc - în unele cazuri, chiar cu doar câteva minute înainte, deoarece nu doresc ca angajatul să se pregătească pentru întâlnire. Nu doresc ca acesta să vină cu o listă de întrebări, să trimită e-mailuri sau să descarce documente.

De obicei, confruntarea cu cei de la resurse umane este neașteptată, angajatul este anunțat că va avea o întâlnire cu supervizorul său, dar când ajunge la întâlnire - fie că este virtuală sau în persoană - îl vede și pe reprezentantul resurselor umane. Este evident șocat.

Ei doresc ca ședința în sine să se desfășoare cât mai rapid posibil. Vor ca întâlnirea să fie rapidă și eficientă. În scenariul ideal, ar dura doar câteva minute.

În timpul ședinței, compania îi va informa pe angajați că au fost concediați, când este ultima zi de muncă și când se încheie beneficiile lor. Nu doresc să intre în detalii mai mult decât atât.

Ei țin să se asigure că nu spun nimic care să pună compania în situație de răspundere.

Resursele Umane nu doresc ca angajații să pună întrebări în timpul acestei întâlniri, iar acesta este unul dintre motivele pentru care nu le oferă notificare: nu vor ca angajații să se pregătească pentru ea.

În Statele Unite, cei mai mulți sunt angajați cu contracte flexibile, iar companiile nu au nevoie să le ofere un motiv pentru concediere.

Ce să faci dacă ești anunțat că vei fi concediat

Unii angajați au tendința de a nu pune nicio întrebare pentru că sunt șocați - se blochează, ceea ce are sens.

Dar ar trebui să profiți de cele două minute pe care le ai cu resursele umane sau supervizorul pentru a obține cât mai multe informații posibil.

Ce sugerez angajaților să facă este să pună trei întrebări:

De ce sunt concediat? Dacă nu ai un contract flexibil de muncă, compania nu are nevoie să-ți ofere un motiv pentru concediere. Dar nu strică să întrebi - în cel mai rău caz, vor răspunde: "Nu îți spunem."

Dar uneori, ei pot furniza involuntar informații care pot fi benefice în cazul în care ai revendicări legale împotriva companiei.

Când se încheie beneficiile mele? Pentru majoritatea celor concediați, beneficiile se încheie de obicei imediat sau la sfârșitul lunii. Dar vrei să știi când se încheie pentru a acoperi asigurarea de sănătate și alte nevoi - și trebuie să știi cât de repede să acționezi.

Mi se oferă compensație la concediere? Ar trebui să încerci să afli dacă compania îți oferă un pachet de compensație la concediere. Apoi, poți lua în considerare dacă ești în poziția de a angaja un avocat în dreptul muncii. Cel puțin, poți planifica mai eficient următorii pași.

"Înțeleg că avocații nu sunt ieftini. Desigur, sunt părtinitor pentru că sunt avocat în dreptul muncii din partea reclamantului, dar cred că are sens să petreci cel puțin o oră cu un avocat pentru a înțelege drepturile tale. Dacă ți s-a oferit un acord de compensare la concediere, poate exista loc pentru negociere", susține avocatul.

Avocatul în dreptul muncii poate să-ți explice ce semnezi, deoarece acordurile sunt adesea foarte dificil de înțeles. Veți avea de câștigat din această discuție, și dacă semnați, veți primi bani de la companie.

Pe de altă parte, un avocat vă poate spune: "Nu ar trebui să semnezi asta, pentru că ai revendicări legale foarte bune", ceea ce ar putea duce la bani suplimentari pentru angajat.

Companiile au abordări diferite în cazul concedierilor

Concedierile sunt puțin diferite.

Deoarece sunt implicate mai multe persoane, compania va planifica asta din timp și, în funcție de câte persoane sunt concediate, va decide dacă le va oferi compensație la concediere sau alte beneficii.

Companiile - în special cele mai mari - sunt mai preocupate de acoperirea mediatică pe care o vor primi după efectuarea concedierilor. Atunci când o afacere concediază 15% din forța sa de muncă, știe că media va afla de acest lucru.

De aceea, CEO-ul adesea convoacă o întâlnire generală la ora 9 dimineața și citește un scenariu pregătit cu grijă în care discută despre concedieri și motivele pentru care au trebuit să aibă loc.

Este o situație foarte diferită față de cazul în care Resursele Umane concediază doar o persoană din motive disciplinare.

Ce să faci dacă ești concediat

Angajații individuali de obicei nu au ocazia în timp real să pună întrebări despre o concediere masivă. CEO-ul va ține o ședință pe Zoom, dar rareori ai șansa să comentezi.

Compania probabil că a pregătit deja acordurile de încetare a contractului de muncă - va fi un proces foarte planificat.

De obicei, vor spune să contactezi pe cineva de la Resurse Umane dacă ai întrebări. Așadar, poți trimite întrebări prin e-mail, dar nu este același schimb de informații ca atunci când te afli față în față cu angajatorul.

"Dacă ți se oferă un acord de compensare la concediere, cred că este cel mai bine să te întâlnești cu un avocat pentru a-l revizui, deoarece vrei să te asiguri că înțelegi ce semnezi. Și tot trebuie să evaluezi dacă ai revendicări legale împotriva companiei, la fel cum ai face dacă ai fi fost singura persoană concediată.

O problemă potențială este că atunci când ești unul dintre o sută de persoane concediate, este adesea mai dificil să probezi revendicarea ta legală, deoarece compania va spune: "El și alți 99 au fost concediați. Nu a avut nimic de-a face cu discriminarea.", mai spune avocatul.

Angajații de la Resurse Umane nu sunt prietenii tăi

"Nu cred că fiecare profesionist în resurse umane este o persoană rea, dar oamenii trebuie să înțeleagă că, în final, una dintre sarcinile resurselor umane este să aibă grijă de companie și să o protejeze de responsabilități.

Alăturarea lor este cu compania, nu cu angajatul. Angajații trebuie să înțeleagă că cei de la resurse umane nu le sunt prieteni", a subliniat acesta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cinci lucruri de ținut minte atunci când negociezi salariul. Capcana în care nu trebuie să pici când ești întrebat de câștigul lunar anterior
Cinci lucruri de ținut minte atunci când negociezi salariul. Capcana în care nu trebuie să pici când ești întrebat de câștigul lunar anterior
Ați primit o ofertă de muncă după interviuri reușite pentru a vă asigura următoarea slujbă, dar nu sunteți 100% mulțumit de salariul pe care îl oferă. Deci, ar trebui să negociați?...
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
#concedieri, #intrebari, #resurse umane, #avocat, #drepturi , #stiri sociale