Peste 600 de concedii ”fictive”, vândute de o agenție de turism din România. Cum s-a finalizat procesul penal și ce s-a întâmplat cu banii

Autor: N.G.
Marti, 31 Mai 2022, ora 03:40
10333 citiri
Peste 600 de concedii ”fictive”, vândute de o agenție de turism din România. Cum s-a finalizat procesul penal și ce s-a întâmplat cu banii
Vancanțele cumpărate de clienți erau ”fictive”. Foto Pixabay

O agenție de turism din Alba Iulia a ”organizat” peste 600 de vacanțe fictive pentru tot atâția angajați ale unor societăți cu obiect de activitate în domeniul energiei care decontează concediiile acestora.

Infracțiunile au avut loc pe o perioadă de 4 ani, între 2013 - 2018. După ce au intrat pe fir procurorii, agenția a stornat toate facturile eliberate în fals. Anchetatorii nu au fost, însă, induși în eroare, iar firma și două angajate, dintre care una este adminsitrator, au fost trimise în judecată. Curtea de Apel Alba Iulia a pronunțat pe 25 mai 2022 sentința definitivă.

Potrivit rechizitoriului, agenţia de turism (Alba Travel & Events) a emis în fals 632 de facturi privind vânzarea unor pachete turistice şi 634 de chitanţe aferente acestora, cunoscând că înscrisurile nu sunt conforme cu realitatea, pentru ca angajaţi ai mai multor societăţi să beneficieze de decontarea presupuselor cheltuieli ocazionate de aceste concedii de odihnă.

Amendă penală uriașă

”Ulterior, inculpatele au stornat aceste facturi sau a emis alte facturi cu valori negative, prin 643 de facturi şi 670 de dispoziţii de plată către casierie care atestă în mod neadevărat faptul că s-au restituit clienţilor încasările pentru servicii neprestate. Prejudiciul total cauzat de angajaţi este în cuantum total de 1.891.553,28 lei, din care în faza de urmărire penală s-a recuperat suma de 1.625.850,78 lei”, se mai susţine în rechizitoriu.

Părţi civile în cauză sunt 10 dintre cele mai mari societăți din domeniul energiei, respectiv Romgaz, Transgaz, E-On, Delgaz Grid, Electrica Transilvania Sud, Electrica Serv, Direcţia Silvică Alba, care le decontează angajaţilor sumele pentru concedii. În final, persoana juridică a fost condamnată la plata unei amenzi penale totale în valoare de 138.000 de lei. Una dintre angajate, administrator al societăţii, a primit 2 ani de închisoare, iar celalaltă - 1 an de închisoare, ambele pedepse fiind suspendate pe un termen de supraveghere de 2 ani.

Atât firma, cât şi cele două inculpate ar mai trebui să plătească, în solidar, suma de aproximativ 90.000 de lei, daune materiale reprezentând prejudiciu nerecuperat. De asemenea, au mai fost obligate la plata unor cheltuieli judiciare în valoare de 74.900 de lei. Zeci de angajaţi ai societăţilor păgubite au fost trimişi anterior în judecată pentru înşelăciune.

„Inculpata (agenţia de turism – n.r.) a contribuit la inducerea în eroare a persoanelor vătămate prin emiterea unor facturi şi chitanţe pentru servicii turistice fictive, pe care clienţii societăţii le-au depus la societăţile angajatoare în vederea obţinerii decontării sumei maxime sau a unei sume cât mai apropiată de suma maximă la care aveau dreptul, participând astfel la crearea unor prejudicii în patrimoniile în dauna persoanelor vătămate.

În acest mod, angajaţii au obţinut foloase patrimoniale injuste de la societăţile angajatoare. Ulterior, fiindu-le solicitată revenirea la agenţia de turism pentru întocmirea facturilor şi chitanţelor de stornare fictivă a sumelor presupus încasate iniţial, majoritatea angajaţilor au achiziţionat alte pachete turistice, la preţuri mult mai mici”, se menţionează în hotărârea instanţei.

Practică ”normalizată” la agențiile de turism

Administratorul agenţiei de turism a susţinut că o astfel de practică ar fi fost normalizată în rândul agenţiilor de turism la nivel naţional şi că doar a dorit să ajute oamenii, declaraţii respinse de instanţă.

Este o persoană cu studii superioare în economie, este administrator de mai mulţi ani ai societăţii de turism, cunoaşte foarte bine operaţiunile interne ale unei societăţi comerciale şi deci şi faptul că emiterea în mod reperat a unor înscrisuri cu caracter necorespunzător adevărului precum şi înlesnirea folosirii acestora de către foarte mulţi clienţi ai societăţii reprezintă fapte ilicite, reprobabile.

Nu poate fi primit nici argumentul că banii obţinuţi de autorii infracţiunilor de înşelăciune făceau parte dintr-un buget destinat acestora, de vreme ce sumele sau părţi din sumele efectiv obţinute de către aceştia nu vizau situaţii reale, ci unele fictive, fiind evident că societăţile angajatoare nu au avut intenţia asigurării unor sume de bani pentru acoperirea unor nevoi iluzorii ale angajaţilor lor”, se mai precizează în document.

Angajații trimiși în jduecată în dosare separate au primit fie amendă administrativă, fie condamnări cu amânarea aplicării pedepsei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Rusia „invadează“ Cuba: Insula se pregătește să primească 200.000 de turiști ruși
Rusia „invadează“ Cuba: Insula se pregătește să primească 200.000 de turiști ruși
Cuba își va extinde rutele de călătorie cu Rusia în speranța de a trezi turismul din somnul post-pandemic. Națiunea din Caraibe vrea să primească aproximativ 200.000 de ruși în acest...
Spaniolii încep să se sature de vizitatorii străini. Campanii agresive în a doua mare destinaţie turistică mondială: ”Întoarce-te acasă la tine”
Spaniolii încep să se sature de vizitatorii străini. Campanii agresive în a doua mare destinaţie turistică mondială: ”Întoarce-te acasă la tine”
Din insulele Baleare şi până în Canare, din Barcelona până la Malaga, manifestaţiile ostile supraturismului se înmulţesc în Spania, a doua mare destinaţie turistică mondială, obligând...
#concedii, #fictiv, #facturi, #false, #agentie, #turism, #alba iulia, #penal, #condamnare , #justitie