Impozitul de 10% pe concedii medicale a fost eliminat. "Nu în felul acesta vom rezolva problema finanţelor ţării"

Luni, 12 Februarie 2024, ora 16:35
2551 citiri
Impozitul de 10% pe concedii medicale a fost eliminat. "Nu în felul acesta vom rezolva problema finanţelor ţării"
Impozitarea cu 10% a concediilor medicale a fost introdusă în decembrie 2023 prin ordonanță de urgență

Senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc anunţă că amendamentul pe care l-a propus alături de colegii din PNL privind eliminarea impozitului de 10% pentru concediile medicale a fost votat în unanimitate de comisiile reunite de Muncă şi Buget – Finanţe din Senat. Impozitul ar fi fost eliminat complet, nu doar pentru pacienții cu boli grave și femeile însărcinate. Inițial, Guvernul voia eliminarea impozitului doar pentru pacienţii oncologici şi mamele gravide.

”Puţină alinare şi dreptate. Amendamentul pe care l-am propus alături de colegii din PNL privind eliminarea impozitului de 10% pentru concediile medicale a fost votat în unanimitate de comisiile reunite de Muncă şi Buget – Finanţe din Senat”, scrie Nicoleta Pauliuc pe Facebook. ”Le mulţumesc colegilor din toate partidele partidele pentru înţelegere şi pentru disponibilitatea de a repara o greşeală. Această taxă nu trebuie să mai existe, pentru că nu în felul acesta vom rezolva problema finanţelor ţării”. mai afirmă Pauliuc. Proiectul de lege urmează să intre luni în dezbatere, în plenul Senatului.

Impozitarea cu 10% a concediilor medicale a fost introdusă în decembrie 2023 prin ordonanță de urgență. Ministrul PNL al Finanțelor, Marcel Boloș, a apărat măsura susținând, în mod fals, că nu se aplică pacienților oncologici sau în cazul concediilor de maternitate.

„Am ajuns în situația în care în concediu medical ai salariul mult mai mare decât dacă ai fi la muncă, pentru că aveam până la 1 ianuarie concediile medicale scutite de plata CASS. Cheltuielile pentru concediile medicale au ajuns la cifra record de 6,3 miliarde de lei. Nu vorbim de cei cu boli cronice, cu boli profesionale, de cei cu indemnizații de maternitate și paternitate. Vă dau un exemplu. O reorganizare a activității intr-o instituție publică a dus adeseori la concedii medicale de 2-3 luni. Nu e o situație normală. Nu putem sta neputincioși să ne uităm cum cresc aceste costuri." Anul trecut s-au aprobat 4,3 milioane de concedii medicale, costurile fiind de peste 6 miliarde de lei”, a declarat Boloș, în ianuarie, la Digi24.ro.

Potrivit AvocatNet.ro, de la categoria veniturilor scutite de CASS, indemnizațiile de asigurări sociale din OUG nr. 158/2005 sau, așa cum le numește majoritatea, indemnizațiile de concedii medicale trec în rândul veniturilor ce sunt taxate cu procentul de 10% pentru CASS. Astfel că, salariații vor încasa indemnizații mai mici cu 10%, întrucât angajatorii vor trebui să le rețină procentul pentru CASS. Până acum, acestor indemnizații li se aplica impozitul de 10% și CAS-ul.

Impunerea cu CASS nu li se aplică doar angajaților, ci și celor care se asigură facultativ pentru aceste concedii (PFA-uri, profesii liberale), dar și șomerilor care au dreptul la aceste indemnizații sau altor categorii de persoane care nu sunt angajate, dar care au dreptul, în anumite condiții, la indemnizațiile medicale.

Potrivit OUG 115, rămân scutite de CASS indemnizațiile acordate persoanelor care se află în concedii medicale pentru incapacitate temporară de muncă, acordate în urma unor accidente de muncă sau a unor boli profesionale, în baza Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale, contextualizează Economedia.ro.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Marcel Ciolacu a comentat traseismul de la PNL la PSD înainte de alegeri. „Mi-aş dori să nu se mai întâmple. Aduce tensiuni în interiorul coaliţiei”
Marcel Ciolacu a comentat traseismul de la PNL la PSD înainte de alegeri. „Mi-aş dori să nu se mai întâmple. Aduce tensiuni în interiorul coaliţiei”
Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă, 24 februarie, în legătură cu anunţul că mai mulţi primari şi viceprimari din PNL vor candida din partea PSD la Timiş, că astfel de lucruri se...
Supărarea unui lider PNL, după ce PSD a anunțat că a „racolat” mai mulți primari liberali. „Permutări în stil golănesc”
Supărarea unui lider PNL, după ce PSD a anunțat că a „racolat” mai mulți primari liberali. „Permutări în stil golănesc”
Preşedintele PNL Timiş, Alin Nica, a reacţionat pe Facebook, după ce mai mulţi primari şi viceprimari au filialei pe care o conduce au anunţat că vor candida în 9 iunie din partea PSD....
#concediu medical, #impozit, #PNL, #nicoleta pauliuc , #concedii